2016. február 25., csütörtök

Rajzfilmteóriák 18: Brian írja a Family Guy-t?

Magyarországon ma méltán a Family Guy az egyik legnépszerűbb animációs sorozat. Persze a legtöbb ember csupán szórakozás és kikapcsolódás céljából nézi, azért olyan is akad, aki a Family Guy-ból is elméleteket gyárt, esetleg Quahog-l.


Létezik egy teória, amely szerint Brian Griffin írja a Family Guy történeteit… Ugyan már! Hiszen Seth MacFarlane a sorozat írója! Nyilván, de egész jó érvek szólnak amellett, hogy az alkotó csupán létrehozta a Griffin családot és környezetüket, maga a cselekmény már a család kutyájának szemszögéből íródik. Az egyik bizonyítéknak Brian kijelentése tekinthető a Peter’s Problems című részben:

„Én dolgozom. Író vagyok, Peter. Most is dolgozom. Látod ezt? Ez a nyersanyag egy új életképhez, amit szavakkal festek majd le.”


És valóban ez a hivatása: már két könyvét is kiadatta, igaz, a siker elmaradt. Simán lehet, hogy egy tévésorozaton is dolgozik. Erre amúgy volt már példa a Brian Griffin’s House of Payne című epizódban, amelyben az eb megírta saját tévésorozatát, ám az hamar lekerült a képernyőről, mert Brian nem volt elégedett a csatorna által eszközölt változtatásokkal.


Egy másik tény, ami első olvasásra alátámasztja az elképzelést: Seth MacFarlane, a Family Guy alkotója Brian eredeti hangja, így párhuzamba állíthatók. Ezzel csak az a baj, hogy MacFarlane rengeteg más szereplőt szólaltat még meg, köztük Petert is, aki szintén főszereplő.

A teóriára egy helytállóbb bizonyíték, hogy Peter, Lois, Chris, Meg és Stewie jelleme felnagyítva jelenik meg. Peter és Chris például azért viselkedhet címeres idiótaként, mert Brian eleve hülyének tartja őket. Stewie ördögi karaktere is kihangsúlyozódik. Meget pedig azért utálja mindenki a családból, mert valójában Brian sem kedveli? Tehát a jellemeket is az ő szemszögéből láthatjuk.

Valami furcsa Briannel kapcsolatban, ez pedig megerősíti a teória állítását: senki sem néz fura szemmel a kutyára akkor, amikor emberként viselkedik. Az egyik részben kiderül, hogy rengeteg nője volt már, azonban többségük nem azért dobta, mert nem ember. Márpedig Brian (a rokonait és a Peterrel folyamatos harcban álló csirkét leszámítva) az egyetlen állat a Family Guy-ban, aki az emberekhez hasonlóan él és cselekszik.

Van egy pont a sorozat történetében, ahol az elmélet megdőlni látszik: az író halála. Történt ugyanis, hogy autóbaleset következtében Brian néhány epizód erejéig halott volt és szerepét Vinny vette át. Ez esetben ki írta ezt a néhány epizódot?


A teória igazát szintén aláássa, hogy néhány epizód Brian negatív oldalát mutatja be, illetve az is, hogy a kutya rajong a magas kultúráért, így feltételezhető, hogy ha tévésorozatot írna, az is tükrözné ezt. A Family Guy viszont nem éppen tartozik ebbe bele, holott – nézése közben – olykor igen intelligens poénokon nevethetünk és a történetek is összetettnek mondhatóak.

Értékelések

Ákos97 5/10: Nem tudok dönteni, viszont eszembe jutott valami. Seth MacFarlane is több rajzfilmszérián dolgozik egyszerre, a Brian Griffin’s House of Payne c. epizódban pedig Brian is, ha feltételezzük, hogy a kutya írja az FG történeteit. Lehet, hogy túlgondolom, de MacFarlane akár saját személyiségéből is sokat adhatott az eb karakteréhez.

Lengabor 1/10: Nyilván aki kicsit is épeszű, az nem gondolhatja komolyan, hogy egy rajzfilmkarakter írja meg azt a rajzfilmet, amiben ő maga is szerepel. Ennyire azért nem szabad a valóságtól elrugaszkodottan, már-már fanatikus rajongással gondolkozni.

Legközelebb a Rajzfilmteóriákban: A Túl a kerítésen a túlvilágot mutatja be?