2016. november 19., szombat

A Disney megvenné a Netflixet & A Netflix hazai helyzete

Újabb céget kebelezne be a Disney, amely egyre inkább monopolhelyzetbe kerül a szórakoztatóiparban. A most kiszemelt préda a Netflix, a nemzetközi streamingszolgáltatás. A cikk második felében a Netflix magyarországi helyzetével foglalkozunk.


A Disney rekordévet fog maga mögött tudni, az idénre tervezett 1735 milliárd forintos bevételnek köszönhetően. Úgy tűnik, nem tartogatnák sokáig a pénzt, azt inkább a Netflixre fordítanák – számolt be a TechChurch. A filmóriás és a streamingszolgáltatás között jelenleg is szoros együttműködés van. A Walt Disney Company a filmiparban egyre nagyobb uralomra tör: 2006-ban megszerezte a Pixart, 2009-ben a Marvelt, 2012 óta pedig a Lucasfilm is a vállalaté.

A megpedzegetett felvásárlás egyfajta válaszlépés is lehet a TimeWarner felvásárlására. Ha az üzlet megvalósul, a Disney rengeteget fog fizetni. Nos, van miből. A szórakoztatóóriás egyébként már megemlítette, hogy szüksége lenne egy streamingszolgáltatásra. Egyes tippek szerint a Disney élére a Netflix vezérigazgatója, Reed Hastings léphet, a nemsokára nyugdíjba vonuló Bob Iger helyére.

A tranzakcióval teljesülne a Netflix vágya, hogy a tartalom felét saját gyártás tegye ki. Előfordulhat, hogy az üzlet megvalósulása esetén a gyerektévék (Disney Csatorna, Disney XD, Disney Junior) teljes tartalmát felköltöztetnék a Netflixre.

Összefoglaló a Netflix magyarországi helyzetéről (írta: Lengabor)


A Netflix Magyarországon 2016. január 6-án indult el, vagyis közel egy éve. Ennyi idő alatt azonban a tartalombővítésen túl gyakorlatilag semmit sem tudtak felmutatni. Jelenleg a nem hivatalos netflixes kereső, az uNoGS szerint 529 sorozat és 1209 film érhető el a magyar kínálatban. Ezek viszont a tömegek számára használhatatlanok, mivel magyar felirat csupán kettő sorozathoz (Feketelista, Mean Streets), magyar szinkron pedig ugyancsak két sorozathoz érhető el. Vagyis bő 300 nap elteltével sem sikerült igazodni a magyar viszonyokhoz, ezáltal a szolgáltatás egyelőre nem éri el sem a kívánt hatást, sem a megfelelő mennyiségű előfizetőt.

Öröm az ürömben, hogy elkezdtek dolgozni a feliratozás megoldásán (a hírek szerint a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának 12 hallgatója fogja ellátni ezt a feladatot), de arról nem szól a fáma, hogy mikor kezdik el megvásárolni a már elkészült magyar szinkronokat (többek között az RTL Klub legsikeresebb sorozata, a Szulejmán is elérhető a magyar Netflixen, de törökül szinte senki sem fogja megnézni).

Számos animációs sorozat, sőt anime is része a magyar felhozatalnak (például az idehaza még be sem mutatott Rick and Morty, illetve a The Seven Deadly Sins), ám a legtöbb esetben azt tapasztaljuk, hogy az angol, német, francia, olasz, spanyol, brazíliai portugál, sőt még a lengyel szinkront is beszerezték már, de a magyarral nem haladnak, még akkor sem, ha már létezik. Ez a tendencia ugyanakkor azt is jelezheti, hogy előbb-utóbb a magyar szinkron is beilleszthető lesz ebbe a sorba, ami a Netflix hazai ismertségét és népszerűségét is fellendítené.

12 megjegyzés:

 1. Jó cikk!
  Hát igen a Netflix (nálunk) elég szegényes, kár, hogy amikor az ingyen hónapot fogyasztottam, még nem volt Rick & Morty :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük. Okosan kell megválasztani az ingyenhónapot. De igazából van megoldás: www.facebook.com/rajzfilmovezet.hu/photos/a.194658747355946.1073741829.193887514099736/655038687984614
   :D

   Törlés
 2. Hát, ez az a hír, aminek egy kicsit sem örültem... Sőt, felháborodtam. DreamWorks rajongóként persze az általam kedvelt DW animation nyilván az élen tűnne el így a netflixről, és nem tudom, mi lesz a sorsa a további 3 évadnak (Dragons: Race to the edge), de akárhogy is, egyszer már költözött egyik csatornáról a másikra a sorozat, és ha ezt nem fogják tudni befejezni a Disney miatt, nos,a hátam mögött nagyon sokan fognak hőbörögni, egy egész rajongótábor. Szívem szerint tapasztalatból és elvből is gyűlölöm a Disney stúdió munkásságát, nekem még nem tudtak felmutatni olyat, ami ennyire kenterbe verné a többit... (mozgóképszakos animátor vagyok, ismerem a Disney múltját a kialakulásától).
  Igyekeztem nem teljesen a porba tiporni a stúdiót, bár szívem szerint megtettem volna... Tényleg, az utolsó helyről is kisöprik a DreamWorks zseniális alkotásait...
  Persze, nem kell egyet érteni velem, de a véleményemtől nem tágítok, ahogy a rajongói tábor sem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljes mértékben egyet értek! Egyszerűen irritál, ahogy a Disney mindenhova befurakodik és mindent ki akar sajátítani! Ez már undorító komolyan...

   Törlés
  2. Abszolút igazat adok UselessReptile-nak. Most nem arról van szó, hogy megsértődik-e valaki, ha a kedvenc filmjét Disney-munkának vagy másnak tartja a közvélemény, csak, mert animált, ez azért komolyabb annál. És lehetnek infantilis álmodozók, akik számára ez lényeges, akár elvi kérdés, de akármi lesz is, szívesen képviselem UselessReptile mellett azt a bizonyos rajongótábort, aki, remélem, hallatni fogja a hangját olyan felületeken is, ahol találkozhatnak vele az illetékesek.
   Sajnálom, amiért ez felmerült, de remélem, visszafordulhat még... Persze, ha a Disney valamire szemet vet, erre nem sok esély van, azonban reménykedni mindig lehet...

   Törlés
  3. Teljesen egyetértek! Ha a Disney a Netflixet is bekebelezi, abból a Dragons csak rosszul jöhet ki. A Dreamworks a lehető leghatározottabban más, mint a Disney, és éppen ezért jó. Valószínűsíthető, hogy mint tulajdonos bőven lesz befolyása a "drága" Disneynek a sorozat alakulásába, ami ismétlem, CSAK A ROVÁSÁRA JÁRHAT! A rajongói tábor értelmes tagjai ellenik ezt, hisz nem akarjuk, hogy egy számunkra nagyon kedves történet "eldisneyesdjen", vagy egyenesen megszűnjön. UselessReptile jól mondta, a Disney ne jöjjön a Dreamworks közelébe, legyen el a saját rajongóival, saját filmjeivel, ha valaki azt szereti, semmi gond, de ne szóljon bele más stúdiók dolgába, hisz ha annyira nagyra van úgyis magával, fordítsa önmagára azt a nem megérdemelt bevételét.

   Törlés
  4. UselessReptile, fogom a pártodat! Lehet, hogy ezért a többiekhez hasonlóan negatív véleményt fogok kapni, de azt hiszem, a véleményemet kifejthetem ezzel kapcsolatban. (Igyekszem úgy, hogy nem verek szét semmit) Én személy szerint kiakadtam ezen a híren, nem is kicsit. Rossz nézni, ahogy a Disney bekebelez minden stúdiót, és valljuk be, hogy RTTE fanként aggódok a sorozatért, de legfőképp a DW-ért. Nem ítélkezek, a Disney-nek is vannak jó filmjei, szerintem a DW kenterbe veri, mind animáció, mind történetügyileg. Nem tudom, lehet hogy csak az én ismerőseim/barátaim/fantársaim gondolják-e így, de a Disney kezd túl messzire menni, miközben jót nem igazán tud felmutatni. Ha felvásárolják a Netflixet, az biztos, hogy fanlázadások lesznek... kicsit fura nekem, hogy egy ilyen stúdió emelkedett fel szó szerint a semmiből (UselessReptile-hez hasonlóan ismerem a történetét, még ha nem is olyan szinten), miközben a fantasztikusabbnál fantasztikusabb stúdiók ott maradtak valahol a "legalján", de legalább középtájon a Disney miatt. Mint mondtam, ez egyéni vélemény, személy szerint engem felháborított ez a hír...

   Törlés
  5. Egyetértek. Hagyunk a Dreamworks-t is kibontakozni mert nagyon jó filmjei vannak. É se akaroma Disney-t csúfitani (neki is vannak jó filmjei) de a többi stúdió egyszerűen elvész.

   Törlés
 3. Kit érdekel a gagyi magyar szinkron?
  Aki Szulejmánt néz, az amúgy sem Nezflixezik.
  Aki pedig 2016-ban nem beszél legalább egy idegen nyelvet (vagyis külföldi felirat segítségével sem ért meg egy külföldi sorozatot), annak úgysincs jövője.
  Nyugodtan megmaradhat a magyar kertévék műsorainál, elvégre ő a célcsoport.
  Más már úgysem néz tévét...

  VálaszTörlés
 4. Ha a disney megvenné a netflixet az nagy hiba lenne mert elbaltázná a lucasfilmet megvette és mi lett belőle a star wars lázadókat egyetlen egyszer adja le a csatorna és utánna alig ismétlik a marvellel úgyanaz a pókemberes sorozattal mi lett lehetetlen időpontban tették vagy ritkán adták le újból a sorozat régi epizódjait. Még saját mozi rajzfilmjeit sem adja le a saját csatornáján azújakról beszélek2010-11 től felfelé. A netflix áldozatait is alig látnák a rajongók!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sorozatot nem áldozatait.bocs.

   Törlés