2016. szeptember 6., kedd

Minden, amit tudunk a hamarosan induló magyar gyerektévéről

(A frissítések kékkel kiemelve.) A TV2-csoport szeptember 26-án 13:00-kor elindítja első gyerekcsatornáját, a KiWi TV-t. Mivel egyes pletykák szerint már csak hetek kérdése és rajtol, összeszedtük azt a keveset, amit tudunk róla. Egy kicsit pedig találgatunk a józan ész határain belül.

A DTV News által hivatkozott szóbeszéd szerint a csatorna ott lesz a UPC és a Tarr hálózatán. Később persze más szolgáltatók is beveszik majd a kínálatukba.

Az új adó a Minimax korosztálynak kínál rajzfilmeket: a csatorna műsorán néhány, az M2-n vetített sorozat is helyet kapott, de premierként érkezik a Sissi hercegnő kalandjai és a Zűrgombócok c. magyar animációs sorozat is. (Sat-TV-radio, DTV News)

A legtöbb műsor 12-es karikával (AP) fog futni, érthetetlen módon.

A KiWi TV éves költségvetése 154 430 000 Ft.

A KiWi TV hangja Sallai Nóra lesz. (emtv.hu)

A honlap a kiwitv.hu címen lesz elérhető.

Az első logóterv a bal, a jelenlegi a jobb oldalon látható. Persze nem kizárt, hogy ez is változik, hiszen az Izaura TV és a PRIME logóját is az indulás előtt döntötték el véglegesen.


A KiWi TV-től – lévén, hogy gyerekeknek szól – sok animációt várunk.

A csatorna reklámidejét valószínűleg az Atmedia fogja értékesíteni.

A TV2 új csatornái: az Izaura TV, a Zenebutik és a Spíler TV is 24 órában sugároznak, a KiWi TV esetében is ugyanerre számítunk. Ez kiderült, hogy így is lesz.

Nagy valószínűséggel mérni fogják a KiWi TV nézettségét (olyan gyerektévékkel ellentétben mint a Boomerang, a JimJam vagy a Megamax).

Nagy esély van rá, hogy a csatornán az évek során nevetségesen összement adásidővel (1 óra a korábbi 6 óra helyett) jelentkező TV2 Matinében látott sorozatok fognak visszaköszönni, ezek száma azonban nem elég, hogy egy teljes csatornát megtöltsenek. A Matinében mostanság a Bogyó és Babóca, a Korni és Berni, az Irány Dinóföld!, a Bubbi Guppik és az Umizoomi csapat látható. Elképzelhető, hogy korábbi sorozatokat is elővesznek. Mindenesetre az éves költségvetés borzasztóan alacsony, így nagyszabású premierekre ne számítsunk. Az elmúlt pár év kínálatát vizsgálva inkább kisebb gyerekeknek szólt a TV2 hétvégi gyerekblokkja.

A TV2 kínálatát elnézve a KiWi TV valószínűleg filmekben is gondolkodik. Az anyacsatorna idén például leadta a Szaffit, a Lúdas Matyit, a Vukot korábban a János Vitézt, de olyan kortárs animációkat is műsorra tűz, mint a Shrek, a Cin-cin Lovag, az Így neveld a sárkányodat! vagy a Barbie-filmek.

Mivel a KiWit mesecsatornának szánják, így komolyabb, korhatáros sorozatokra (pl. animék vagy az Adult Swim animációi) egyelőre nem számítunk, ám ha a TV2 valóban komolyan gondolja a nagyszabású portfóliófejlesztését, akkor 20:00 után megpróbálkozhatnának azzal, amivel már találkoztunk a magyar tévés piacon. Emlékezzünk vissza, hogy a Minimax után jelentkezett főműsoridőben az A+, később az Animax, így ugyanazon frekvencián váltottak át a gyerekbarát sorozatokról a némileg idősebbeket megszólító animációkra. Ez akár a KiWi TV esetén is működhetne, hisz ne feledjük, hogy az M2 – Petőfi TV páros is valami hasonlóval próbálkozik, ám ott ez egyelőre nem hoz nagy nézettséget.