2015. január 1., csütörtök

Megemlékezés a 10 éve indult Jetixről

"Figyelem, figyelem! 2005. január 1-től a Fox Kids nevet vált! Az új név, kapaszkodj meg, Jetix!"

10 éve még ettől volt hangos a magyar Fox Kids, nem véletlenül, hiszen 2005 első napján teljes egészében felváltotta az eleinte csak műsorblokként szolgáló Jetix (ejtsd: Dzsetiksz). Az új csatornát kezdetben a Fox Kids méltó utódjának tekintették a nézők, ám ez lassan megváltozott, és ma már Disney Csatornaként ismerjük, amely nem a rajzfilmkedvelők fellegvára. A Fox Kids tehát kétszer is nevet és profilt váltott, mindössze öt év leforgása alatt.

A Jetix magyar nyelvű beharangozója:Miután a Walt Disney 2001-ben megvásárolta a Fox Kidset, 2004-ben elindult a csatornán a Jetix programblokk, amely a "legjobb műsorokat tartalmazta". 2005. január 1-jén aztán teljesen felváltotta a Jetix a Fox Kidset (a TV2-n is), de – mint említettük – az indulás éveiben nem volt még profilváltás, vagyis ugyanott folytatta, ahol a Fox Kids abbahagyta: továbbra is láthattuk a Kölykök a 402-es tanteremből, az Andy, a vagány, a 3 jóbarát és Jerry, a Bigyó felügyelő, a Louie élete, a Sissi hercegnő, valamint a Született kémek című sorozatokat és még megannyi más, fox kidses rajzfilmet.

De nem csak ismételtek, hanem bemutatták például az Andy, a vagány új évadjait és persze új sorozatokat is elhoztak, ilyenek voltak a WITCH, a Tofuék, a Yin Yang Yo!, a Pucca, a Szuper robotmajomcsapat akcióban, a Flamingó kapitány, a Jimmy Cool. Az műfaj kedvelőinek nagy örömére animéket is vetíteni kezdtek, ilyen volt a Sámánkirály, a Pokémon, a Sonic X és a Naruto. Üröm az örömben, hogy ezeket vágottan sugározták, illetve a szinkron sem volt a legjobb.

Szuper robotmajomcsapat akcióban

2007 környékén aztán – a trendeknek megfelelően (ekkor még a nevében is mást mondó Cartoon Network is rákapott erre) – élőszereplős sorozatokat is bemutatott a Jetix (pl. Sötét jóslat), ezek többségét a 11–14 év közötti gyerekeknek szánták és a Jetix Max műsorblokkba rakták az olyan, nagyobbaknak készült rajzfilmekkel együtt, mint a Kullancs vagy az X-men. Az esténként műsorra tűzött Jetix Maxszal párhuzamosan elindult a Jetix Play blokk is, amelyet 3–7 éveseknek szántak és reggelente sugároztak.2008-ra a Jetix népszerűsége csökkent, nem tudott már kitörni a harmadik legnézettebb gyerektévé pozíciójából, a Disney pedig úgy látta, itt az idő végre ebben a régióban is szép lassan átformálni a Jetixet: az eredetileg a fiúk körében népszerűbb csatorna egyre inkább a lányoké lett, az olyan műsoroknak köszönhetően, mint a Hannah Montana (Miley Cyrusszal a főszerepben), a Varázslók a Waverly helyből, a Jonas vagy az ekkortájt heti háromszor(!) leadott film, a High School Musical. De persze Disney-gyártmány rajzfilmek is megjelentek, például a Kim Possible és a Phineas és Ferb. A Disney-műsorok azonban jóval nézettebbek voltak a többinél, ez is segítette az átalakulást.

A DC indulása:2009-ben már semmi értelme nem volt Jetixként üzemeltetni a csatornát, jobbnak látták az egészet átnevezni és újrapozicionálni. Így jött létre a mi Disney Csatornánk, amely az amerikai után 26 évvel rajtolt. Azokban az országokban, ahol már volt Disney Channel, Disney XD-vé alakították a Jetixet. 2010-re sehol a világon nem maradt Jetix, ám emlékét máig őrzik.

A csatorna helyét azóta sem töltötte be semmi, talán egyszer elindul nálunk is a Disney XD és akkor visszakaphatunk egy darabkát a Jetixből.

Boldog(abb) születésnapot, Jetix! Egy másik cikk a Jetix történetéről

Köszönjük Polyák Jánosnak, aki felhívta a figyelmünket az évfordulóra és belinkelte a videókat!