2015. október 10., szombat

Rajzfilmteóriák 10: A legizgalmasabb Kalandra fel!-teóriák

Ebben a részben a Cartoon Network zászlóshajójával, a Kalandra fel!-lel kapcsolatos teóriák közül nézünk meg hármat: a legszomorúbbat, a legmeghökkentőbbet és a legfurcsábbat. A Gomba háborúról szóló teóriával nem foglalkozunk, mert az bebizonyosodott.


Az első elmélet szerint Finn valójában a mi világunkban él, ám kívülállónak érzi magát: nincsenek barátai és a szülei se törődnek vele túlságosan, egyetlen társa hűséges ebe, Jake. Finn ettől depressziós lesz és öngyilkosságot kísérel meg, amely azonban kudarcba fullad és a fiú kómába zuhan. A sorozat a kóma ideje alatti látomásait mutatja be.


Egy másik teória szerint a Kalandra fel! és a Nyomi szerencsétlen utazásai azonos világban játszódnak. Elsőre ostobának hangozhat, de gondoljunk csak bele: miért olyan rejtélyes Cukorsziget? Hogyhogy lehetetlenség megtalálni? Bütyök és Nyomi számára a sziget maga a paradicsom! Mi van akkor, ha ez nem is egy sziget, hanem Ooo földje, azon belül is Cukorország? Az elmélet szerint Mentacukor Larry egyszer járt is Buborég hercegnőnél, a feleségét, Cukipofát pedig róla mintázta.


Finn óceániszonya miatt sosem hagyja el Ooót, így a körülmények nem engedik, hogy felfedezze Szélvész kikötőt, Nyomiék lakhelyét és ily módon találkozzon embertársaival. Bár a sorozatban többször is fel-feltűnik Cukorsziget, ez pedig nem nagyon hasonlít Cukorországra.


A harmadik feltételezés szerint Finn és apja szerepjátékot játszanak, a sorozat pedig ennek kivetülése. Az apa Jake-et játssza, így lehetséges, hogy Jake sokszor atyai tanácsokkal látja el Finnt. Az életkoruk is stimmel: Finn a sorozat kezdetén 12, Jake 28 éves, tehát valóban apja lehetne.

Értékelések

Ákos97 6/10, 4/107/10: A kómás teória egyszerűen elintézi a sorozat által felvetett kérdéseket, ám egy valamiről megfeledkezik. Ha Finn látomásait látjuk, hogyhogy egyre több az olyan epizód, amelyben Finn nem vagy csak nagyon keveset szerepel?

A nyomis elméletet tartom a három közül a legvalószínűtlenebbnek. Az animációs stílus nem igazán hasonlít, Cukorsziget és -ország hasonlósága is erősen megkérdőjelezhető, az meg csak hab a tortán, hogy Mentacukor Larry egyszer megpróbált térképet készíteni a Cukorszigethez vezető útról, Cukipofa társaságában… Az apa-fia elmélet pedig csak egy pontot ragad meg, ám ott helyt áll.

DIF 3/10, 1/10, 3/10 A kómás teória esetében Ákos97-tel értek egyet, vagyis miért van az, hogy egyre több kalandot látunk, amelyben Finn egyáltalán részt sem vesz? A második nálam ott bukik meg, hogy bár a sorozat elején Finn tényleg fél az óceántól, ám azt  egy későbbi évadban legyőzi, így már nem akadályozza őt semmi, hogy meglátogassa akár Szélvész kikötőt. A harmadik megállhatná a helyét, de csak a koruk nem elég bizonyíték.

Legközelebb a Rajzfilmteóriákban: A Tini titánok, harcra fel! Gézengúz agyszüleménye?