2014. június 21., szombat

800 milliós magyar rajzfilm készül

A Magyar Nemzeti Filmalap 200 millió forinttal támogatja a Salamon király legendáját feldolgozó egész estés animációs filmet. Temple Réka producer vezetésével és Böszörményi Gyula forgatókönyvíró közreműködésével készül a közel 800 millió forint összköltségvetésű családi rajzfilm.

A Salamon király legendája rendezője a belga származású Albert Hanan Kaminski, aki többek között a Babar: Az elefántok királya és a Pettson és Findusz című animációs filmeket is jegyzi. A projekt már legalább fél évtizede tervben van (a tovább mögötti előzetes 2009 őszén került fel a YouTube-ra, és az azóta már megszűnt Magyar Mozgókép Alapítvány logója van rajta), és 2012 májusában már kapott 3 millió forintot a Filmalaptól a forgatókönyv fejlesztésére.A nemzetközi koprodukcióban készülő családi film Salamon kamaszfiúból felnőtt férfivá válásának történetét kelti életre, és bemutatja a Mediterrán térségben élő kultúrák sokszínűségét, Ázsia, Afrika és Európa közös örökségét, a három nagy monoteista vallás bölcsőjét egyaránt - írja a Filmalap a közleményében.

A várhatóan 2016-ban, a gyereknapra mozikba kerülő film a Filmalap közleménye szerint a hagyományos rajzanimáció alapjait használja fel a legmodernebb digitális technika segítségével. A Salamon király legendája a magyar Cinemon Studio és az izraeli Eden Productions koprodukciójában készül.

forrás: MTI