2016. február 11., csütörtök

Rajzfilmteóriák 17: A Kengyelfutó Gyalogkakukk az ACME-nek dolgozik?

A Bolondos dallamok közismert szereplője, a Prérifarkas 1949 óta próbálja becserkészni a Gyalogkakukkot, jelentősebb siker nélkül. Persze, elvégre az ilyen rajzfilmes párosokról szóló sorozatoknak, mint amilyen Tom és Jerry vagy Szilveszter és Csőrike pont az a lényege, hogy ez ne is sikerüljön, hiszen akkor talán örökre vége lenne a történetnek.


Ám a Prérifarkas–Gyalogkakukk páros mégis más. Ők soha, egyik filmjükben sem kötnek átmeneti békét, sosem kommunikálnak egymással verbálisan, a viszony – ahogy mi, tévénézők látjuk – sokkal ellenségesebb köztük, mint a bevezetőben említett párok közt. Az is lényeges különbség, hogy bár Tom is bevet gépeket, fegyvereket és egyéb eszközöket Jerry elfogására, a Prérifarkas mindig ugyanattól a cégtől rendel: az ACME-tól.


Ez azonban több kérdést is felvet. Egyrészt, a vállalat gyártotta és a Gyalogkakukk ellen bevetett cuccok folyton a Prérifarkasban tesznek kárt. Számtalan gránát, rakéta és dinamit robbant már fel a rendszeresen szakadékokba zuhanó ragadozó kezében, rengeteg üllő esett a fejére és ne feledkezzünk meg a hegyoldalakra ACME-festékkel felmázolt alagutakról, amelyeken a madár keresztül tudott futni, a Prérifarkas azonban nem és még egy-egy szembejövő teherautó is elgázolta.Mégis ki az a hülye, aki egy olyan cégtől rendel újabb és újabb termékeket, amely állandóan csalódást okoz? Nem, a Prérifarkas nem hülye. Na jó… egy kicsit azért mégis. Bár a kezdetektől reménytelen célt, hogy a Gyalogkakukkot elfogja, folyamatos lelkesedéssel próbálja megvalósítani, ami nyilvánvalóan ostobaság a részéről, ne felejtsük el, hogy tud írni-olvasni, telefonon keresztül rendeléseket lebonyolítani és az ACME fegyvereit használni.

Bár a teória a Prérifarkas megvalósíthatatlan ambíciójának okára nemigen ad magyarázatot, az ACME botladozására annál inkább. Az elmélet egyik változata szerint a Gyalogkakukk az ACME vezérigazgatója, aki szándékosan rossz árut gyártat. Egy másik változat szerint a Prérifarkas a cég terméktesztelője, így a feladata, hogy minden új terméket kipróbáljon. A harmadik verzió értelmében pedig a Gyalogkakukk a vállalat egy munkása, aki elintézi, hogy a Prérifarkas csak selejt árut kapjon.

Értékelések

Ákos97 3/10, 9/10, 3/10: A fentebb említett képességei miatt a Prérifarkas tűnik intelligensebbnek, hiába ő jár mindig pórul, így a második változatot tartom a legvalószínűbbnek. Ha a Gyalogkakukk lenne az alkalmazott, akkor miért töltené egész napját meneküléssel? Teljesen abszurd. Persze lehet, hogy szórakozásból teszi ezt, hiszen valóban mulatságos, ahogy üldözője nap mint nap elpatkol.

Legközelebb a Rajzfilmteóriákban: Brian írja a Family Guy-t?