2017. június 23., péntek

Kenya betilt hat rajzfilmsorozatot, köztük a Kalandra fel!-t

A kelet-afrikai köztársaság 6 animációs sorozatot tilt be arra hivatkozva, hogy ezek a homoszexuális magatartást dicsőítik. Nem ússza meg a Steven Universe, a Kalandra fel!, a Clarence, A lármás család, a Hé Arnold! és a Korra legendája.


A helyi ORTT, a Kenyai Filmosztályozási Bizottság (KFCB) szerint a három Nickelodeon- és a három Cartoon Network-sorozat nem felelnek meg az irányelveknek, így menniük kell. Az nem zavarja őket, hogy homoszexualitás csak bizonyos epizódokban jelenik meg; a teljes sorozatokat betiltják.


A KFCB szerint deviáns viselkedést tanítanak a gyerekeknek ezek a rajzfilmek. Vegyük sorra a sorozatokban kifogásolt dolgokat:

Kalandra fel!: Buborék heregnő és Marceline, a vámpírkirálynő korábbi kapcsolatára való utalások

Steven Universe: az ékkövek nemtelenek, viszont többnyire nőként ábrázolják őket, ami félreértésekhez vezethet. Itt írtunk részletesebben arról, hogyan cenzúrázta az európai Cartoon Network az egyik ilyen pillanatot.


Clarence: Jeffnek két anyukája van.

Korra legendája: azonos neműek közeledése.

Hé, Arnold!: Az alkotó korábban megerősítette, hogy Mr Simmons, a tanár homoszexuális.


A lármás család: A sorozatban szerepel egy férfi-házaspár.

(A Csillag kontra Gonosz Erőket elfelejtették betiltani.)

A betiltás elérése nem egyszerű, hiszen a helyi Nickelodeon és Cartoon Network Közép- és Dél-Afrika-szerte sugároz, lehetetlen az egyes országok igényeihez igazítani a műsort. Kenya kedvéért nem fognak külön adásváltozatot indítani. A legkézenfekvőbb megoldás, ha elsötétül a képernyő Kenyában, amikor épp ezek a sorozatok vannak képernyőn.

A Cartoon Network tulajdonosa, a Turner Broadcasting szerint ők mindig tiszteletben tartják a helyi kultúrákat. De azt is tudják, hogy sorozataikat az egész világon szeretik a nézőik. A visszajelzéseket azonban komolyan veszik.

Kapcsolódó: A Cartoon Network Magyarországon öncenzúrát folytat, pedig senki sem kérte erre. Erről itt írtunk.

FRISSÍTÉS: A fenti tiltások június 22-én léptek életbe Kenyában, ez kihat a mi Nickünkre is. A Nickelodeon rendkívüli műsorváltozás keretében levette a műsoráról A Lármás családot. A weboldalukról is eltűnt a sorozat oldala.

FRISSÍTÉS 2: A Csillag kontra Gonosz Erőket is betiltották végül, meleg csókra hivatkozva.

(Teeveetee)