2015. április 9., csütörtök

Külföldi rajzfilmadók 1: a ČT :D

Új, tervezett cikksorozatunkban külföldi, a magyarok körében kevéssé vagy egyáltalán nem ismert rajzfilmadókat, főleg gyerektévéket mutatunk be. Első áldozatunk a cseh közszolgálati televízió, a Česká Televize gyerektévéje, a ČT :D, amely sok szempontból a magyar M2 megfelelőjének tekinthető.

Újonnan indult adóról van szó, 2013. augusztus 31-én kezdte meg a sugárzást. Mint említettük, hasonlít az M2-re, de nem csak amiatt, mert közszolgálati: szintén napi 14 órában, 6–20 óráig sugároz, majd egy másik tévének adja át a stafétát, a ČT art nevű kultúrális csatornának. Indulása nem annyira volt viszontagságos, mint az M2-é, de eredetileg ČT3 lett volna a neve. A végül megvalósult név viszont zseniális, a Déčko-nak [deecsko] ejtendő csatorna profiljához remekül passzol a „:D” hangulatjel, amely vidámságot sugall, ráadásul a D a Déčko kezdőbetűje is egyben.

A logó télen

A kínálata az országos, magyar gyerektévére hajaz. Reggel és délelőtt főleg kicsiknek szóló műsorokat sugároz, mint például a Kikoriki, Rupert maci kalandjai, Rexi, Elmo világa, Timmy, de láthatjuk az M2 Meseboltjához hasonlító, Čtení do ouškát is. Kora délután néhány élőszereplős alkotással folytatódik a műsorfolyam, amibe ekkor beszúrnak egy Kalandra fel!- és egy Tini nindzsa teknőcök-epizódot is. Ezután ismét animációk, majd 18.40-kor Zprávičky, aztán rajzfilmek, köztük Phineas és Ferb. 19.45-kor aztán ismét cseh Mesebolt. Ezzel zárja egy-egy adásnapját a ČT :D.

Az M2-énél jóval sokoldalúbb honlap

Láthatjuk, hogy az M2-höz hasonlóan a cseh közszolgálati gyerekcsatorna is igyekszik átvenni műsorokat a nagy, külföldi gyerektévéktől, ám mindezt egyelőre elenyésző mennyiségben. Talán a ČT :D programigazgatóját az M2 inspirálta?

További infók: honlap, cseh Wikipédia

Mit gondoltok? Szívesen néznétek a ČT :D-t?