2016. augusztus 20., szombat

Pokémon Go: mesterkörkép

Több hét után sem akar csillapodni a Pokémon-láz. Most mindent összeszedünk, ami Pokémon Go. A játékot már senkinek nem kell bemutatni, azonban érdemes utánajárni, milyen hatásokat váltott ki az alkalmazás, ugyanis a Pokémon Go több mint egyszerű mobilos játék. Sokkal inkább egy új korszak kezdete és az év üzlete.


Mi is az a Pokémon Go? (Ezt a részt átugorhatod, ha az előző heteket nem remeteként élted le.)

Egy iOS-re és Androidra letölthető, a Pokémon c. animesorozaton alapuló applikáció a Nintendótól, amelyben megalkothatjuk saját karakterünket, aki aztán Pokémonokat fog becserkészni a valós világra épülő, Google Térkép-alapú virtuális valóságban. A megszerzett pokémonjainkat aztán edzhetjük és harcba küldhetjük.


Miért nyit új korszakot?

Azért, mert végre megjelent egy olyan alkalmazás, amely valóban elkezdi kihasználni a virtuális valóságot (VR). Ebben rengeteg lehetőség rejlik, a Pokémon Go pedig az az app, amely a laikus nagyközönséggel is megismerteti egyáltalán ennek fogalmát.

Miért hasznos?

Végre az otthon ülő embereknek is van miért kimozdulniuk a lakásból. A pokémonokért el kell sétálnunk, kocsival, metróval, biciklivel nem mehetünk értük, ugyanis a játék a lépésszámokat is figyelembe veszi. Trükközni tehát nem sok értelme van. Szomorú, hogy egy szűk réteg csak ezért veszi rá magát egy kis mozgásra, de otthon ülő gyerekeik miatt aggódó szülőknek a Pokémon Go igazi megváltás.

New Yorkban egy ritka Pokémon felbukkanása után játékosok tömegei lepték el a Central Parkot.

Közösségépítő. A Pokéstopokon új embereket ismerhetünk meg, végre beszélgetünk olyanokkal is, akikkel amúgy szóba se állnánk az utcán. A fenti képen látható eseményhez hasonlóakat átélni pedig nem kicsit lehet hangulatos.

Miért veszélyes?

„Egy fiatal nő hullát talált pokémon helyett, az USA-ban egy rablóbanda a Pokémon Go alapján választott helyszínt emberek kirablására, hiszen a drága telefonnal lődörgő holdkórosok és gyerekek elég jó célpontnak számítanak.” – írta az Index. Ezek szélsőséges esetek, de a veszély valóban benne van a pakliban. Továbbá nem árt a lábunk elé is nézni, miközben haladunk az utcán játék közben, mert ha mániákusan kizárólag a telefont nézzük, könnyen villamos alá sétálhatunk, folyóba eshetünk vagy szakadékba gyalogolhatunk.

Nem érdemes mindenáron az összes szembejövő szörnyecskét megszerezni. Előfordul, hogy egy hatsávos autópálya kellős közepén bukkan fel egy Pokémon, de a budapesti Citadella tetején is láttak már belőlük. Aki nem körültekintően játszik, könnyen bajba kerülhet, megsérülhet.


Néhány érdekes történet

2016 júliusában, két héttel az alkalmazás elindulása után a guatemalai Chiquimulában Jerson López de León az unokatestvérével magánterületen lelt egy zsebszörnyre. A tulajdonos lelőtte a fiút, és egy kisteherautóval távozott a helyszínről. (Wikipédia)

Oroszországban egy nő azt állította, hogy Pokémon erőszakolta meg. A nő állítása szerint elalvás előtt Pokémon Góval játszott, majd az éjszaka közepén arra ébredt, hogy egy hatalmas pokémon erőszakolja éppen. A lény eltűnt, amikor a nő kikelt az ágyból, de amikor a hölgy megnézte a telefonját, az applikáció szerint ugyanaz a figura az ágyán ült. (Bors)

2016. július 13-án a new yorki Auburnben fának hajtott egy fiatal férfi az alkalmazás használata közben. (Wikipédia)

Az Egyesült Királyságban egy 17 éves autista fiú sok év után először – a játék miatt – hagyta el az otthonát. Eddig azért nem mozdult ki, mert szorongásos rohamok jöttek rá a kinti világban. (Szeretlek Magyarország)

Betiltás?

Az ál­lat­vé­dők is meg­őrül­tek? Be­til­ta­nák a Po­kémon Gót! – írja a Ripost. A világ leg­hí­re­sebb ál­lat­védő szer­ve­zete, a PETA azért til­taná be, hogy meg­mentse a vir­tu­á­lis ked­ven­ce­ket. A szervezet éles párhuzamot vont az állatkínzás és a virtuális lények befogása között. Azért akarják „megmenteni” a valóságban nem is létező szörnyecskéket, mert szerintük pokémonokat üldözni olyan, mint hús-vér állatokra vadászni. Elszántságukat tükrözi az is, hogy pokémon-menedékké nyilvánították Los Angeles-i irodájukat, ahol tilos virtuális szörnyeket befogni.

Betiltás!

Iránban betiltották a játékot biztonsági aggályok miatt. Már az is csoda volt, hogy megjelenhetett az országban, ahol egyébként az Internetet is nagyban korlátozzák, például GMailt sem használhatnak a vállalatok.

Következményei Magyarországon

A Pokémon világszerte ismert márka, ám az új játékkal most még többen ismerik meg. Így van ez Magyarországon is, ahol a Pokémon animesorozatot félbehagyták az Országos Rádió és Televízió Testület által kiszabott büntetéseknek köszönhetően. Az anime magyarországi vetítéséről itt írtunk bővebben. A sorozatból a mai napig készülnek új epizódok és a megnövekedett ismertségre tekintettel elképzelhető (hangsúlyozzuk: ELKÉPZELHETŐ), hogy egy magyar tévécsatorna újra felkarolja azt. (Volt már hasonlóra példa, amikor a Viasat 6-on láthattuk először teljes hosszában a Dragon Ball Z-et.


Pokémon Go-teória


Az év üzlete a Pokémon Go

Mára több mint százmillióan töltötték le az alkalmazást. Bár az app ingyenes, miután letöltöttük, költhetünk is benne, hogy könnyebben jussunk hozzá extrákhoz. Eddig több mint 75 milliárd forintot termeltek az ún. alkalmazáson belüli vásárlások. Bő egy hónap alatt ez finoman szólva nem rossz mérleg. És még mindig száz alatt van azon országok száma, ahol elérhető. Ha végre minden olyan országban megjelenik, ahol használható és szabad is az Internet, akkor könnyen milliárd dolláros üzletté válhat.

Szerezd meg hát mind! (Kivéve azt, amelyik egy forgalmas út közepén vár rád.)