2016. február 27., szombat

A karácsony szelleme, avagy a South Park őse

Az 1997-ben indult South Park az animációsfilm-gyártás napjainkig meghatározó sorozata, szinte minden rajzfilmrajongó ismeri. Azt viszont kevesen tudják, hogy már 1992-ben napvilágot látott az alkotók első rövidfilmje, amely a South Park ősének tekinthető. Ehhez 1995-ben elkészült egy második rész is, a kettőt együtt szokták „The Spirit of Christmas” néven emlegetni, afféle pilotként.


Az első epizód, tehát a ’92-es, a „Jesus vs. Frosty” (Jézus kontra Hóember) címet viseli. A fiúk életre keltenek egy gonosz hóembert egy varázssapkával, amely így elszabadul. A Télapóról kiderül, hogy szintén nem az a jóságos figura, a hóembert végül Jézus győzi le. Itt még máshogy néztek ki a szereplők, bár az egyértelmű, hogy ki Kenny, Cartman és Stan. Egyedül Kyle különbözik radikálisan jelenlegi küllemétől. A srácok ínhártyája pedig még bőrszínű a mostani fehér helyett.

Ebben a két részben is papírkivágásos animációval elevenedik meg a történet, akárcsak a South Park kezdeti epizódjaiban. Manapság hiába számítógéppel készül minden, még mindig megvan ez a hatás.


A második epizód a „Jesus vs. Santa” (Jézus kontra Télapó) címet kapta. A történet szerint a srácok Kyle-t gúnyolják zsidósága miatt, ezután Télapó és Jézus harccal próbálja eldönteni, kiért is van a karácsony, illetve mi a haszna az ünnepnek. Ekkorra már Cartman, Kyle, Stan és Kenny megkapta végső formáját és elhangzott az azóta kultikussá vált „Szemetek! Kicsinálták Kenny-t!” felkiáltás.

A South Park jelenleg is költség- és időhatékony: egy rész elkészülése például sokkal hamarabb készül el, mint más animációs sorozatok esetében. Az amerikai sorozat anyacsatornája a Comedy Central, magyar szinkronnal az HBO és az MTV sugározta, jelenleg a Comedy Centralon futnak az új részek, a Comedy Central Extrán pedig magyar felirattal látható.

South Park hétköznap 22:00-kor, 0:30-kor, 2:45-kor és hétvégén 23:30-kor a Comedy Centralon!