2017. január 25., szerda

Bábeli zűrzavar a Cartoon Networkön

Az elmúlt hetekben képarányproblémákkal küszködő magyar–román Cartoon Network kijavította az adást, cserébe bábeli állapotokat kaptunk: a magyar, a román és az angol nyelv ész nélkül keveredik és nosztalgikus elemként még a lengyel nyelv is feltűnt.


2016 utolsó heteiben a 4:3-as képarányt váratlanul kinyújtották széltében, így 16:9-es lett az adás, noha ez még nem a szélesvásznú sugárzás, arra még várni kell. Fent látható, hogyan nézett ki a csatorna képe.

A 16:9-es adásra váró nézők visszasírták a 4:3-as adást, mert az legalább normálisan működött. Egyébként fekete pont a Cartoon Networknek, hogy társcsatornájával, a Boomeranggal együtt már csak négy magyar nyelvű tévécsatorna használja az elavult képarányt: a CN, a Boomerang, az Echo TV és a Pax TV. Ha a Cartoon Network nemzetközi adásait vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy már minden afrikai, amerikai és európai adás 16:9-es, kivéve a magyar–románt (CN CEE). Ázsiában működnek még 4:3-as képaránnyal a feedek: egy hajóban evezünk Tajvannal, Indiával, Pakisztánnal és a Fülöp-szigetekkel.

Bábeli zűrzavar. Ahogy említettem, ezt kaptuk azért cserében, hogy megjavították a képarányt (amiért egyébként jár a köszönet). Január 25-én délelőtt a következő állapotok uralkodtak:

 • A magyar adás magyar hangsávja a műsorok alatt angol és magyar egyszerre.
 • Reklámszünetben a reklámok románok, a helykitöltők vegyesen magyarok, magyar–angolok vagy magyar–románok egyszerre.
 • A magyar adás román hangsávja egyszerre román és angol.
 • A román adás magyar és angol hangsávja lengyel. (FRISSÍTÉS: dél körül mindkettő angol lett)

A Cartoon Network új székházba költözött.

Az adáshibát rögzítjük, később visszanézhetővé tesszük. Amint változást tapasztalunk, frissítjük a cikket.

FRISSÍTÉS: A Tini titánok, harcra fel! angolul ment a romániai magyar hangsávon, viszont lengyelül mondták be a címet és a stáblista is lengyelül ment le.

2. FRISSÍTÉS: Íme, a videó:3. FRISSÍTÉS: Csütörtök reggelre a teljes adás elment.

4. FRISSÍTÉS: Február 16-án délelőtt a probléma megismétlődött.

3 megjegyzés:

 1. Hát mi lett ezzel az adóval! Értem én az angolt is de hát a kettő együtt! Ha már vissza tették az adót 4:3ba. Igazán váltathatnának már. Különben hová tünt a sub-feed?

  VálaszTörlés
 2. Azt lehet tudni, hogy mi okozta a hibá(ka)t?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valószínűleg az történt, hogy a képarányprobléma orvosolásával egy időben elrontották a nyelveket.

   Törlés