2013. december 30., hétfő

Ezt nézzük mi, rajzfilmmániások

Ma 11 gyerektévé sugároz magyarul, ez a szám február 1-jén már csak 9 lesz, de még így is bővelkedünk gyerekcsatornákban, holott nem vagyunk egy nagy piac. E csatornák közt szerencsére nem olyan őrült versengés van, mint az RTL vagy a TV2 közt, nem egy időpontban adják a hasonló műsorokat, sőt: mind különböző műsorpolitikát folytat. Ezeket többségét vesszük most górcső alá.

http://images.fanpop.com/images/image_uploads/Hello-Kitty-hello-kitty-181853_1024_768.gifAnimax
A több éven át sikeresen működő csatorna az utóbbi években egyre kevesebb rajzfilmet sugároz, ma már nem is igazán nevezhető gyerektévének vagy ifjúsági csatornának sem. A műsor nagyrészt AXN-es ismétlésekből és régebbi animékből áll (már amelyiknek megvan még a joga), a reklámszünetek rövidek, ez nyilván a bevételeken is meglátszik. A szebb napokat is megélt csatorna 2014. március 31-én sugároz utoljára.

Disney csatorna
http://img191.imageshack.us/img191/1397/14711869.jpgA Disney kevés különböző műsort ad egy időben, ezeket viszont rengetegszer ismétli és csak hosszú idő után veszi le. Gondoljunk csak a 2013-as nyári estékre, amikor öt Zsenipalánták-epizód is ment(!), holott akkor még 30 sem volt a leszinkronizált epizódok száma. A műsor nagyrészt élőszereplős sorozatokból áll, olykor becsúszik egy-egy rajzfilm (többségében Phineas és Ferb). A műsort hiába mondhatnánk unalmasnak, rengeteg maraton, összeállítás és műsorváltozás van, ezek némileg változatossá teszik. A sávok félórásak általában, ami hosszú szüneteket eredményez. Nagyrészt új műsorokat sugároz, főleg 2009 utániakat. Azért egy-egy régebbi is beleférne és jóval több rajzfilm.

http://4.bp.blogspot.com/-gCMSGk-YhPo/UE797rmDOzI/AAAAAAAAHMI/_POTxs-MQlM/s1600/Spongebob-P-P-spongebob-squarepants-24522939-1280-1024.jpgNickelodeon
A célközönség szempontjából talán legváltozatosabb csatorna műsoridejének egyharmadában élőszereplős, kétharmadában animációs sorozatokat sugároz. Van itt minden: kicsiknek és nagyoknak, lányoknak és fiúknak szóló műsoroknak. A sávok 25 percesek, ezt tartani is tudják, a szünetek tehát elviselhető hosszúak. Sajnos rendszeresen nem sugároz filmeket, pedig biztos lenne nézettsége. Klasszikusokat a Nick sem nagyon sugároz, bár lényegesen jobb a helyzet, mint a Disney-nél.

Cartoon Network
http://m.cdn.blog.hu/co/comment/image/2013%20nov/tznqfrrdullsbig.jpgA lefedettségben 2012 elején csorbát szenvedett Cartoon Network még mindig a fiúk kedvenc csatornája. A CN-nek van az egyik legváltozatosabb műsora, remekül elegyítve a klasszikusokat az új sorozatokkal. És itt tényleg mennek igazi klasszikusok, például 73 éves Tom és Jerry-epizód is. Akció és vígjáték egyaránt van, a csatornát pedig egyedi humorú rajzfilmjei jellemzik, élőszereplős alkotást alig ad. Filmeket viszont vetít, igaz, csak heti háromfélét. A sávok általában 25 percesek, kivéve ősszel, amikor 25-30 percesek. A CN csak hosszú idő után vesz le egy-egy műsort.

http://www.szatmar.ro/files/pub/2013/czinzel/Frakk.jpgM2
Egyetlen állami gyerektévénk 2012 végén hosszas hányattatás után végre elindult, de hasonló történt, mint a Disney-nél. Míg ott Disney-rajzfilmekre számítottak a bizakodó rajongók, addig itt a régebbi magyar és volt szocialista országok gyerekműsoraira. Nos, ha ezt meg is kaptuk az első időszakban, mostanra ezek nagy részét száműzték reggel 6 és 7 közé. A csatorna rendkívül változatos, mint a Nickelodeon, csak itt még annál is több van: ismeretterjesztő műsorok, bábfilmek, vetélkedők, stb.

http://www.kisalfold.hu/dijaztak_az_m2_gyerekcsatorna_eroszakmentesseget/cikk/236/2358208/2.jpgNagyrészt azonban az M2 más csatornán már futott sorozatokból él, országos premier akad, de alig, és ez a nézettségen is meglátszik. A műsort mai napig nem sikerül normálisan megtervezni, ami hétfőn 10-kor kezdődik, az kedden 9.55-kor, szerdán 10.05-kor, stb. A reklámszünetek brutálisan rövidek, viszont sűrűn vannak. Bár erőszakmentesnek kommunikálják magukat, azért ez nem teljesen igaz, gondoljunk csak a Született kémekre.

http://www.minimax.hu/~/media/Minimax/Video-thumbnails/minimax_arculat.jpg?bc=White&h=242&w=340Minimax
A Minimax sok új sorozatot indít, de a lehető leghamarabb le is veszi ezeket. Majd 1-2 hónap után visszarakja... Ezt a régebbi sorozatokkal is megcsinálja, így a műsort nem érdemes betanulni, mert addigra úgyis megváltozik. A csatornán van reklám bőven, ősszel akár 5-6 perces reklámszünetek is előfordulhatnak. Ezzel az adóval az a baj, hogy az esti műsort másnap délután és harmadnap délelőtt is ismétli, ezzel csorbítva a változatosságot.

Megamax
http://www.megamax.hu/upload/20130627-125452-860-CLE_101_screenshot_1720copy.jpgEz a csatorna sok dolgot tesz, amit nem értünk. Először is: a sávok félórásak, miközben kereskedelmi reklámnak nyomát sem látni. Ez 8 perces szüneteket eredményez(!) Másodszor: miért nem 24 órás, amikor 22 és 7 óra közt semmi sem megy a csatornán? Jó kérdés, bár utóbbira van válasz: azért mert egy új tévé fog indulni abban a sávban. Társadójához hasonlóan a Megamax is kétszer ismétel, ezáltal nem igazán változatos. Ezt ellensúlyozza, hogy folyamatosan cserélgeti a műsorokat.

Neked melyik a kedvenc műsorpolitikád és miért?