2017. február 15., szerda

Elképesztő méreteket ölt a cenzúra a Cartoon Networkön

 • Egy Gumball-epizód 11 perces. De van rá mód, hogy addig vagdossuk, amíg 3 perces nem lesz.
 • A Kalandra fel!-ből 34 darab tizenegy perces epizód van betiltva a magyar Cartoon Networkön, így a háttértörténet követhetetlen.
 • Ez a fajta ámokfutás az európai, afrikai és közel-keleti adásváltozatokon történik. A cenzúrának semmi köze a médiahatóságokhoz, ez a Turner saját döntése.

Bár egy hangyányi cenzúra mindig is volt a Cartoon Networkön (például betiltották a Boci és Pipi azon részét, amely egy leszbikus bandát marhacsordaként ábrázol vagy a Dexter laboratóriumának azt az epizódját, amely egészében trágár szavak hangzanak el), de ami most folyik, az már rég túlment minden határon és úgy tűnik, egyhamar nem is lesz vége…


Azt mindenekelőtt le kell szögezni, hogy ennek az értelmetlen cenzúrának SEMMI köze a csatorna helyi képviseleteihez. Nem a budapesti, bukaresti, varsói irodából és egyéb helyi kirendeltségekről csonkolják a tartalmakat. Nem a brit médiahatóság (amely alatt sugároznak az európai adásváltozatok) és nem is a helyi médiahatóságok rendelték el a cenzúrát. Ezt a cég önszántából teszi.


A Cartoon Network a napokban frissítette a műsorújságját. 2017. február 12. sötét napként vonulhat be a hazai CN történetébe. Egy CN-mozifilm mellett 60 epizódot tiltottak be különböző sorozatokból. A betiltások egyébként 2011-ben kezdődtek. Eddig még „megnyugtató” volt az a tény, hogy a nálunk betiltott epizódokat az oroszoknál, bolgároknál, araboknál, lengyeleknél is betiltják, ezt a 60 epizódot azonban csak a mi adásváltozatunkról szedték le.


A betiltott epizódok közel teljes listája magyarázatokkal, spoilermentesen. Kiemelve azok az epizódok, amelyek fontosak a cselekmény szempontjából:

KALANDRA FEL! Pizsamabuli-pánik, Bajok Puffancsfalván, A két legkedvesebb barát, A Bumm-Bumm-hegy emlékei, A herceg, Apa az éjszférából, Hűség a királyhoz, Vér a bőr alatt, A királyi gyümölcstorták, A varázsbab, A fagyott pengék barlangja, A tehetetlen király, Erős Susan, Én vagy nem én?, Álom a láthatáron, Csip-csup-titkok 1–2. rész, Útvesztő, Finn nyomdokaiban, Kínzó ölelés, Kártyacsata, Marsbéli lókötők, Túlfűtött érzelmek, Zizgő, a magánszimat, Hernyókirály, Szivárványszarv és a hercegnő, Ki győz le kit?, Gyújtópont, Tudom ki voltál!, A démonWake Up, Escape From the Citadel, The Tower

Az Erős Susan epizódban derül ki, hogyan találkozik Finn Susannel, amely számos más epizód mellett a márciusban bemutatandó minisorozat alapja is. A Csip-csup-titkokban tudjuk meg Jégkirály előtörténetének egy fontos szeletét. A Tudom, ki voltál! szintén ezt a vonalat viszi tovább, kulcsfontosságú pillanatot bemutatva Marceline múltjából. A démon című rész kiiktatásával semmi értelme a Finn, az ember és a Jake, az eb epizódoknak, amelyeket továbbra is sugároznak. A Wake UpEscape From the CitadelThe Tower hármas betiltása már korábban megtörtént, ezek még magyar szinkront sem kaptak. Ezek nélkül egyébként értelmezhetetlen a hatodik évad jelentős része. Láthatjuk, hogy a cenzorok csak a hatodik évadig „jutottak”, így simán elképzelhető, hogy nemsokára a hetedik évadot is megcsonkítják.

A Parti Pete c. epizódot ezentúl nem sugározzák.

PARKMŰSOR The Unicorns Have Got to Go, Parti Pete, Az agytörlő, A pénzemért bármit!, Tuskó nője, Balszerencsés beszólás, Tégy egy szívességet!, Zombiest testközelből, Az igazi nem mű pankráció, Túl a csúcson, Ki marad fent?

A helyzet aggasztó. Az epizódcímek alapján a cenzorok a második évadig jutottak, hátra van tehát a 3–8. évad, így további korlátozások várhatóak. A Tuskó nője epizódban ismerhetjük meg Starlát, aki a későbbi epizódok fontos mellékszereplője, így ennek betiltása különösen elfogadhatatlan.

GUMBALL CSODÁLATOS VILÁGA Fogadjunk!, Ütött az óra, A mocsai, A hang, Az ígéret, A felvétel, A pulóverek

TINI TITÁNOK, HARCRA FEL! Smile Bones

ÚJABB BOLONDOS DALLAMOK: Devil Dog, That’s My Baby

INAZUMA ELEVEN Let’s Play Soccer!, Where’s the Notebook?, Find a New Coach, The Legendary 11!, Time For Training Camp!

SCOOBY-DOO: REJTÉLYEK NYOMÁBAN Az álomszövő hálója, Éj a sátáni hegyen

TRANSFORMERS: PRIME Deadlock

A fenti három sorozat összefüggő, így óriási hiba bármelyik részt is átugrani.

CHOP SOCKY CHOOKS Holdkóros űrutazás

ROBOTBOY The Sleepover, Rowho?

A CSC-t és a Robotboyt kizárólag késő éjjel sugározzák. Ennek ellenére ide is jutott a cenzúrából.

SAOLIN KRÓNIKÁK Gyógyító barátság

Vajon mi gonosz lehetett ebben az epizódban, amelynek a címe is kedves?

SAOLIN LESZÁMOLÁS In the Flesh

NAGYFATER BÁTYÓ Rejtélyes zaj, Viewer Special

CN MOZI Firebreather – A tűz gyermeke

BOCI ÉS PIPI Buffalo Gals

DEXTER LABORATÓRIUMA Rude Removal

Ugye szép lista? De ez még nem minden: a megmaradt epizódokat jól szétvagdossák, hogy maga az epizódon belüli cselekmény is értelmezhetetlen legyen és hogy értelmetlenül kivágjanak egy rakás jó poént. Alább videós példákat hozunk arra, hogy miket vágtak ki, a cikk végén pedig bemutatjuk a cenzúra csúcsát.

Ez a videó a portugál CN-ről van, de nálunk is ugyanezt a vágást alkalmazták a Yo-kai-őrzőkben. Manjimutt, az emberarcú kutya az utcán vizel, ezért tartóztatják le a rendőrök. A vágás miatt a mi verziónkban értelmezhetetlen a cselekmény, ugyanis nem derül ki, miért tartóztatják le őt.A következő videóban a Steven Universe-ben látható táncot változtatták meg. Annak idején részletesen beszámoltunk az esetről.Itt láthatjuk, hogy távolabbi plánt alkalmaztak a Parkműsor európai változataiban:A legidiótább szerkesztés: az összes európai verzióban eltávolították az Oroszországra, a Szovjetunióra és a KGB-re utaló feliratokat, a párbeszédeket pedig átírták a Parkműsor egyik epizódjában. Így lett Oroszországból Druznia, az oroszokból druznikok, a до свидания-ból pedig viszontlátásra. Csak erős idegzetűek nézzék meg:És akkor jöjjön a cenzúra csúcsa, a vagdosás koronázatlan királya. Fogalmunk sincs, az arab nézők mivel érdemelték ki ezt a kettőt:

Az egyik Gumball-epizódot úgy szétvágták, hogy a 11 percből mindössze 3 perc(!) maradt.

De kapott rendesen a Túl a kerítésen is. Az arab verzióban a Felhővárost bemutató öt percet teljesen kivágták, a 11 perces epizódból 6 perc maradt.

A cikk végén jöjjön a CN-rajongó ismerőseinkkel közösen létrehozott táblázat, amely listázza a Turner európai, afrikai, közel-keleti gyerekcsatornáin alkalmazott cenzúraelemeket és folyamatosan bővül a vágásokkal, tiltásokkal, néhányat ezek közül videóval is szemléltet. Ezt most publikussá tesszük. A táblázat második munkalapján a témában eddig megjelent cikkeket listáztuk.

Ha szeretnétek megállítani a cenzúrát, írjatok a csatorna Facebook-oldalának. Talán ha lesz elég panasz, célt érhetünk. Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy újra vágatlanul nézhessük a rajzfilmeket. E cikk és a témában megjelent többi írás terjesztésével is segíthettek, hogy minél többen értesüljenek erről az értelmetlen ámokfutásról.

Csontvázas kép: CartoonNetworkRulzz

20 megjegyzés:

 1. A Scooby-Doo, merre vagy?-ból is betiltották az első évad 16. részét: A Night of Fright Is No Delight
  A Dexter laboratóriuma második évadának 7a részét, a Labelst keményen megvágták

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt a Scooby Doo részt sokszor láttam a TV-ben. Lehet hogy régebben adták, de aztán betiltották pár év útán.
   Azt a Dexter részt már régóta nem láttam. Fura, mivel a nyáron minden pénteken néztem a Dextert. Erről jut eszembe, leadták valaha a 48 perces Dexter filmet? Ego Trip a neve. Soha nem láttam még a TV-ben.

   Bocs, a másik hozászólásomat töröltem mert valamit rosszul irtam.

   Törlés
  2. Igen, adták régebben, de talán az utóbbi lassan két évben betilthatták. Jó, talán kicsit ijesztőek a vihogó árnyékfantomok, de akkor is az egyik kedvenc epizódom...

   Biztosan nem adták le sajnos. Még Amerikában is elég mostohán bánnak vele, hiszen VHS-en adták ki, és ennyi.

   Törlés
  3. A Dexter laboratóriuma-részt adják viszont. Csak vágva.
   A Labelsben kivágtak egy fenékriszálós részt, majd egy sort (amikor Dexter megmutatja a címkézőt, és Dee Dee elkezdi, hogy "Ret Xed, ez nem a te neved!")
   A b részből, a Game Show-ból is hiányzik egy sor.
   Míg a c részből, a Fantastic Boyage-ban is van egy vágás a vége felé...

   Törlés
 2. A Kalandra Felben azt a részt, ahol Fin láb lesz, 3 helyen vágták meg

  VálaszTörlés
 3. Ezek betegek! Nemcsak magasról tesznek a nézőkre, de hülyének is nézik őket. Azt még megérteném, ha napközben a kisebbekre gondlova kifogásolható jeleneteket nem adnának le, de az esti műsorsában biztosítanák a vágatlan megtekintést. De így? Ráadásul teljes epizódokat egyszerűen kivágva, nem törődve azzal, hogy nézhetetlenné teszik a saját(!) sorozataikat. Arra kíváncsi lennék, hogy az Inazumában mit kifogásoltak... Szívből remélem, hogy sem az Inazumát, sem a Yo-kai Watchot nem adják tovább, inkább vegye meg a jogokat a KiWi TV, aztán adják le normálisan. A szinkron egyébkéntis nagy valószínűséggel egy vágatlanabb verzióhoz készült, ez pl. a Yo-kaiban több helyen is érződik, pl. a 2. epizódban egyszerűen félbevágták Katie egyik mondatát!
  Én a magam részéről bojkottálom ezt a szebb napokat is látott, kanálissá züllött csatornát. Tegyen más is így!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen igazad van!
   És ez a tendencia csak az utóbbi időkben terjedt el. Még a régi sorozatokból is betiltottak epizódokat. Pl. a Tom és Jerryből az a rész, amikor Tom odaül a vonatsínre, szerelmi bánatában, majd Jerry is követi...Ebben pl. mi a rossz? Ötletet ad a gyereknek az öngyilkossághoz?
   Arra nem gondolnak, hogy nemcsak kisebb gyerekek néznek rajzfilmeket, hanem a tinik és a felnőttek is? Korábban a rajzfilmsorozatok nagy része olyan volt, hogy nem csak a kicsik élvezhették, több poénon a felnőttek is nevethettek / sőt, olyan poénok is voltak elrejtve, amelyek a gyerek feje felett elszállnak, de a felnőtt veszi a lapot /.
   Akkor tegyék esti órákra azokat a sorozatokat, amik "nem valók" gyerekeknek, de ne vágjanak ki jeleneteket, tiltsanak be epizódokat, ez nem megoldás! Meg aztán a néző nevetni is szeretne a rajzfilmeken.
   Istenkém, mi anno a testvéremmel mennyi rajzfilmsorozatot néztünk...köztük olyan "meredeket", mint a Boci és Pipi, Ren és Stimpy vagy az MTV-n a Beavis és Butthead...mégsem sérült a kis lelki világunk és az erkölcsünk.
   Nem a rajzfilmektől kéne a gyerekeket védeni, épp elég káros tartalom éri őket a tévéből, netről...az nem baj, úgy tűnik.

   Törlés
  2. Én is gyerekként ezeken a sorozatokon nőttem fel: Boci és Pipi, Én vagyok Menyus!, Hódító hódok, Dexter laboratóriuma, Beetlejuice, na meg persze Dragon Ball meg Pokémon, csak hogy néhányat kiemeljek. Anno gyerekfejjel semmi kivetnivalót nem találtam bennük.

   Törlés
  3. Jaj, a Beetlejuice! Azt is csíptük...meg a Bolondos Dallamok, Báror, a gyáva kutya, Animánia...
   Ezek a jó kis klasszikusok, félő, hogy nem nagyon fogjuk a Cartoonon vagy a Boomerangon látni, mert rájuk fogják, hogy "nem valók" a mai srácoknak. A nosztalgiára vágyók pedig nem érdekesek, úgy látszik. A Boomeranfgis egyre inkább a JimJamra hasonlít.
   Én egyébként a hazai tévéadókban bízom, hogy a jövőben látunk majd ilyen sorozatokat. Kiwi, TV2, Cool, esetleg a Comedy Cenntral.

   Törlés
  4. Ha a mi generációnknak valók voltak ezek a rajzfilmek, akkor pont a mai gyerekeknek ne volna való, akik már alsósként a szexről beszélnek meg nézik a véres akció- meg horrorfilmeket?

   A TV2 Csoport idén hat új csatornát tervez indítani, remélem végre lesz egy komolyabb rajzfilmadó, ami az idősebb korosztályt, nosztalgiára vágyókat és persze az animerajongókat lesz hívatott kiszolgálni. A KiWi TV-től olyan nagyon sokra nem számítok, max. Yu-Gi-Oh! meg Pokémon, mivel alapvetően a 4-12 éves korosztálynak szól.

   Törlés
  5. Ezt lenne jó elindítani Magyarországon: www.2x2tv.ru

   Törlés
  6. Az biztos, a mai generáció már felvilágosultabb, mint a mienk volt, anno. Azért is felesleges és legfőképp bosszantó ez a cirkusz, amit a rajzfilmekkel művelnek.
   Bizony, jó lenne egy olyan rajzfilmcsatorna, amelyben a picit idősebb korosztály tagjai ill. az animerajongók is örömüket lelnék.

   Törlés
  7. A 2x2-höz hasonló hazai csatorna tényleg jó lenne, kíváncsi lennék az ecchi, esetleg hentai animék hazai tv-s vetítésének fogadtatására :D.

   Törlés
 4. A cartoon Network is úgy fog messzire menni mint az rtl, ezt nem engedhetjük meg!!

  VálaszTörlés
 5. A végén még semmit sem tudnak nézni a sorozatok rajongói és csak az interneten fogják követni a rajzfilmeket.

  VálaszTörlés
 6. Én készíteni fogok egy online petíciót!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Helyes. Legalább látják, hogy mi a nézők véleménye.

   Törlés
  2. Itt aláírhatjátok! https://www.ipetitions.com/petition/a-cartoon-network-cenzurazas-megszuentetese

   Törlés
 7. Eddig se néztem a CN-t mióta ilyen baromságokat adnak rajta, mint az egyébként példának felsorolt rajzfilmek 80%-a, de akkor így már ez után se fogom nézni. Az mondjuk bánt, hogy a maradék 20%-ot képző régebbi jó rajzfilmeket is meg vagdosták mint az kiderült, de ott még meg is tudtam érteni, mert régebben ez divat volt az animéknél is. Viszont 2017-ben egy ilyen cikket olvasni... nem kicsit kiábrándító.

  VálaszTörlés
 8. Miért tiltotta be CN a tűzgyermeke című filmet? Én láttam a betiltása elött, de nem láttam volna bármi sértő tartalmat ami sértené a kisebb gyermekek érdekeit úgymond.

  VálaszTörlés