2017. július 4., kedd

Animációs videoklip a világégésről és a telefonfüggésről

Politikai és kulturális rendszereinket kritizáló dalokat kezdett kiadni 2016-ban Moby és a The Void Pacific Choir. A legújabb dal és egy tavaly ősszel kiadott szám videoklipjét nézzük meg, mivel ezek animációsak.


Egy fiút láthatunk az In This Cold Place című szám videoklipjének elején, amint a rajzfilmeket néz a tévében. Egyszer csak, mint derült égből villámcsapás, a Gondos bocsok körében eluralkodik a gyűlölet és kizárják maguk közül a kék és a narancssárga medvét. A Bambiból szabadult nyulak tüntetését rendőrök verik szét, a szuperhősök pedig egy hősnőt zaklatnak az utcán. A fiú szülei veszekedni kezdenek, majd a gyermekből felnőtt lesz és rájön, hogy a reklámokban mosolygó teheneket levágják, a csirkéket pedig mesterségesen felhizlalják. Lát még halálra dolgoztatott irodai munkást és az őt keltegető szellemet, fakitermelést, szennyezett csapvizet, gyíkembereket, hazudó politikust, háborúk következményeit. Egy szóval mindent, amit csak szörnyű világunk tartogatni tud.

Ráébred, hogy hiába váltanak le egy, az embereket náci kéztartással köszöntő politikust, ugyanolyan lép a helyébe. Eközben a férfit elhagyja a felesége, ő pedig alkoholba és cigibe fojtja bánatát. Majd jön Trump, aki az igazság ellen harcol és szétlövi a várost. (Még egy klip/film/akármi se merte ezt megtenni az amerikai elnökkel. De most végre itt van egy, amely kimondja az igazságot!)


Később még több levágott állat jön, a férfit pedig már hajléktalanként láthatjuk. Ezután még több kihasznált állat, a reklámok által sarokba szorított Mario, aranyrúdpiramison pihenő kövér gazdag jön, végül pedig az apokalipszis.

Hát ennyi lenne. Ez vár ránk… Illetve dehogy, hiszen a végén felcsillan a reménysugár! A gazdagot ledobják a szakadékról, a hazug politikusnak levágják a Pinokkió-orrát, a tehén – letépve magát a fejőgépről – megszökik, a gondos bocsok lebontják a falat, Trump pedig felrobban. A férfi, aki az egészet végignézte és szart sem csinált az iváson kívül, végül otthonra lel egy elpusztított város kihalt, romos házában.Az animáció egyébként fenomenálisan jó. Kár, hogy semmilyen szűrő nem tudja visszaadni a régi filmek képi minőségét. Ezzel ebben a klipben is sikertelenül próbálkoztak.


A tavaly ősszel kiadott Are You Lost in the World Like Me? című szám klipjében a technikai eszközöktől és az azokon futtatott alkalmazásoktól való függésre világít rá. A szereplők animációja itt a ’30-as évek stílusát idézik. Láthatjuk a Pokémon GO-t; azt a jelenséget, hogy úgy ontjuk magunkból a nevető emojikat, hogy közben nem is röhögünk; és igen kreatív az a rész, amely egy hölgyet mutat be, aki élőben vált a randipartnerei között, akárcsak egy társkereső appban.