2016. augusztus 26., péntek

Hajótöröttek és lakatlan sziget az új, magyar animációs sorozatban

A Hajótöröttek egy 6–12 éves gyerekeknek szánt ismeretterjesztő animációs sorozat, melyben Kolos (Straub Martin) és nagypapája (Haumann Péter) hajótörést szenvednek, majd egy lakatlan szigeten kötnek ki, ahol leleményességükre és természettudományos ismereteikre kell hagyatkozniuk, hogy életben maradjanak – olvasható a Magyar Média Mecenatúra oldalán.


A Macskássy Gyula-pályázaton sikeres pilótafilm után elkészülhet a 42 részesre tervezett, hétperces részekből álló sorozat is. Az alkotó Szeiler Péter nevéhez fűződik a Comedy Central Magyarország saját gyártású sorozata, az És Ubul, valamint az És ezt így hogy? sorozat eddigi két epizódja, amellyel szintén a Médiatanácsnál pályázott. Szeiler Péter egyébként Enyedi Ildikó osztályában végzett az Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező-szakán.

Szeiler a Médiatanács-blognak mesélt a sorozat szereplőinek jellemfejlődéséről és a cselekmény kibontakozásáról: „Az első évadban azokat a feltételeket kell megteremteniük a főhősöknek, amire a közvetlen túléléshez szükségük van. Emellett a varánusszal is harcolniuk kell, és fel kell fedezniük a szigetet. A második évadban megpróbálják elhagyni a szigetet, de vissza kell térniük, hogy tovább folytassák küzdelmüket a természettel. A második évad végén, illetve a harmadik évadban már jóval nagyobb hangsúlyt kap a tudományos ismeretterjesztés, túlélőink igazán magas szintre jutnak, vízrendszert építenek, áramot generálnak, hangszereket, játékokat, sőt mozit is csinálnak, hogy elűzzék az unalmukat. A negyedik évadban turisták szállják meg a szigetet, és főhőseink az energiáikat az ő elűzésükbe fektetik. Ekkor már kifejezetten értékesnek látják saját birodalmukat, amelyet meg akarnak őrizni.”Az alkotó szavai alapján a Hajótöröttek célja a szórakoztatva tanítás, a készítőké pedig az is, hogy a felbukkanó magyaros elemek mellett külföldön is sikeres lehessen a széria. Amennyiben a Dargay Attila-pályázaton sikeresek lesznek, elkészül további 12 epizód, vagyis az első évad. A Hajótöröttekhez számítógépes játék és könyv is készül.

Hajótöröttek: ÚJ PILÓTAFILM
augusztus 27-én 16:40-kor a Duna Worldön


forrás részben: Médiatanács, összeállított kép: Bakos Barbara