2017. július 2., vasárnap

Ismét indul a magyar animációkat támogató Inkubátor Program

Ismét meghirdeti a pályakezdő rendezők első egészestés animációs, dokumentum- vagy játékfilmje elkészítését támogató pályázatát, az Inkubátor Programot a Magyar Nemzeti Filmalap. Újítás, hogy idén 10 döntős pályázó részesül forgatókönyv-fejlesztési támogatásban - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

Látványterv a korábban az Inkubátor Program által 82 millió forinttal támogatott Műanyag égbolt c. animációs sci-fihez. (kép: Origo)

A két évvel ezelőtt indított program célja, hogy támogassa a fiatal filmesek innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozását. A pályázatra diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhetnek, valamint azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. Filmötlettel (treatment) és rövid szinopszissal lehet jelentkezni, a határidő szeptember 1-je.

A beérkezett pályázatok közül a szakmai zsűri október 1-ig legfeljebb 10 döntős filmtervet választ ki, amelyek idén először mind részesülnek pályázati úton a Filmalap két millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában. Októbertől öt hónap áll az alkotók rendelkezésre a forgatókönyvek elkészítésére, majd a döntősök a március végi Pitch Fórumon mutathatják be projektjüket a szakmai közönség előtt.

Az újítás célja, hogy az alkotók a Pitch Fórumon már forgatókönyvvel rendelkező filmterveket prezentáljanak. A 10 filmterv közül végül legfeljebb hármat a zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki – olvasható a közleményben.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 60 millió, a dokumentumfilmeknél 20 millió, az animációs filmeknél pedig 80 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotók emellett a filmkészítéshez igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását is.
Készül Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki – áll a közleményben.

(MTI)