2017. június 23., péntek

Kenya betilt hat rajzfilmsorozatot, köztük a Kalandra fel!-t

A kelet-afrikai köztársaság 6 animációs sorozatot tilt be arra hivatkozva, hogy ezek a homoszexuális magatartást dicsőítik. Nem ússza meg a Steven Universe, a Kalandra fel!, a Clarence, A lármás család, a Hé Arnold! és a Korra legendája.


A helyi ORTT, a Kenyai Filmosztályozási Bizottság (KFCB) szerint a három Nickelodeon- és a három Cartoon Network-sorozat nem felelnek meg az irányelveknek, így menniük kell. Az nem zavarja őket, hogy homoszexualitás csak bizonyos epizódokban jelenik meg; a teljes sorozatokat betiltják.


A KFCB szerint deviáns viselkedést tanítanak a gyerekeknek ezek a rajzfilmek. Vegyük sorra a sorozatokban kifogásolt dolgokat:

Kalandra fel!: Buborék heregnő és Marceline, a vámpírkirálynő korábbi kapcsolatára való utalások

Steven Universe: az ékkövek nemtelenek, viszont többnyire nőként ábrázolják őket, ami félreértésekhez vezethet. Itt írtunk részletesebben arról, hogyan cenzúrázta az európai Cartoon Network az egyik ilyen pillanatot.


Clarence: Jeffnek két anyukája van.

Korra legendája: azonos neműek közeledése.

Hé, Arnold!: Az alkotó korábban megerősítette, hogy Mr Simmons, a tanár homoszexuális.


A lármás család: A sorozatban szerepel egy férfi-házaspár.

(A Csillag kontra Gonosz Erőket elfelejtették betiltani.)

A betiltás elérése nem egyszerű, hiszen a helyi Nickelodeon és Cartoon Network Közép- és Dél-Afrika-szerte sugároz, lehetetlen az egyes országok igényeihez igazítani a műsort. Kenya kedvéért nem fognak külön adásváltozatot indítani. A legkézenfekvőbb megoldás, ha elsötétül a képernyő Kenyában, amikor épp ezek a sorozatok vannak képernyőn.

A Cartoon Network tulajdonosa, a Turner Broadcasting szerint ők mindig tiszteletben tartják a helyi kultúrákat. De azt is tudják, hogy sorozataikat az egész világon szeretik a nézőik. A visszajelzéseket azonban komolyan veszik.

Kapcsolódó: A Cartoon Network Magyarországon öncenzúrát folytat, pedig senki sem kérte erre. Erről itt írtunk.

FRISSÍTÉS: A fenti tiltások június 22-én léptek életbe Kenyában, ez kihat a mi Nickünkre is. A Nickelodeon rendkívüli műsorváltozás keretében levette a műsoráról A Lármás családot. A weboldalukról is eltűnt a sorozat oldala.

FRISSÍTÉS 2: A Csillag kontra Gonosz Erőket is betiltották végül, meleg csókra hivatkozva.

(Teeveetee)

3 megjegyzés:

  1. Emlékeim szerint a Korra Legendájában soha nem csattant el csók azonos neműek között. Az utolsó könyv utolsó részének a végén Korra és Asami "csak" egymás kezét fogják, és ez előtt sem volt konkrét utalás kettejük kapcsolatára, sőt szerint más azonos nemű pár sem jelent meg, de lehet csak én emlékszem rosszul. Korra és Asami szerelmének a titkát is csak jóval a finálé után fedték fel, így nem értem, hogy ezt a sorozatot miért kellett tiltólistára tenni, mikor sok más dologra viszont felhívja a figyelmet, így szerintem egy elég tanulságos sorozat (persze az elődje is). ;D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javítva. Köszi neked és azoknak is, akik FB-n jelezték.

      Törlés