2016. március 12., szombat

Rajzfilmteóriák 19: A Túl a kerítésen a túlvilágot mutatja be?

A Cartoon Network első minisorozata, a Túl a kerítésen bővelkedik olyan apró utalásokban, amelyeket csak másodszori vagy harmadszori nézésre veszünk észre és amelyek alapján jogosan feltételezhető, hogy a történet a túlvilágot mutatja be. A cikkben spoilerezünk, így azt javasoljuk, ne olvasd el addig, amíg nem nézted meg a sorozatot!


Már az elején leszögezzük, miért zárható ki, hogy csupán álom volt az egész, amit Wirt (Kékesi Gábor) és Greg (Pál Dani) a folyóba zuhanásuk után átélt az Ismeretlenben. A kizáró ok Greg békája. A kétéltű A csengő parancsa c. részben ugyanis lenyeli Whispers néni világító csengőjét, amely az utolsó részben is látható: a kórházban, amikor Greg – megrázva a békát – világítani kezd a hasában.


Az elmélet szerint az Ismeretlen valójában a purgatórium, amely „azok ideiglenes helye vagy állapota, akik a megszentelő kegyelem állapotában haltak meg, de még tisztulásra van szükségük ahhoz, hogy beléphessenek a mennyei boldogságba.”[Wikipédia] Az Irány az Ismeretlen! c. epizódban kiderül, hogy Wirt és Greg hogyan került erre a varázslatos helyre: bezuhantak egy folyóba, amely az október utolsó éjszakáját jellemző hidegben, valamint egy egész domboldalon való legurulás és az emiatti eszméletvesztés után nem egy kellemes dolog, akár halállal is végződhet.


Az Ismeretlen túlvilág-mivoltára újabb utalásokkal szolgál az említett epizód. A temetőben, ahol Jason Funderberker (Szalay Csongor) mesél rémisztő történeteket a lányoknak, láthatjuk Quincy Endicott, az Őrült szerelem c. részben, az Ismeretlenben megjelenő teatermelő sírját. Kiderül, hogy Jason is járt az Ismeretlenben, erre abból jöhetünk rá, hogy „egy fickóról” beszél, akinek balta volt a kezében. Ezek mind az Ismeretlenen kívüli tényezők, de az erdőben is számos bizonyítékra lelünk.


A második részben a két testvér és Beatrice (Vági Viktória) a Pottsfield nevű faluba téved, amely szimbolizálhatja Potter’s Fieldet, New York szegénytemetőjét. A sorozat elsőre különállónak tűnő történetei során különböző korok embereivel találkozunk. Valójában nem tudjuk behatárolni, hogy melyik korban játszódik a Túl a kerítésen. A 9–10. részben látható, „kerítésen inneni” világban talán a 2000-es évek elején járhatunk (gondoljunk Wirt kazettájára), Ms Langtree (Zakariás Éva), a tanárnő viktoriánus divat (19. század) szerint öltözködik, Margueritte Grey, a teaárus hölgy felöltője 18. századi, a Lorna (Solecki Janka) ruhájához hasonlók pedig 17. század végén voltak elterjedtek.

Szép lassan az is kiderül, hogy mindenkinek van egy saját baja, befejezetlen ügye: a teatermelők például szellemnek hiszik egymást, Beatrice és családja vörösbeggyé változott, Ms Langtree szerelmét Jimmy Brown nem viszonozta, a Favágó pedig nem képes feldolgozni lánya halálát. Ezért hisz a Szörnynek, aki – állítása szerint – életben tartja a gyermeket a lámpás segítségével.

A főcímdal amúgy bemutat néhány pillanatot a szereplők korábbi életéből: Beatrice-t láthatjuk emberként, a Favágót a lányával és Jimmy-t a cirkuszban.

Az Ismeretlen se nem élet, se nem halál. Se nem Menny, se nem Pokol. Amolyan átmenetet képző túlvilág, ahol az ördög, a Szörny les arra, akiben elfogy a remény… Ahonnan a lélek megnyugvásával három kiút létezik: az egyik a Mennyországba visz, a másik visszavezet az életbe, a harmadik pedig maga a pokol: olajfaként a szörny lámpását éltetni.


A sorozat végét lezáró főcímdal-reprízből kiderül, hogy az Ismeretlen legtöbb lakója végül megtalálta a boldogságot. Az utolsó részek kivételével az erdőben ősz van, a lezáró epizódokban viszont már tél, ami fehérségével a békét jelképezheti, ezzel a szereplők a feltételezés szerint a Mennyországba kerültek.

Értékelések

Ákos97 9/10: Remek bizonyítékok, helytálló teória. Az egyetlen dolog, amiért nem kapja meg tőlem a maximális pontszámot, hogy nem tudom, Greg Felhővárosról szóló álma valóban álom volt-e vagy a Mennyország. Mert ha az a Menny, akkor az Ismeretlen nem változhatott azzá az utolsó részben. Szerintem Greg csak álmodott.

Legközelebb a Rajzfilmteóriákban: Miről szól a Pokémon GO?