2016. január 23., szombat

Rajzfilmteóriák 16: A Parkműsor szereplői tudatmódosítókat fogyasztanak?

A Rajzfilmteóriák 2. évadát egy parkműsoros elmélettel indítjuk. A teória a szinte minden epizódban feltűnő természetfeletti jelenségeket a szereplők hallucinációinak kivetüléseivel azonosítja.


Az elmélet szerint Benson, a rágógumi-automata és Mordecai, a kék szajkó valójában hús-vér emberek, akik rákaptak az LSD-re és a sorozatot a madár szemszögéből látjuk. Skips a dílerük, pont ezért kérnek tőle tanácsot, amikor természetfeletti jelenségekkel van dolguk. A jeti már jó sokat kábítószerezett, így tudja, mit kell ilyen helyzetekben tenni.


A teória a további szereplők viselkedésére is igyekszik magyarázatot adni: ez alapján Rigby, a mosómedve 15 évesen életét vesztette és csak Mordecai képzeli maga mellé. Ez az oka annak, hogy a srácok tinik módjára viselkednek, miközben már 23 évesek. A Tuskó nevű koboldot és Pacsiszellemet füvesként írják le. Margaret Mordecai exe, aki a fiú drogozása miatt lépett le.

Az elmélet egy részére bizonyíték lehet, hogy a park dolgozóin kívül alig laknak a Parkműsor világában nem-ember, de emberként viselkedő (beszélő, dolgozó, bulizó) teremtmények. Persze ott van Eileen, a mókus; Margaret, a vörösbegy; a kentaurok és egyéb mitológiai lények, azonban a lakosok többsége mégiscsak ember.

Hogy ez miért bizonyít bármit is? Hát azért, mert az emberek csöppet sincsenek meglepve, amikor Mordecai, Rigby vagy akárki a főbb szereplők közül szembejön az utcán, jelentkezik egy TV-s vetélkedőbe vagy épp pizzapartit rendez. És egy ember miért is lepődne meg, ha egy másik „fajtársa” odaköszön neki? Na ugye.A teória helyességét J. G. Quintel, a Parkműsor alkotójának korai rövidfilmjében is kereshetjük. A 2 in the AM PM című rajzfilmet a sorozat előzményfilmjének is tekinthetjük. Ebben kerül sor az átalakulásra. A film elején Mordecai és Benson még emberek…

Az alkotó interjújában azt mondta, hogy a két főszereplőt egyetemi haverjairól mintázta, azért viselkednek úgy, ahogy. Ez persze még nem zárja ki az elmélet igazát.


Bár ez nem tekinthető bizonyítéknak, érdekességként beszélünk róla. Az Amerikai fater 148. részében megjelenik Mordecai és Rigby, akik „anyagoznak”. Francine ezért meg is dorgálja a szajkót.

Értékelések

Ákos97 9/10: A Rigby-re adott magyarázat nekem kicsit erős, amúgy hihető teória.

Legközelebb a Rajzfilmteóriákban: A Kengyelfutó Gyalogkakukk az ACME-nek dolgozik?

3 megjegyzés:

 1. Én nem hiszem ezt a drogos riby halálát teóriát . De viszont abban van valami hogy a parkműsor szereplőinek csak képzeletükbe történnek furcsa dolgok velük.
  A következő angol epizódcímek arra utalnak szerintem hogy azokban a részekben semmi esetre sem történtek furcsa dolgok velük.
  The power
  Party horse
  Skips stress
  First day
  Rock Gitar (nem tudom jól a címét
  Gitár-balhé
  Mordecai and the rigbys
  Karaoke video
  This is my jam
  The cake
  Family BBÔ
  Format wars ||
  .. Duck - special!
  Steak Amadeus (?)
  Vagy a 4évad 1 része:különkiadása

  VálaszTörlés
 2. Én sem hiszem azt hogy Rigby meghalt,vagy ilyesmi,de vannak olyan epizódok benne,amik arra utalnak hogy ezeket a kalandokat csak beképzelik,mmert van egy olyan rész amikor Mordecai és Rigby elalszanak egy ládában és azt álmodják hogy egy másik kontinensen ébrednek fel..Aztán felkelnek és tényleg egy másik kontinensen vannak.A Clarance-ről,vagy a Sunjay és Crage-ről tudnál teóriát csinálni?😊

  VálaszTörlés