2016. december 29., csütörtök

A TV2-csoport egyre több animációt ad

Igaz, hogy ez a nagy számok törvénye alapján várható volt, de valóban látványosan nő az animáció mennyisége. Tizenegy csatornán jóval több animációnak van hely, mint négy csatornán. Ez a mennyiség még tovább nőhet 2017-ben, amikor a csatornacsaládnak már mind a tizenhét csatornája sugározni fog. Az animék lassú csöpögtetése is kezdetét vette. Talán reménykedhetünk, hogy ebből valami több is kisül.


A vizsgálatot az anyacsatornával és a nagyobb kábelcsatornákkal kezdjük, a két, nagy számban rajzfilmeket sugárzó új kábelcsatornával folytatjuk, ezután következnek az animék, majd a hat új csatorna, végül a nagy forgalmazókkal kötött megállapodásokról lesz szó, amelyek országos animációs premiereket engednek remélni.

A TV2 a téli szünetben nagyon odateszi magát animáció-fronton: december 24–30. között 18:55-től egy Dreamworks-különkiadás kerül adásba, amelyet egy egész estés Dreamworks-film: Shrek 1–3. és Madagaszkár 1–3. követ (30-án a Spongyabob 2: Ki a vízből! lesz adásban). Január 1-jén ugyan nem lesz különkiadás 18:55-kor, de láthatjuk a Shrek negyedik részét. Animációt adni a főműsoridőben bátor lépés, de a TV2 nem állt meg itt: karácsony és szilveszter között szinte csak híradót és filmeket ad a csatorna. A filmek közül minden második-harmadik animáció. Láthattuk az orosz Hókirálynő két részét, Barbie-filmeket, a Tarzant vagy a Szörnyek az űrlények ellent. Az RTL Klub is leadott néhány animációs filmet az ünnepek alatt, de ezek száma elmarad a versenytárson sugárzottak számától.


A SuperTV2, a Mozi+ és a PRIME még ősszel mutatott be országos premierként olyan Dreamworks-különkiadásokat, mint a Túl a sövényen: Hammy és a bumeráng, az Így neveld a csonttörő sárkányodat, a Túl az Óperensztár vagy az Így neveld a sárkányodat: Tüzes kis ajándékok. Ezek szinkronját a TV2-csoport rendelte meg.


Ősszel elindult a 2016-os portfóliófejlesztés utolsó két csatornája, a Kiwi TV és a Humor+. Már a gyerektévé és a humorcsatorna elindulásának bejelentésekor lehetett sejteni, hogy lesznek országos animációsfilm-premierek. Bár sok újdonságot nem kaptunk, üdvözlendő a Kiwi TV két új sorozata (Sissi hercegnő kalandjai, Zűrgombócok) és a Humor+ élőszereplős-animációs hibridje, az Atyám, Zorn! A Kiwi leginkább az M2 és a Minimax (24 órás) konkurenciája lett, a Humor+ pedig értelemszerűen a Comedy Centralé. Hátrány, hogy míg a többi csatornához vettek online jogokat, a Humor+ kimaradt ebből.


Animék egyedül a Kiwi TV-n láthatók, ott is inkább a fiatalabb korosztálynak szóló darabok. Januártól látható lesz a Maja, a méhecske című klasszikus sorozat, A dinoszauruszok királyát  szeptember óta lehet nézni, amelynél mindenképpen pozitívum, hogy 2017 elején érkezik a második évad, országos premierként. A Kiwi TV egyébként a sorozat aktuális epizódjait online is nézhetővé tette.

Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója egy interjúban meglebegtette hat új csatorna elindítását. A szerkesztőink körében is csak találgatunk, hogy milyen tematikával indulhatnak, a főbb témákat ugyanis már lefedi a jelenlegi 11 adó. Mondanunk sem kell, hogy egy animecsatornára (vagy legalább egy animeblokkra valamelyik már létező csatornán) milyen égető szükség lenne, miután egy ilyen sincs a piacon az Animax kivéreztetésének köszönhetően. A portfólió tehát 2017-re bővül 17 csatornára.

A mostanában bemutatott és januárban műsorra tűzendő animációs filmek és sorozatok alapján a TV2-csoport csomagokat vásárolhatott három nagy forgalmazótól, a Warner Bros-tól, a FOX-tól és a Disney-től. (FRISSÍTÉS: Fischer Gábor ezt megerősítette, amikor a Sorozatwikinek adott interjújában elmondta: „Jelenleg nincs olyan amerikai stúdió, akivel ne lenne szerződésünk.”)


A Warnerrel való megállapodásra enged következtetni az, hogy a TV2 nemrég adta le a Tom és Jerry a moziban-t és az élőszereplős-animációs hibrid Bolondos dallamok: Újra bevetésen-t, januártól pedig műsorra tűz két Hanna-Barbera-sorozatot: a Tom és Jerry-gyerekshow-t és a Maci Lacit. Megjegyzendő, hogy a 2000-es évek elején működött a csatornán egy Cartoon Network-blokk. Nem lenne rossz, ha eddig be nem mutatott Hanna-Barbera-sorozatokat is leszinkronizálnának, ahogy ezt tette néhány éve a Boomerang és az RTL Klub.


A feltételezhető FOX-os megállapodás a felnőtteknek szóló animációk miatt érdekes. A Humor+ animációs sorozatai kizárólag a FOX kínálatából kerülnek ki: műsoron van A Simpson család, az Atyám, Zorn!, A Cleveland-show, a Futurama és az Amerikai fater – utóbbi új részekkel is jelentkezik majd. A FOX-os felnőttanimációk közül számos darab nem látható még magyar nyelven, ezekre pedig számíthatunk a későbbiekben. A képen a Major Lazer című rajzfilmsorozat látható, amely az azonos nevű zenei formációból nőtt ki.

A Disney-s megállapodást bizonyíthatja a Tarzan és az olyan élőszereplős filmek közelmúltban történt levetítése, mint a Benji, az üldözött, a Karácsonyi kutyabalhé, valamint a Hófehér és a vadász. Itt egyelőre(?) nem beszélhetünk sorozatokról. Talán túlzás is lenne, ha az M2 és az RTL Klub után a TV2 is elkezdene Disney-sorozatokat adni…

Összességében elmondhatjuk, hogy a TV2-csoport lassan, de biztosan fektet nagyobb hangsúlyt az animációs kínálatra is. Azt az ellentmondást, mi szerint a Kiwi TV és a Humor+ nagyon alacsonynak tűnő költségvetéssel dolgoznak, mégis van rajtuk elegendő tartalom, megmagyarázhatják a fentebb felsorolt, feltételezett megállapodások a nagyobb forgalmazókkal. Meglátjuk, mi lesz ennek a folyamatnak az eredménye.

Ti mire számítotok?

11 megjegyzés:

 1. A két Hanna-Barbera-sorozatot várom. Kíváncsi vagyok, hogy a Maci Lacit melyik szinkronnal vetítik: az MTV-ssel vagy a (mostanában RTL+-on, RTL II-n és Cool TV-n vetített) RTL-es szinkronnal.

  VálaszTörlés
 2. Ami azt illeti a Spektrum-NatGeo-Discovery-Animal Planet vonalnak még nem csináltak konkurenciát, így a 6-ból szerintem legalább egy csatorna ilyen lesz. Meg talán lesz egy Viasat-hoz hasonló, inkább sorozatokat adó csatornájuk.

  Arra nem vennék mérget, hogy komolyabban foglalkoznak majd animékkel. Az alacsony költségvetés mellé nem igazán illenek a drágább animék, amikkel ugyebár a fentebb említett nagy forgalmazók nem is foglalkoznak. Hogy beszerezhessenek animéket, ahhoz olyan forgalmazókat kellene megkeresniük, mint a 4K Media, a Funimation, a Viz Media, a Sentai Filmworks vagy az NBCUniversal (Geneon). A 4K-val talán szerződtek már valamit, ennek köszönhetően jön a Dínó 2. évada (már ha tényleg jön), meg talán a Yu-Gi-Oh! Zexal majd valamikor.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát, talán 2017-ben jön a Maja a méhecske 1975-ös animesorozat, meg a Dinoszauruszok királya 2. szériája és a Digimonok is. Mikor tér vissza a Pokémon folytatása a KiWiTV-n?

   Amikor 2000. augusztus 12-én leadták az egyik Pokémon epizódot az RTL Klubbon, hogy "Pokémon választás" és 2008 vagy 2009 környékén a Jetix (jelenleg Disney Channel) adta le a Gyémán és Igazgyöngyöt, a Csatadimenziót és a Galaktikus Csatát is magyar szinkronnal. Mikor szinkronizálják a Pokémon 13-19. évadát magyarra, ha TV2 Csoport megszerzi-e a Pokémon folytatását és a jogokat is?

   Törlés
 3. Azt azért meg kell jegyezni, hogy a TV2 alapból az animációs filmekre épít az ünnepek alatt. Ez minden évben így szokott lenni. Legyen az karácsony, húsvét, bármi. Legtöbb esetben a főműsoridőt ilyen filmekkel kezdik. Reggel szintén animációs filmeket adnak, vagy netán a Tv2 matinét. A kettő között pedig változó szokott lenni. Én erre nem feltétlenül alapoznék, főleg úgy, hogy új címek nem igazán akadtak az idei ünnepi kínálatban. Csupa ismétlést láthattunk. Viszont a többivel egyet kell értenem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez igaz, hogy ha ünnep van, akkor a Vajna2-őn meg a Retek Klubon is Shrek, Madagaszkár meg Jégkorszak megy már évek óta. Mutathatnának már valami újat is, annyi szép animációs film van, anime is tömkelegével, amit be lehetne mutatni.

   Törlés
  2. Teljesen egyetértek. A Jégkorszaktól és "társaitól" már nekem is iszonyú herótom van, és nemcsak ünnepekkor adják ezeket állandóan. A Jégkorszak részei már lassan havonta mennek...Én sem értem, miért nem lehet más, és nemcsak CGI, hanem hagyományos rajzfilmeket is adni, olyanokat, amelyek már régen mentek, ill. még nem vetítettek soha magyarul. Karácsonyi mesék pl. szinte nem is kerülnek leadásra az utóbbi években. Szívesen megnézném pl. a Frosty, a hóembert, a Grinch, aki ellopta a Karácsonyt / igen, ennek van egy 1966-os rajzfilmes verziója /, Rudolf a rénszarvas. Ezeket nem is adták még magyarul. Vagy a Maci Laci Karácsonya vagy a Bolondos Karácsony. De rég volt már...
   Annak is örülnék, ha félbehagyott sorozatokat végig leszinkronizálnának, mint pl.a Beetlejuice, az Animánia, a Ren és Stimpy, vagy a Maszk. Vagy végre látható lenne már magyarul a Gargoyles.
   Vágyálmok...

   Törlés
  3. „a TV2 alapból az animációs filmekre épít az ünnepek alatt. Ez minden évben így szokott lenni.” - Teljesen igazad van, viszont olyanra nem emlékszem, hogy hét napon keresztül minden nap animációs film ment volna a Tények után, ráadásul egy-egy animációs különkiadással megspékelve.

   Törlés
 4. Én ezen csatornák többségét feleslegesnek tartom.

  VálaszTörlés
 5. Ha már öünnepek alatti animációs filmek, annak örültem, hogy levetítették a Spongyabob-Ki a vízből!-t ill. a Jégvarázst. Igaz, az utóbbi RTL-en ment, de mindegy.

  VálaszTörlés
 6. Véleményem szerint az új csatornák indítása csak más csatornák kinyírására szolgálnak. Erre több támasztékom is van.
  Gondolkodjunk csak. Mi ez a sok ugyanolyan csatorna?

  Zenebutik = MTV/Viva
  Chili TV = TV Paprika
  Humor+ = Comedy Central

  Véleményem szerint, a további csatornák is konkurensközpontúak lesznek. Gondolom hamarosan jönni fog egy Animal Planet klón, egy Discovery & NAO klón. Anime csatornára az elméletem szerint, azért se lehet számítani mivel nem lenne rá konkurens.
  De kövezzetek meg, ha nem ez látszik az egészből.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van benne valami, de létezik egy ellenpélda: Izaura TV.
   Korábban ugyan volt Romantica (később Zone Romantica), ami szintén telenovellázott 24 órában. Ezt átnevezték Filmcaféra és ma már messze nem ugyanaz a temaika.
   A Story5 korábban szinte csak telenovellát adott, de már ez is a múlté: bőven adnak más sorozatokat is (pl. krimiket).
   Így az Izaura TV-nek nincs konkurense.
   Jelenleg az egyetlen tematika az anime, ami nincs lefedve. Ha nem állnak el az idei újabb hat csatorna elindításától, akkor animecsatornán kívül nem tudnak olyan tematikájú csatornát indítani, aminek ne lenne konkurense. Indíthatnak hírcsatornát, vallási csatornát, pornócsatornát, ismeretterjesztő csatornát, kultúrális csatornát (ezekből még nincs a TV2-nek), de ezek a témák mind le vannak fedve. Esetleg megkettőzhetik egyes csatornáikat (pl. Mozi+2, Spíler 2), csak mi a francnak, amikor sok helyen az alapcsatornán is elférne több tartalom.

   Törlés