2015. június 18., csütörtök

Közel 900 ezren nézték az InuYasha befejezését az USA-ban

Viszonylag kalandosnak tűnő, ám lényegét tekintve egyszerű utat járt be az InuYasha című anime 26 részes, utolsó (ha úgy tetszik: hetedik) évada az Egyesült Államokban.


A The Final Act alcímre hallgató animesorozatot Japánban eredetileg 2009. október 3. és 2010. március 29. között vetítették. Az anime Rumiko Takahashi megegyező című mangájának utolsó 21 kötete alapján készült, ezért nagyon zanzásított formában, felgyorsítva zárta le InuYasha és Kagome történetét. Mielőtt az amerikai tévés premierjére sor került volna, a Viz Media a szükséges jogokat már megszerezte, ezáltal az angol feliratos verziót a Hulu nevű internetes szolgáltató segítségével online mutatták be a japán premiert követő egy napon belül. Ázsiában az Animax nevű csatorna a saját angol feliratával vetítette az animét mind a tévében, mind pedig online.

Természetesen nem is az USA-ról lenne szó, ha nem készült volna el az angol szinkronos változat is, ugyanis a magyar nézőkhöz hasonlóan az amerikai nézők többsége sem igazán szeret feliratot olvasni. 2010 májusában megkezdték a szinkronizálási munkát. A hivatalos angol szinkronban azonban jó néhány változás történt az eredeti sorozat szinkronjához képest, hiszen Kagome, Sesshomaru, Kaede anyó és Kohaku szinkronhangját is lecserélték. A munka egyéb okok miatt jó ideig elhúzódott, de végül 2012. november 20-án az évad első fele megjelent DVD-n és Blu-ray-en, a 14–26. részek kiadására pedig 2013. február 12-én került sor, persze vágatlanul. Tehát aki akarta, az megvásárolhatta magának a szinkronos epizódokat, ugyanakkor az Egyesült Államokban és Kanadában a Viz Media online felülete, a Neon Alley is elkezdte vetíteni az animét 2012. október 2-án, vagyis pont a létrehozása napján. A Neon Alley egy digitális szolgáltatás, mely eredetileg egy 24 órás webcsatorna volt. Feladatának azt tekintette, hogy angol szinkronos animéket mutasson be vágatlanul, cenzúra nélkül. Ebből lett később egy Hulu-hoz hasonló streamszolgáltatás, mely szinkronos és feliratos változatokat is elérhetővé tesz. Az InuYasha mellett olyan animék is a kínálata részét képezték az idők során, mint a Fate/Zero, Nana, Naruto Shippuden, Sailor Moon, Bleach, Death Note, One Piece, vagy épp a Vampire Knight. Egy ilyesmi egyébként Magyarországon sem ártana, de ez más téma.

A 167 részből álló alapsorozat hat évadát eredetileg 2002 és 2006 között vetítették a Cartoon Networkön. Az InuYasha: The Final Act epizódjait a Neon Alley hetente mutatta be 2012. október 2. és 2013. március 29. között. Ez azt jelenti, hogy 2013 tavaszára az anime DVD-n, Blu-ray-en és online is hozzáférhetővé vált. Már csak egy dolog maradt hátra: a tévés premier. Ezek után persze már nem tűnik nagy dolognak, hiszen boldog-boldogtalan láthatta, de a tévé mai napig tartó hatalmát mi sem bizonyítja jobban, hogy a vetítés nézettségileg sikeres volt. 2014. október 24-én jelentette be az Adult Swim csatorna, hogy a The Final Act a Toonami-blokkon belül (a blokkról szóló cikkünk itt található) is látható lesz, 2014. november 16-tól kezdve. Ez nem volt nagy meglepetés, mivel az Adult Swim az újjászületett Toonami-blokkban az InuYasha alapsorozatát már 2012 novemberétől is sugározta, egészen 2014. március 2-ig, amikor lejártak a vetítési jogok. Bő nyolc hónappal később viszont megérkezett a várva várt folytatás és lezárás. Az alábbi táblázatban az látható, hogy a The Final Act egyes epizódjai mikor kerültek bemutatásra, illetve mekkora nézettséget értek el a teljes lakosság, valamint a kereskedelmileg lényeges 18–49 évesek körében.


Látható, hogy a 26 részből 18 epizód éjjel 01:30-kor került képernyőre. Ez magyar szemmel nézve nem túl barátságos időpont, még egy szombatról vasárnapra virradó éjjelen sem, ám amíg idehaza ilyenkor elhanyagolható nézettségek születnek, az USA-ban számos műsor képes elérni több százezer, sőt akár 1 millió főt is meghaladó nézettséget. Épp ezért az, hogy a 26-ból 6 rész is átlépte az egymilliós lélektani határt ilyen késői időpont ellenére is, már önmagában tanúskodik a sikerről. A nézők kíváncsiak voltak InuYasha történetére és néhány kisebb-nagyobb kilengés ellenére szép, egyenletes teljesítményt nyújtott. Érdemes megfigyelni, hogy az ötödiktől a nyolcadik részig folyamatosan növelte a nézettségét, majd egy kisebb visszaesést követően szintén ezt a hétről hétre történő növekvő tendenciát tapasztalhattunk (9–15. részek). Az utolsó 11 epizód esetén talán a tavasszal is összefüggő jó idő, egyéb programok miatt a nézettség elég ingadozóvá vált, hol nőtt, hol csökkent (1,039 millió – 823 ezer – 1,040 millió – 723 ezer). Ez meglehetősen érdekes folyamat, hiszen az ember azt hinné, hogy aki egy összefüggő történetű sorozatot néz, pláne hetente, az nem hagy ki random epizódokat. Nincs sok értelme annak, hogy egyiket megnézi, a másikat nem, a harmadikat megint megnézi, a negyediket megint nem nézi meg. Viszont a nézettségi statisztikák sok más esetben is ezt támasztják alá, így bármennyire is furcsa, de nem kell rajta csodálkozni. Főleg úgy nem, hogy akár DVD-ről, akár online is pótolhatta az ember a kihagyott részt. Természetesen az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a nézettséget nagymértékben befolyásolja a felvezetés is, vagyis annak a műsornak a nézettsége, ami az adott sorozat – jelen esetben az InuYasha: The Final Act – előtt kerül képernyőre. Ha az nézett volt, jó eséllyel sokan maradnak a tévé előtt a következő műsorra is. Ha kevésbé volt sikeres, akkor kisebb a merítési alap is.

A Toonami-blokkot részben nézettségi, részben költséghatékonysági okok miatt 2015. február 8-tól kezdve lerövidítették. Éjfél és éjjel 03:30 között 7 anime vetítésére van lehetőség (Dragon Ball Z Kai, Kill la Kill, Sword Art Online II, InuYasha: The Final Act, Naruto Shippuden, One Piece, Attack on Titan tartozik a jelenlegi kínálathoz). Ezek közül a legtöbb esetben az első egy vagy kettő, ritkábban az első három vagy négy anime képes csak meghaladni az 1 milliós nézettséget, tehát a The Final Act szerénynek tűnő 897 ezres zárása sem olyan rossz. Összehasonlításként: a nálunk a Cool-on látható Nyugi, Charlie! című sorozat Amerikában 2014-ben sokszor csupán 419 és 494 ezer fő közti nézettséget hozott! De például a Jackie nővér című részben drámai sorozat sem lehet túlzottan büszke a hatodik évadában elért 196 és 214 ezres nézettségére.

A Dragon Ball Z Kai és a Kill la Kill kiváló, erős nézettsége megalapozza az éjszakát, azonban utána tulajdonképpen félóránként csökken a nézettség, mert sokan lefekszenek aludni. Épp ezért nem mindegy, hogy valami 00:00-kor vagy 01:30-kor kerül adásba. A kettőtől nem lehet és nem is szabad ugyanazt a szintet elvárni, de az InuYasha nagyrészt így is gond nélkül vette az akadályokat. Emellett fontos megfigyelni a táblázat utolsó oszlopát is, ahol látható, hogy a teljes nézettség 55–60%-át a kereskedelmi szempontból fontos 18–49 év közöttiek (a „fiatalok”) alkotják. Ez szintén nem meglepő, hiszen egy anime alapvetően a fiatalabb felnőtteket, illetve a kamaszokat célozza meg, így értelemszerűen a fennmaradó 40% nagy részét nem az ötven év felettiek teszik ki, hanem a 18 év alattiak. Nem kell tehát csodálkozni azon sem, hogy az animéket is vetítő német ProSieben MAXX csatorna elsődleges célcsoportja a 14-39 év közöttiek, elsősorban a férfiak (korábban a 6–13 év közöttieket tekintették célcsoportnak az animék kapcsán, de hamar kiderült, hogy ez elhibázott koncepció).

Összességében elmondható, hogy az InuYasha: The Final Act amerikai vetítése minden kisebb zökkenő ellenére nagyon sikeres volt, a tavaly decemberi szünet (akkor filmeket is adtak a sorozatok helyett, pl. Summer Wars, Akira) sem törte meg a nézők lelkesedését és méltó helyet töltött be a Toonami-blokk animéi között. Egy kiváló anime amerikai története ezzel lényegében 2015. június 14-én véget ért (nyilván a későbbiek folyamán ismétlésre sor kerülhet). Újdonságként június 21-én a Michiko & Hatchin érkezik az animeblokkba.

Nem maradt más hátra, mint az, hogy Magyarországon is eljussunk idáig. Korábban két cikkben is foglalkoztunk az InuYasha hazai történetével. Megállapítottuk, hogy az alapsorozat mind a 167 része le lett szinkronizálva, ám sajnálatos események miatt csak 113 epizód került adásba. Ennek már lassan 7 éve. Azóta várunk, reménykedünk, hogy valamelyik csatorna folytassa. Természetesen az alapsorozat vége után igényt tartanánk az utolsó 26 rész bemutatására is. Látva az amerikai sikert úgy gondoljuk, hogy nem alaptalan elvárás 2015-ben a magyaroktól sem, hogy nálunk is folytassák a szinkronos vetítést – főleg, hogy egykori magyar nézettségi adatok is tanúskodnak az itthoni sikerről. Az USA-nak sikerült az, ami nekünk még nem. Vajon itthon mennyit kell még várni az áttörésre és a megmenekülésre? Mikor és ki által jön el az igazság pillanata? Kell-e ennél több bizonyíték, hogy ez egy mind a mai napig népszerű anime, ami megérdemelné a méltó bánásmódot? Ha valamelyik csatorna nagyot akar itthon villantani, ezzel megtehetné. Lenne olyan, akire ráférne egy kis pozitív vélemény és kedvezőbb megítélés…

írta: Lengyel Gábor