2015. január 1., csütörtök

Megemlékezés a 10 éve indult Jetixről

"Figyelem, figyelem! 2005. január 1-től a Fox Kids nevet vált! Az új név, kapaszkodj meg, Jetix!"

10 éve még ettől volt hangos a magyar Fox Kids, nem véletlenül, hiszen 2005 első napján teljes egészében felváltotta az eleinte csak műsorblokként szolgáló Jetix (ejtsd: Dzsetiksz). Az új csatornát kezdetben a Fox Kids méltó utódjának tekintették a nézők, ám ez lassan megváltozott, és ma már Disney Csatornaként ismerjük, amely nem a rajzfilmkedvelők fellegvára. A Fox Kids tehát kétszer is nevet és profilt váltott, mindössze öt év leforgása alatt.

A Jetix magyar nyelvű beharangozója:Miután a Walt Disney 2001-ben megvásárolta a Fox Kidset, 2004-ben elindult a csatornán a Jetix programblokk, amely a "legjobb műsorokat tartalmazta". 2005. január 1-jén aztán teljesen felváltotta a Jetix a Fox Kidset (a TV2-n is), de – mint említettük – az indulás éveiben nem volt még profilváltás, vagyis ugyanott folytatta, ahol a Fox Kids abbahagyta: továbbra is láthattuk a Kölykök a 402-es tanteremből, az Andy, a vagány, a 3 jóbarát és Jerry, a Bigyó felügyelő, a Louie élete, a Sissi hercegnő, valamint a Született kémek című sorozatokat és még megannyi más, fox kidses rajzfilmet.

De nem csak ismételtek, hanem bemutatták például az Andy, a vagány új évadjait és persze új sorozatokat is elhoztak, ilyenek voltak a WITCH, a Tofuék, a Yin Yang Yo!, a Pucca, a Szuper robotmajomcsapat akcióban, a Flamingó kapitány, a Jimmy Cool. Az műfaj kedvelőinek nagy örömére animéket is vetíteni kezdtek, ilyen volt a Sámánkirály, a Pokémon, a Sonic X és a Naruto. Üröm az örömben, hogy ezeket vágottan sugározták, illetve a szinkron sem volt a legjobb.

Szuper robotmajomcsapat akcióban

2007 környékén aztán – a trendeknek megfelelően (ekkor még a nevében is mást mondó Cartoon Network is rákapott erre) – élőszereplős sorozatokat is bemutatott a Jetix (pl. Sötét jóslat), ezek többségét a 11–14 év közötti gyerekeknek szánták és a Jetix Max műsorblokkba rakták az olyan, nagyobbaknak készült rajzfilmekkel együtt, mint a Kullancs vagy az X-men. Az esténként műsorra tűzött Jetix Maxszal párhuzamosan elindult a Jetix Play blokk is, amelyet 3–7 éveseknek szántak és reggelente sugároztak.2008-ra a Jetix népszerűsége csökkent, nem tudott már kitörni a harmadik legnézettebb gyerektévé pozíciójából, a Disney pedig úgy látta, itt az idő végre ebben a régióban is szép lassan átformálni a Jetixet: az eredetileg a fiúk körében népszerűbb csatorna egyre inkább a lányoké lett, az olyan műsoroknak köszönhetően, mint a Hannah Montana (Miley Cyrusszal a főszerepben), a Varázslók a Waverly helyből, a Jonas vagy az ekkortájt heti háromszor(!) leadott film, a High School Musical. De persze Disney-gyártmány rajzfilmek is megjelentek, például a Kim Possible és a Phineas és Ferb. A Disney-műsorok azonban jóval nézettebbek voltak a többinél, ez is segítette az átalakulást.

A DC indulása:2009-ben már semmi értelme nem volt Jetixként üzemeltetni a csatornát, jobbnak látták az egészet átnevezni és újrapozicionálni. Így jött létre a mi Disney Csatornánk, amely az amerikai után 26 évvel rajtolt. Azokban az országokban, ahol már volt Disney Channel, Disney XD-vé alakították a Jetixet. 2010-re sehol a világon nem maradt Jetix, ám emlékét máig őrzik.

A csatorna helyét azóta sem töltötte be semmi, talán egyszer elindul nálunk is a Disney XD és akkor visszakaphatunk egy darabkát a Jetixből.

Boldog(abb) születésnapot, Jetix! Egy másik cikk a Jetix történetéről

Köszönjük Polyák Jánosnak, aki felhívta a figyelmünket az évfordulóra és belinkelte a videókat!

10 megjegyzés:

 1. ...és megírtam az alapcikket. De azért jó lett.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elnézésedet kérjük, de abból nem maradt meg túl sok. A nevedet így is emberek százai fogják látni. :-)

   Törlés
 2. A Jetix sok szép emléket idéz fel. A napközi utáni szép, tévénézős délutánok a korosztályomban nagyon általános dolognak számítottak. Az Andy a vagány nagy kedvencem volt (mégha Anyukám folyton piszkált is, hogy ne nézzem), A három jó barát és Jerry (Apukám mondata: "emeletes torta fejűek") kitűnő volt az unaloműzésre, még akkor is, ha nem szerettem annyira. A "sima" Sonic-kot is nagyon szerettem, de "zavart", hogy anime volt és a történettel sosem voltam képbe, mert ha kimaradt egy-két rész, már nem tudtam, hogy van a sztori (Mikor egyszer elcsíptem a Sonic első részét nagyon boldog voltam, már jó ideje ment a sorozat, de azt a részt sokáig nem volt alkalmam megnézni :) ). Amiket nagyon szerettem még - a többi animén kívül - A Lucky Luke volt, Flamingó kapitány, Bigyó felügyelő. De a legeslegemlékezetesebb mese akkor is a Galaktic Futball volt, a testvéreimmel imádtuk és folyamatosan vártuk az új részeket. Messze a legjobb mese volt a Jetix-en. Az élőszereplős filmekről meg nem beszélnék sokat, azokat utáltam, nem éreztem azt, hogy nekem készültek és nem foglaltak le. Akkor néztem őket, ha tudtam 5 perc múlva jön az Andy a vagány xD

  Daisetsu

  VálaszTörlés
 3. https://www.youtube.com/watch?v=ykwhKNokmX4 Királyság! Ugye?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi a... Ez Fan-made, vagy igazi?

   Törlés
 4. Szerintem lehet hogy még nem indult el a disney xd, de attól még félig meddig a megamax valamennyire pótolja azt mivel nagyon sok olyan sorozatot ad amit például a lengyel disney xd ad de a magyar disney csatorna viszont nem pl: max steel, slugterra, pac-man és a szellem kaland. A lyoko kód című sorozatot külföldön sok helyen a jetix adta igy útólag mgyarul is leadásra került.

  VálaszTörlés
 5. Mikor indul el a hivatalos magyar Disney XD hazánkban?

  VálaszTörlés
 6. romániban akkor most van jetix? http://mywebtv.info/jetix

  VálaszTörlés