2016. február 3., szerda

Anime, rajzfilm, mese: a fogalmak tisztázása

A „Szerintem Son Goku a legmenőbb rajzfilmfigura!”, „A kedvenc mesém a Bleach!” és persze animézés közben a „Már megint milyen elborult mesét nézel, fiam?” mondatoktól bizonyára a legtöbbetek hátán feláll a szőr. Hát persze, hiszen ezek a kijelentések hibásak! Vagy mégsem? Talán olyat is hallottatok már, hogy „A Shrek a legjobb rajzfilm!” – ezzel talán páran nem tudják, mi a baj, viszont úgy, ahogy van helytelen.

„Az anime nem rajzfilm! Hallatlan!!! Mesének mertél nevezni egy animét?! A rajzfilm nem mese! A bábfilm nem rajzfilm! Fél-anime nem létezik!” Kinek van igaza és kinek nincs?

Nagy a (z)űrzavar az animációs filmek fajtáit és műfajait megnevező fogalmak körül, ezért itt és most rendet teszünk.


(Előre is elnézést, ha szájbarágós lesz.) Vegyük sorba és kezdjük a legtöbb gondot okozó mesével! A mese egy epikai műfaj. A rajzfilmeket, animációs filmeket, animéket lehet műfaj szerint is rendezni. Van szitkom (Újabb bolondos dallamok), romantikus mű (Lovely Complex), valóságshow (Totál Dráma), sci-fi (Szimbionikus titán), krimi (Conan, a detektív) és még számos műfaj, köztük a mese.

Bár nincs pontos meghatározás a meséről, van fogalmunk róla, hogy kb. mit is jelent. Ez alapján a Hello, Kitty is az (amellett, hogy kodomo, azaz gyerekeknek szóló anime). Nocsak, egy anime, amely mese! Ki gondolta volna? Ez persze nem „menti fel” azokat, akik a komolyabb animéket (például a Bleach-et) mesének titulálják, holott nem az a műfajuk.

A következő fogalom legyen a rajzfilm, amit szintén sokan használnak helytelenül. A rajzfilm ugyanis azt jelenti, amit szó szerint: rajzolt film. Nem hagyományos értelemben vett film, azaz nem videózzák a képet, hanem gyorsan egymás után rakják a képkockákat, amellyel ugyanazt a hatást érik el, mint ha filmet néznénk. (A modern, Flash-animációról megoszlanak a vélemények: egyesek szerint ezek már nem tekinthetőek rajzfilmeknek, hanem kétdimenziós számítógépanimációnak.) Eddig úgy-ahogy tiszta, innentől jön a káosz, ugyanis sokan hiszik, hogy az animációs film egyenlő a rajzfilmmel. Ez így nem igaz.


Olyan ez, mint a rovar–bogár páros. Nem minden animációs film rajzfilm, de minden rajzfilm animációs film. A fentebb említett Shrek például CGI-film, azaz háromdimenziós számítógépes grafikával előállított film. A Mekk Elek, az ezermester stop-motion technikával készült bábfilm, a Sebaj Tóbiás stop-motion technikával készült gyurmafilm és még sorolhatnánk. Tévedés tehát mindenfajta animációt rajzfilmnek titulálni.

Következő az anime, amely meghatározása „kézzel rajzolt vagy számítógéppel készült japán animáció”. Tehát az anime lehet rajzfilm. Megjegyzendő, hogy a japán CGI-filmek szintén animék, a japánok ráadásul a világ minden tájáról származó animációs filmeket animének hívják a nyelvükön. Namármost, ha az anime japán animációt jelent, akkor nem is olyan nagy hülyeség a fél-anime kifejezést használni. Vegyünk egy példát: az Űrzavar francia–japán koprodukciós sorozat. Félig animének tekinthető a japán mivolta miatt, tehát nem kell megvetni azokat, akik fél-animének nevezik.


Azt se felejtsük el, hogy a manga a képregény általános japán megnevezése, így például a következő mondat korrekt, mégha meghökkentő is elsőre: A One Piece képregénysorozat alapján készített rajzfilmsorozat 1999 óta fut.

Reméljük, tetszett a cikk és páran ma is tanultak valami újat általa. Ha valakivel vitába keveredtek ezekkel a fogalmakkal kapcsolatban, nyugodtan hivatkozzatok erre az írásra! :-)