2016. május 22., vasárnap

Jön a leszbikus Disney-hercegnő?

 • Azért kampányolnak egyesek, hogy a Jégvarázs hercegnőjét a következő részben leszbikusként láthassuk viszont.
 • Családvédő civilek ellenkampányt indítottak.
 • A CitizenGO attól fél, ha a Disney leszbikus főszereplőt alkotna, lavinát indítana el.

Leszbikusként kívánják viszontlátni a Disney-mesefilmek egyik főhősét az amerikai melegszervezetek – írja a Magyar Idők. „Give Elsa a Girlfriend” címmel fut a kezdeményezés, amelyet egy biszexuális lány indított el. „Elsa micsoda leszbikus ikon lehetne, ha a Disney adna neki egy barátnőt a következő részben” – indokolta kérelmét a kezdeményező a filmgyártónak.


Az amerikai GLAAD azért bírálta a Disney-t, mert annak egyetlen 2015-ös filmjében sem szerepel LMBT-karakter, vagyis leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű szereplő.

A gyerektévék műsoraiban egyébként már eddig is sorra jelentek meg LMBT-szereplők, gondoljunk csak a Boci és Pipi betiltott epizódjára, a Clarence-ben megjelenő meleg férfipárra, a Sok sikert Charlie!-ban szereplő leszbikus anyákra vagy a Pindúr pandúrok Ő-jére, esetleg az új sorozatban feltűnő Danny-ra.

Azonban vegyük figyelembe, hogy eddig csak elenyésző számú gyerekeknek szóló sorozat, például a SheZow főszereplője volt nyíltan transznemű. (A Steven Universe-ben csak apró, kisgyerekek számára valószínűleg le sem eső utalásokat találunk a kristályékkövek biszexualitására, azt pedig tegyük hozzá, hogy az összes ékkő nemtelen.) A CitizenGO-nak abban igaza van, hogy ha Elzát leszbikussá teszi a Disney a Jégvarázs 2-ben, akkor azzal valóban elindíthat egy folyamatot, tekintettel arra, hogy egyrészt a lány a „kérvényezett barátnője” miatt nyíltan lenne LMBT, másrészt a Jégvarázs minden idők egyik leghíresebb animációs mozifilmje, tehát képes befolyásolni a jövő animációit.

Kérdés, hogy hasznos vagy káros-e a gyerekek számára, ha a példaképként is működő meseszereplők közt vannak LMBT-k. A Disney egyelőre nem szólalt meg az ügy kapcsán.

7 megjegyzés:

 1. Nekem nincs bajom a mássággal de a gyerekek majmolják ezeket és feltehetőleg utánoznák Elsa viselkedését.Tehát szerintem ez a válzoztatás káros lenne.

  VálaszTörlés
 2. Szerencsétlen Walt Disney meg forog a sírjában... Nincs bajom a mássággal, de azért ne követelőzzenek már. Miért kell, hogy a gyerek ezzel szembesüljön már a mesékben is? Oké, legyen egyenlőség, de azért húzzunk már határokat, basszus... Ezeknek a világoknak az alapja a középkor, amikor leginkább máglyahalál, és nem egyenlőség jutott a másoknak. Just sayin'...

  VálaszTörlés
 3. Szerintem a bemi identitás pont úgy mint a szexualitás még nem egy gyerek feldolgozó képességére tartozik.

  VálaszTörlés
 4. Hát már nem azért, de az óvodás gyerekek is nézik a mesét és lefogadom hogy várják a második részét (biztos értesültek róla.)
  Nem kéne megrontani őket csak azért, (mert a mai világban 12 évesen már teherbe esnek páran....) mert egyesek követelik.
  Ez már a szemétség netovábbja!!

  VálaszTörlés
 5. Az a szomorú, hogy az emberek inkább nézik meg, hogy a királylány állatokat csókolgat, mint egy másik lányt, nem az, hogy 2016-ban felmerült a lehetősége, hogy egy kicsit ne csak heterokról szóljon minden, pláne, mert eddig a jó reprezentációnak csak jó hatása lett a gyerekekre is :)

  VálaszTörlés