2016. január 5., kedd

A Cartoon Network cenzúráz egy leszbikusságra utaló pillanatot

A Steven Universe egy érzelemmel teli rajzfilmsorozat, szeretnivaló szereplőkkel és látvánnyal, amely mérföldkőként debütált 2013-ban, ugyanis ez a Cartoon Network első olyan műsora, amelyet egy hölgy alkotott. Bár a készítők megerősítették, hogy a Steven Universe két szereplője, Rózsa és Gyöngy leszbikus párt alkottak egykor, a rajzfilmben ezt sosem lett kimondva.

Egyetlen jelentősebb utalás történt rá, ám a Cartoon Network brit változata ezt kicenzúrázta, így valószínűleg egész Európában vágottan láthatjuk az ominózus jelenetet, sőt, akár a CN USA is lehet, hogy így sugározza ezentúl az epizódot. A Clarence című CN-animációban szerte a világon kivágtak egy meleg csókot, a Steven Universe esetében azonban nem kell nagy dolgokra gondolni, ugyanis az utalás nem csók, még csak nem is puszi, hanem mindössze egy szenvedélyes pillantás…


Hogy miért kell épp a liberalizmusról is híres Európában egy leszbikusságra utaló pillantást kicenzúrázni, az érthetetlen. Ezzel csak ártanak, mintsem, hogy használnának, hiszen ez lehet, hogy fontos a későbbi cselekmény szempontjából. A Cartoon Network európai adásváltozatain alkalmazott kimagasló mértékű cenzúra (amelynek ez az eset lehet a díszpéldánya) egyre inkább arra kényszeríti a csatorna rajongóit, hogy kedvenc sorozataikat eredeti nyelven, online nézzék jogsértő feltöltésekből, hiszen csak ott lehet vágatlanul hozzájutni az epizódokhoz, mivel a tévében a csonkolt, butított verziót adják.

Másrészt: bár egyre többen fogadják el a bi- és homoszexuálisokat, sokan vannak, akik elítélik őket, ráadásul saját gyermekeiket tudatosan vagy tudat alatt arra tanítják, hogy ne legyenek elfogadóak a saját nemükhöz vagy mindkét nemhez egyaránt vonzódó személyekkel. Márpedig ha a gyermek a tévében teljes életet élő LMBT-beállítottságúakat lát, jelen esetben Rózsát és Gyöngyöt, azzal elindulhat benne valami, ami abba az irányba tereli a gondolkodását, hogy a melegeket nem szabadna diszkriminálni.

Itt lehet megnézni a teljes jelenetet, amely végét megváltoztatták.

Mi a véleményetek?

9 megjegyzés:

 1. Én azért ezzel annyira nem értek egyet. Nem hinném, hogy a gyerekeknek azt kéne tanítani, hogy az a norma természetes. Nem vitáznék a homoszexualitásról, te nyilván elfogadod, de az túlzás, hogy ez egy kulcsfontosságú jelenet lenne...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megértem az álláspontodat, de ez a jelenet nem tanítja, hogy természetes, csak megmutatja, hogy van ilyen és ez nem az ördögtől való.

   Törlés
  2. Még hogy nem kulcsfontosságú.... xddd rengetegszer előkerül, a Rose és Pearl közti viszony, ami meghatározza Pearl összes cselekedetét, és ez borzasztó fontos, hiszen enélkül nem lenne értelme a Rose's Scabard-nak, a Last on out of beach city-nek, és a Mr. greg-nek sem

   Törlés
 2. Igazából nem tudom, mit mondhatnék erre. A sorozat 61. részéről van szó, ez előtt is volt már utalás Pearl érzelmeire, Garnet konkrétan egy leszbikus pár (ekkor már többször kimondva!), Stevonnie pedig genderqueer. És akkor még csak a főszereplőknél tartunk.

  VálaszTörlés
 3. Én csak nem értem. Nem érdekel a nemi identitása senkinek de nekem úgy rémlik hogy az advenctures timban pl egy már már gusztustalan csók jelenetet is leadtak. Akkor ezt is elfogadhatónak. -_-

  VálaszTörlés
 4. Mindenkiben kell tudatosuljon, hogy leteznek ilyenek emberek es nem kell oket negativan ertelmezni. Mivel a "normal" emberek tobbsege osztonszeruen szugeralja a fiatalabb generacionak, hogy ez bun, nem normalis, stb. a rajzfilm segitene megtanulni elfogadni. Szerintem nem kene cenzurazni, mert semmi rossz dolgot nem mutattak es nem is tortent semmi rossz dolog.

  VálaszTörlés
 5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lényegileg nemtelenek, való igaz, és nem neked akarok beszólni, ezt szeretném leszögezni, de sajnos nagyon sokan használják ezt arra, hogy letagadják a köztük lévő romantikus kapcsolatokat, amit pedig kifejezetten meleg kapcsolatnak szerettek volna ábrázolni (lásd az ékkövek lehetnek Steven "anyukái", de annyira azért már mégsem, hogy egyszerűen kimondják rájuk a leszbikus szót, hogy arról szó se essen, hogy emberi leszbikus pár is van a sorozatban, bár nem főszerepben). Mindenesetre valóban fura, hogy azt bezzeg nem cenzúrázta senki, mikor Amethyst beugrott Garnet lábai közé egy fúziótánc során, illetve kíváncsi vagyok, a következő epizódokkal mit csinálnak a kedves cenzorok, mivel pár újabb részben egyszerűen nem lehet letagadni, hogy mi történik a képernyőn.
   A Steven Universe többek között pont a progresszivitása miatt lett népszerű, sajnálatos, hogy pont ezt kell kiszedni belőle.

   Törlés
  2. Emberi leszbikus pár? O-O erről még nem hallottam :D Amúgy igen...Kíváncsi vagyok hogyan cenzúrázzák majd mondjuk a Last one out of beach city-t XD Lehet le sem adják.....szerintem kitelik CN-től.. :/

   Törlés