2016. szeptember 4., vasárnap

Rajzfilmteóriák 21: Simpsonék jóslatai valóra válnak?

Nem igazán rajzfilmteória, de úgy hiszem, helye van a cikksorozatban. A Simpson család a legtöbb résszel rendelkező nem-anime animációs sorozat a Földön, 1989 óta fut. Van néhány korábbi epizód olyan apró részletekkel, amely megmozgatja az összeesküvéselmélet-gyártók fantáziáját.


Mindenki döntse el maga, hisz-e a abban, hogy ezek tényleg jóslatok és nem csak a véletlen művei.


Az 1997. október 19-én bemutatott Lisa szaxofonja című részben Marge a beteg Bartnak a Bajkeverő majom és az ebolavírus (Curious George and the Ebola Virus) című könyvből szeretne felolvasni. Bár a vírus csak jóval az epizód megjelenése után ütöttel fel a fejét Európában és Amerikában, magát a kórokozót már 1976-ban felfedezték Zaire-ban (ma: Kongói Demokratikus Köztársaság). Az összeesküvés-elméletek rajongói szerint a sorozat a vírus későbbi amerikai elterjedését jósolta meg az epizóddal.


A magas halálozással járó betegség után evezzünk vidámabb vizekre. 1997. október 26-án, az előzőleg vizsgált epizód után csupán egy héttel(!) került sor a Rémségek Simpson-háza 8 premierére, amelyben Bart belöki Hógolyót egy DNS-átalakítóba, ám Kis Krampusz is utána ugrik, így a két házikedvenc egyesül. Az eredmény kísértetiesen hasonlít az 1998. április 4-én bemutatott MacsEb című Nickelodeon-sorozat főszereplőire.


Az 1997. szeptember 21-én először leadott Homer Simpson kontra New York epizódban Lisa talál egy újságot, amely 9 $-ért kapható és az ikertornyokat ábrázolja, amelyek – sokak szerint – egy 11-es számra hasonlítanak. Az ár és a tornyok összeolvasva 9-11-et adnak ki, amely állítólag a Világkereskedelmi Központ ellen 2001. szeptember 11-én bekövetkezett terrortámadásra utal.


Ez a másik képkocka az 1993. január 14-ben bemutatott Nyeregvasút Springfieldben c. részből való, összehasonlítva az égő tornyokkal.


A 2000. március 19-én debütált Bart jövője epizódban Bart 2030-ba utazik, amikor Lisa Simpson az Egyesült Államok elnöke. Lisa emlékezteti tárgyalópartnereit arról, hogy az ország költségvetési válságot örökölt Donald Trump elnökségéből. A „jóslat”, miszerint Trump lesz egyszer elnök 2030-ig, most ősszel valóra válhat az amerikai választások kimenetelétől függően.

FRISSÍTÉS (2016.11.10)Bejött a Trump-jóslat is.


Nemrég, a Pokémon Go-őrület kapcsán felütötte a fejét egy másik elmélet is, miszerint Simpsonék ezt is megjósolták. Ez azonban KAMU. Bal oldalt egy – egyébként teljesen profin – szerkesztett képkocka látható, jobb oldalt az eredeti.

Olvasd el a többi teóriát is! Következő teória: Bátor, a gyáva kutya: A Nagy Fusilli-elmélet