2016. január 18., hétfő

Az animációs valóságshow-k története

Nyakunkon a Totál Dráma: Versengés a föld körül hazai premiere, így elmeséljük a sokakat megosztó animációs valóságshow-k bő tíz éves történetét. A cikk ha akarnánk se lehetne túl terjengős, hiszen eddig mindössze két ilyen műsor készült, amelyekben bár vannak közös jegyek (például mindkettőnek szokása messzire menni), alapvetően szinte mindenben különböznek.


2004. október 27-én kezdődött e műfaj rajzfilmes megjelenése, ekkor mutatták be a Firka villát a tengerentúli Comedy Centralon. A sorozat erősen korhatáros, nem véletlenül. Meztelenkedés, trágár beszéd, drogozás, rasszizmus, vér, szexuális bántalmazás, közösülés ábrázolása és egyéb perverzségek színesítik az epizódokat, ezek adják a show egyedi humorát. A koncepció a ValóVilághoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy nincs se beszavazás, se kiesés és a versenyzők szabadon elkószálhatnak a forgatási helyszínről. Amiben azonos a koncepció: van néhány próba, egy villa ad otthont a játékosoknak, vannak összefoglaló epizódok, a műsorvezető (itt: producer) pedig csak nagyritkán jelenik meg a házban.


A szereplők mindegyike valamelyik ismertebb rajzfilmfigura kifigurázása vagy egy sztereotípia megtestesítője. Jelen van például Spongyabob, valamint Pikachu paródiája, egy szuperhős és egy Disney-hercegnőt idéző lány. A Firka villa sajnos 36 epizód után véget ért, 2007. november 14-én került sor az utolsó rész premierére. Magyarul csak 2010. október 5-étől láthattuk, a vetítés 2011. augusztus 2-áig tartott az anyacsatorna helyi változatán.


A másik show a Totál Dráma, amely eredetileg Camp TV munkacímen futott. 2007. július 8-án mutatkozott be a kanadai Teletoon csatornán. Magyar szinkronnal 2008. szeptember 4. óta látható a Cartoon Networkön. A koncepció eltér a Firka Villáétól. A formátum a Celeb vagyok, ments ki innen!-nel mutat számos hasonlóságot: a civilizációtól elzárva kell a játékosoknak embert próbáló, lehetetlennek tűnő vagy éppen undorító feladatokat teljesíteniük. Kiszavazás is van: ezt nem a nézők, hanem a többi játékos bonyolítja le. A nézők csak a győztest szavazhatják meg, interneten keresztül. Az első hat évad versenyzői 16 éves tinik, műsorvezetői pedig Chris McLean és Séf, akik szinte állandóan jelen vannak, ez is megkülönbözteti a TD-t a fentebb részletezett valóságshow-tól.


Sikerességét bizonyítja, hogy a Wawanakwa táborban játszódó Totál Dráma Sziget után elindult a Totál Dráma Akció, amely központi témája a filmgyártás volt, ezután következett a musicales TD Világturné, két újabb évad a Wawanakwában A sziget fellázad és All Stars címmel, a hatodik évadnak pedig a Pahkitew-sziget adott helyet, ennek címe TD: Indián sziget lett. A most bemutatandó Versengés a föld körül az Amazing Race paródiájának is tekinthető. Ezzel 148-ra nő az epizódok száma, amely kimagasló nemcsak a Teletoon saját gyártású produkciói, de a Cartoon Network által bemutatott rajzfilmek körében is. Tom McGillis, a sorozat egyik alkotója egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy tíz évadot szeretne.

Totál Dráma: Versengés a föld körül – január 18-ától hétköznap 19:45-kor a Cartoon Networkön! Részletek