2016. november 5., szombat

Az RTL Klub által félbehagyott animék

A napokban napvilágra került a decemberben induló RTL Spike nevű új tévécsatorna műsora, amiből kiderült, hogy animációs sorozatokat is fognak ott vetíteni. Sajnos azonban animékről továbbra sem beszélhetünk, noha lenne mit az RTL-nek pótolnia. Egyrészt a múlt miatt, másrészt azért, mert a világ számos országában a mai napig is vetítenek a tévében animesorozatokat, sőt Németországban 2016 nyarától kezdve az RTL ismét teret engedett a japán animációs sorozatoknak az RTL II YOU nevű online csatornájukon.


A témáról már többször is írtunk itt a blogon, sok újat éppen ezért nem lehet elmondani. 2016-ban az RTL Magyarország és az anime szó között semmilyen összefüggés és kapcsolat sincs. Ez nem is csoda, hiszen az animáció nem számít központi műsorelemnek ott, ahol az X-Faktor, a Barátok közt, az Éjjel-Nappal Budapest, a Szulejmán, a Dr. Csont és a ValóVilág hozza a nézettséget. Nincsenek különösebben rászorulva se az animékre, se az egyéb animációs sorozatokra. Persze a Jó reggelt, skacok! és a Kölyökklub nevű blokkjuk létezik, ahogy a kábelcsatornáikon is adnak ezt-azt (pl. Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, KungFu Panda – A rendkívüliség legendája, Újabb bolondos dallamok, stb.), de ezek sem a felkapottságuk, sem a vetítési időpontjuk miatt nem túlzottan jelentős tényezők. Szóval mondhatjuk azt is, hogy az animékre pláne nincs már szükségük. A magyarországi animerajongók egy részének viszont szüksége lenne, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy rengeteg népszerű animével kapcsolatos oldal érhető el a Facebookon (a MONDO oldala jelenleg bő 56 ezer kedvelővel rendelkezik, az Animeövezet meghaladta a 15 ezer kedvelőt). Az indavideóra feltöltött epizódok több ezres nézettséget érnek el. Számos animével foglalkozó magyar nyelvű honlap létezik, ahol az animéket is szorgosan feliratozzák. A YouTube tele van magyar animés vloggerekkel (pl. Animekommentár, Animológia, Animegyetem), készülnek magyar nyelvű animés zenék (pl. az AFHungary jóvoltából), sőt legutóbb már oda is eljutottunk, hogy egy komplett anime, a WataMote nem hivatalos szinkronja is elkészült hivatásos szinkronizáló színészek közreműködésével. Vagyis az animés téma mindenhol jelen van, csak a tévében nem, pláne nem az RTL csatornáin. Velük könnyű példálózni, hiszen az ország legsikeresebb médiavállalkozárásól van szó (akik épp ezért azt csinálnak, amit akarnak), ráadásul volt közük az animékhez is, amíg sajnálatos események nem történtek.

Valószínűleg már mindenkinek a könyökén jön ki az a négy betű, hogy ORTT. A 2010-ig létezett médiahatóság neve volt (Országos Rádió és Televízió Testület), ami vastagon közrejátszott abban, hogy még ma is félbehagyott animékről kell beszélni. Persze nem minden volt az ő saruk. Általánosságban elmondható, hogy azok az animék jártak a legjobban, melyek a 2004. december 4. és 2007. július 2. között létezett A+ csatornára kerültek, hiszen az nem a magyar médiahatóság alá tartozott. Ez a csatorna viszont 1999-ben még nem létezett, így az egyik első áldozat az RTL Klubos Dragon Ball Z lett. Már a 153 részes Dragon Ball című sorozatot sem nézte túl jó szemmel az ORTT, de az végül gond nélkül levetítésre került. Aztán belekezdtek a folytatásába, a 291 részes Dragon Ball Z-be, ám 121 rész után, 1999. április 23-án, pénteken félbehagyták a sorozat vetítését egészen addig, amíg jogerős bírósági határozat nem születik az ügyben. Ez bő öt évvel később, 2004. május 26-án született meg, de csak július elején hozták nyilvánosságra. Milyen meglepő, a csatorna elvesztette a pert. Időközben a sorozat vetítési jogai is lejártak, tehát nem volt valós tétje ennek. Az anime szinkronja viszont teljes egészében elkészült, így egyrészt a 137. részig kiadták videokazettán, másrészt egy gyűjtés következtében lelkes rajongók megvették a szinkront (egyébként részben ugyanazokról van szó, akik a WataMote szinkronjáért felelősek), így az felkerülhetett az internetre. Ez a példátlan eset illegális cselekedet volt, ugyanakkor ez a rajongókat nem érdekelte. A 227–231. részek kivételével először láthatták magyar nyelven a sorozatot. A VIASAT6 2012 szeptemberétől újra képernyőre tűzte és megmentette a becsületét, így az öt „elveszett” rész szinkronja is meglett. A mai napig is vetítik az animét, bár nagy hullámokat nem kavar a nézettség tengerén. Ez tehát megmenekült, bár nem az RTL-nek köszönhetően.

A következő anime a Sailor Moon, vagy magyar keresztségben: Varázslatos álmok. A sorozatot Japánban eredetileg 1992. március 7. és 1997. február 8. között vetítették. Összesen öt évadból és 200 részből áll, ebből viszont a magyar nézők csak négy évadot (ami 166 részt jelent) láthattak. Az utolsó szezon bemutatására azért nem került sor, mert – a Dragon Ballhoz hasonlóan – a franciáktól vette meg a csatorna a sorozatot, akik akkor még nem licenszelték a Sailor Moon Sailor Stars néven futó, 34 részes évadot. Erre csak 2015 őszén került sor, amikor kiadták DVD-n is ezeket az epizódokat Franciaországban, de addigra a magyar animés hajó már rég elúszott. Mit elúszott? Elsüllyedt. Ráadásul 2014. július 5-én Japánban bemutatták a Sailor Moon Crystal című sorozatot, ami az eredeti sorozat felújítása, annyi különbséggel, hogy sokkal hűebb adaptációja a mangának. 2016. június 27-ig összesen 39 rész készült el belőle. Magyar bemutatóról jelenleg nem nagyon álmodozhatunk (előbb illendő lenne az eredetit befejezni), noha Németországban az Animax 2016. január 31-én bemutatta az első évadát, a második évad pedig július óta érhető el a ma már VoD-ként funkcionáló volt csatorna honlapján.

Az előbb említett két sorozat magyar szinkronját, pontosabban a fordítását számos kritika érte, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy francia szövegkönyvből dolgoztak, akik sajnos jelentős mértékben lebutították és megmásították a japán eredetit. Szerencsére az animéink többsége vagy Japánból, vagy az Egyesült Államokból jutott el hozzánk, így azok esetén ez a probléma jóval kevésbé merült fel (bár az amerikai 4Kids Entertainment cenzúrája és amerikanizálási cselekedetei legendásak lettek).


Ezt követően megemlíthetjük a Pokémont. Ennek hazai történetéről született egy külön cikk, érdemes elolvasni azt. A nálunk 2000. augusztus 12-én bemutatott sorozat az ORTT számos gáncsoló tevékenysége és ma már nevetségesen szánalmasnak ható kötözködése (pl. emiatt maradt angolul a főcímdal a negyedik évad kezdetével) miatt a 7. évad 3. részéig lett levetítve az RTL Klubon, ami kb. 315 epizódot jelent. A 10. évadtól kezdve – részben új szinkronhangokkal – a Jetix, majd az utódja, a Disney Channel vetítette, ahol a 12. évad végéig jutottak. Az idén nyáron nagy népszerűséget elért Pokémon GO miatt újra aktuálissá vált az anime Magyarországon is. A TV2 több műsorában is foglalkozott vele (főleg a Mokkában), így felmerült a gondolat, hogy talán magát az animét is vetíteni fogják a szeptemberben elindult új kábelcsatornájukon, a Kiwi TV-n, de egyelőre ez nem történt meg (csak A dinoszauruszok királya látható anime címszó alatt). A Pokémon egyébként a mai napig is új részekkel jelentkezik Japánban. Egészen hihetetlen, de idestova egy 942 részes sorozatról beszélünk! Számos európai országban máig is képernyőn van (a németeknél több csatornán is).


2003. december 21. is nagy nap volt az RTL Klub életében (na jó, valójában csak az animések életében), hiszen ekkor mutatták be a Yu-Gi-Oh! Duel Monsters című animét. Ez egy öt évadból (224 részből) álló sorozat. Japánban eredetileg 2000. április 18. és 2004. szeptember 29. között vetítették, vagyis itt sem siették el a magyar premierjét. Hozzánk az amerikai változata jutott el, de abban sem volt köszönet. Az ORTT korhatár-besorolási problémákat vélt felfedezni, így több epizód megvizsgálása után arra jutottak, hogy meg kell büntetni a csatornát. 2004 nyarán gyakorlatilag már el is dőlt az anime hazai sorsa. Az első évad ugyan 49 részből áll, de nálunk csak 48 részt adtak le. Ez azt eredményezte, hogy a nézők sosem tudhatták meg, hogy mi lett a Yugi és Dobó Döme között zajlott kockapárbaj végeredménye. A 2004 végén indult A+ csatornán idővel szintén felbukkant a Yu-Gi-Oh!, de ott is csak 48 részt adtak le, holott arról volt szó, hogy lesznek új részek. Feltételezhetően el is készült a folytatás szinkronja, de hát… 176 epizódnak se híre, se hamva. Ez egyébként szintén egy olyan anime, ami Európa több országában mostanáig is látható volt a tévében, természetesen teljes egészében.

Nem tartozik szorosan az RTL Klubhoz, hiszen az A+ mutatta be, de a Yu-Gi-Oh! GX esete is egészen sajátos. Egy 180 részes animéről van szó. Az A+ az első évadát tűzte képernyőre, ami 52 részből áll. Utána félbehagyták. Egészen 2014. április 21-ig kellett várni arra, hogy láthassuk a második szezont is a VIASAT6-nak köszönhetően. Ez újabb 52 részt jelentett, tehát már a 104. résznél tartottunk. A csatorna az egységesítés miatt újraszinkronizáltatta, nagyrészt az eredeti magyar hangokkal, ám a sorozat nem hozta az elvárt nézettséget. Tulajdonképpen megbukott. Valószínűleg ez is közrejátszhatott a VIASAT azon döntésében, hogy nem vesznek új animéket, inkább saját gyártású műsorokra és amerikai sorozatokra költik a pénzt. Az animét egyébként az ág is húzza, mert az amerikaiak sem fejezték be. A 180-ból csak 155 részt licenszeltek, tehát a harmadik évad utolsó része és a teljes negyedik évad a mai napig is kimaradt. Jelenleg ez nehezíti meg a németek helyzetét is, ahol mostanában adják ki a részeket DVD-n, de egyszerűen nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy nincs amerikanizált negyedik évad. Így ha nálunk a VIASAT6 folytatta is volna a vetítését, ugyanezzel a problémával szembesültek volna.

Megemlíthető még a Vadmacska kommandó című anime is, amiből ugyancsak az amerikai verziót vette meg az RTL Klub. A sorozat 52 részből áll, de mivel az USA-ban csak az első évadát (26 részt) licenszeltek, így ez is félbemaradt. Ha nem a médiahatóság lépett fel, akkor az amerikaiak köptek abba a bizonyos levesbe.

Többé-kevésbé idetartozhat a Csajkommandó című anime is, ám annak a helyzete rendhagyó. Az eredetileg 2002. október 8. és 2003. március 18. között vetített, 24 részes sorozatot az RTL Klub vette meg, de csak az A+ csatornán adták le (jobb is így). Készült azonban az animéhez egy kvázi folytatás is (Kiddy Girl-and címen). Ennek bemutatójára csak 2009-ben került sor, vagyis akkor, amikor már se A+ nem volt, se RTL Klubos animés támogatás, tehát ez az újabb 24 rész már nem jutott el Magyarországra. A rossz nyelvek szerint ez nem is baj, ugyanis a kritikai visszhangja finoman szólva sem lett jó.


Az InuYasha című anime történetéről is született több cikk. A 167 részből álló alapsorozat Japánban 2000. október 16. és 2004. szeptember 13. között volt látható. Magyarországon az RTL Klub 2004. július 25-én mutatta be, de – semmit sem tanulva a Dragon Ball Z körüli botrányból – továbbra is egy sima rajzfilmként (vagy ami az animések körében szitokszó: meseként) kezelték és nem vették figyelembe azt, hogy egy korhatáros sorozatról van szó. A vasárnap délelőtti vetítés az ORTT szemét jogosan szúrta, így a csatornát gyorsan arra késztette, hogy csak vágott, összekaszabolt formában vetítsék. Heti egy résszel haladva egy örökkévalóságig vetítették, kész csoda, hogy egyáltalán a 113. részig eljutottak vele, mielőtt 2008. szeptember 21-én befejezték volna. DVD-n 104 rész jelent meg, az A+ csatornán is ennyit vetítettek le, az Animax pedig csak az 53–104. részek jogával rendelkezett, így folyamatosan csak azt ismételték, egészen 2011. szeptember 4-ig. Az RTL Klubot számos alkalommal elsötétítették az anime miatt, így bár a szinkron nagyon valószínű, hogy a 167. részig elkészült, de a csatorna archívumában porosodik. A bajt csak tetézi, hogy 2009. október 3-án Japánban elkezdték vetíteni a 26 részből álló utolsó évadot (The Final Act), ami a sorozatot összesen 193 részessé tette. Vagyis 80 epizódot Magyarországon hivatalosan sosem láthattunk. Hiába kérték a rajongók az RTL-t, hiába könyörögtek nekik, hogy csináljanak valamit, ők a fülük botját sem mozdították a rossz múltbeli emlékek miatt. Érdekesség, hogy Németországban csak a 104. részig jutottak vele, így kilenc résszel megelőztük a németeket, de ez senkit sem vigasztal. Főleg akkor nem, ha hozzátesszük, hogy Olaszországban mind a 193 részt levetítették…

2004. október 4-én a Coolon mutatták be a Slayers, a kis boszorkány című animét. Később az A+ és az RTL Klub is vetítette. Jelentős késéssel jutott el Magyarországra, hiszen eredetileg 1995. április 7-én volt a japán premierje. Akkoriban három évadból (78 részből) állt. Ezek mindegyikét megvette az RTL Klub. 2008. július 2-án azonban – 11 évvel a harmadik évad vége után – bemutatták a sorozat negyedik évadát is Japánban, amit egy ötödik követett 2009-ben. Ezek az időpontok már az ORTT „terrorja” után voltak, vagyis akkor, amikor az RTL Klub kedve végképp elment az animézéstől. Épp ezért az akkor még javában létező Animax csatorna mutatta be nálunk a Revolution és Evolution-R alcímű évadokat, így a sorozat mind a 104 részét levetítették Magyarországon is. Technikailag tehát ez sem egy félbehagyott anime.

2005. április 3-án volt a szintén az RTL Klub által megvett, de az A+ által levetített Yu Yu Hakusho – A szellemfiú című anime magyar premierje. Ez is egy megkésett bemutató lett, hiszen Japánban 1992. október 10. és 1994. december 17. között vetítették. A sorozat 112 részből áll. Ezt teljes egészében láthatták a magyar nézők is, ám készült két film is (Yu Yu Hakusho: The Movie, Yu Yu Hakusho the Movie: Poltergeist Report) hozzá, valamint néhány OVA. Ezeket sajnos nálunk nem mutatták be.


Szintén az RTL Klubhoz köthető a Full Metal Panic! című anime. Ezt szintén az A+ csatornán vetítették le, de nem teljes egészében. Az első, 24 részből álló sorozat (Full Metal Panic!) Japánban 2002. január 8. és június 18. között volt látható. Ezt követte 2003 őszén a 12 részes Full Metal Panic? Fumoffu. Ezek eljutottak Magyarországra is, viszont a 2005. július 13. és október 19. között vetített, 13 epizódos Full Metal Panic! The Second Raid már nem. 2017 őszén érkezik a negyedik évad is, ami elég nagy szenzáció, hiszen ismét egy olyan animéről van szó, amit nagyon sok éves kihagyás után folytatnak Japánban. Ezzel az RTL lemaradása még nagyobb lesz, hacsak addig nem történik valami csoda és nem térnek jobb belátásra.

Megemlíthető még a Beyblade is, amivel szintén elég mostohán bánt az RTL Klub, hiszen nem mindent vetített le belőle, valamint az A+ csatornáról is ismert MegaMan NT Warrior, ami öt évadból áll, de idehaza csak az első szezon 52 részét láthattuk. Ez ismét az idő múlására vezethető vissza, hiszen a Rockman EXE Beast+ alcímű ötödik évadot eleve 2006. április 8. és szeptember 30. között vetítették, ami az RTL-nek már „késő” volt, ráadásul a harmadik évadtól kezdve angol nyelvű adaptáció sincs, így valószínűleg meg sem tudták volna venni (ettől még a második évad persze jöhetett volna).

Az RTL Klub ezek mellett számos animét vett még, feltehetőleg forgalmazói csomagban, de azok nagy része csak az A+ csatornán volt látható (pl. Blue Gender, Cowboy Bebop, Trigun). Ezeket sorozatként éppen ezért nem fenyegette a félbemaradás veszélye, hiszen eleve rövidke, 26 részes darabokról volt szó.

Összességében elmondható, hogy általában a hosszú, minimum 100-200 részes animék maradtak félbe vagy a médiahatóság, vagy az amerikaiak/franciák, vagy a túlságosan későn történő japán bemutató miatt. 2015. szeptember 14-ig az RTL Magyarországot nem nagyon tudtuk már közös nevezőre hozni az animékkel. Akkor viszont egészen váratlanul bemutatták az RTL II-n a francia-japán koprodukciós animációt, az Űrzavart. Jóindulattal ezt félanimének tekinthetjük, de óriási bukás lett. 13 rész után eltakarították a hétköznap délutáni sávból és szombat reggelre pakolták. A 40 részes sorozatra jóformán a kutya sem volt kíváncsi. Olyannyira, hogy még az indavideós feltöltését is félbehagyták 25 rész után. Ez nem csoda, hiszen az emberek az InuYasha, a Pokémon és a Yu-Gi-Oh! folytatását szerették volna, nem egy ismeretlen sorozatot. Ez a One Piece, a Tokyo Ghoul, az Attack on Titan vagy a Dragon Ball Super korszakában édeskevés volt. Arra viszont mégis jó volt, hogy valamire rájöjjünk. Az Űrzavart a Mediatoon Distribution nevű forgalmazótól vették, ahol a Naruto Shippuden és a Fairy Tail című animék esetén is feltüntetik az RTL Klub logóját. Ezt tavaly meg is írtuk, ám a csatornánál történő többszöri kérdezősködés ellenére sem kaptunk se pozitív, se negatív választ. Ergo nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy ennek a két animének a vetítési jogával rendelkeznek. Pedig ha rendelkeznek és ezeket mutatták volna be az Űrzavar helyett, akkor ma egészen máshol tartanánk. Persze adódik a kérdés, hogy minek kezdjenek bele egy bő 480 és egy 277 részes animébe, ha még a 193 részes InuYashát sem képesek befejezni. Patthelyzet.


Most úgy tűnik, hogy nem az RTL Magyarország fogja fellendíteni a vegetáló magyar animés piacot. Pedig megtehetnék, ha a német mintát követnék. Ott a már említett RTL II YOU nevű csatornán látható a Dragon Ball, a One Piece, a Sailor Moon, a Digimon Fusion és a DanMachi. Mindez 2016-ban…

26 megjegyzés:

 1. Online anime rajongói csatornákból egyre több lesz megint most alakult animex néven.
  Egyre több youtube magyar animés videók, rajongó online csatornák,első rajongói szinkron készítés, de stúdió körülnények között, mint ha hivatalos lenne. Talán mamga kiadások helyzete is javult.Ez mind az animex megszűnése után kezdődött el igazán. + a hazai sok rajongói anime fordító csapatok.
  Most már egyre röhej,hogy a tévében nem akarják adni az animéket.
  DVD anime piacot is belehetne indítani. De az anime sorozatokat szígoruan díszdobozos verzióban szabad kiadni a gyűjtök szeretik a szép kiadásokat. Belőlük is egyre több van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne itt reklámozd már az oldalad ha még helyesen se tudod leirni a nevét pls.

   Törlés
 2. Ódákat tudnék regelni arról hogy hány helyen vérzik ez a cikk de inkább csak egy részletet emelek ki.

  "Szóval mondhatjuk azt is, hogy az animékre pláne nincs már szükségük. A magyarországi animerajongók egy részének viszont szüksége lenne, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy rengeteg népszerű animével kapcsolatos oldal érhető el a Facebookon (a MONDO oldala jelenleg bő 56 ezer kedvelővel rendelkezik, az Animeövezet meghaladta a 15 ezer kedvelőt)."

  Attól hogy ennyi anime rajongó van még nem azt jelenti hogy szükséges tv-ben animét vetíteni. Egyszerűen felesleges... értelmetlen pénzkidobás. Minőségi munka hiányában szinkronnak ami csatornához és időponthoz van kötve semmi esélye bármikor könnyen beszerezhető feliratos verziókkal szemben.

  Más részről ezen anime rajongok nagyobb(és értelmesebb) részét hidegen hagyja a szinkronos változat.

  Csak a talán még zöldfülű animések azok aki hisznek a szinkronban (egy két veterán kivételével persze akiket sosem fogok megérteni)és hogy van értelme a Tv-t egyáltalán nézni. (nem csak animére bármi másra is értelmetlen) Ezek az emberek sosem fejlődik a nyelv érzékük annyira a magyar dolgokra vannak szorulva.

  Mondják azt hogy a szinkronos animék kellenek hogy a még nem animés embereket bevonzza. Ez is egy hülyeség manapság nem egy animés van aki olyan animékel indítót ami csak japánul elérhető... Ez is bizonyítja hogy nem fontos magyar szinkron.

  Na de nem csalódtam ennek az oldalnak a színvonala még mindig a béka segge alatt van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ja, persze, hiszen az oldal csak akkor színvonalas, ha a te véleményedet böfögi vissza. Mondja ezt az, aki még vesszőket sem képes használni.

   Ódákat tudnék regelni arról, hogy hány helyen vérzik ez a hozzászólás, de inkább csak két részletet emelek ki:

   "szinkronnak ami csatornához és időponthoz van kötve semmi esélye"
   Nézz körül Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Portugáliában vagy az Egyesült Államokban, utána visszatérhetünk a témára. Még hogy semmi esélye... Attól, hogy te és a hozzád hasonlók elszoktak ettől a lehetőségtől, még nem azt jelenti, hogy ne lenne működőképes. Épp ezért ez a mondatot is ostobaság: "van értelme a Tv-t egyáltalán nézni. (nem csak animére bármi másra is értelmetlen)" --> Ha ez így lenne, nem lenne a magyar piacon 120 tévécsatorna, nem indulna szinte hetente egy új, hanem szépen megszűnne az összes. Nemcsak nálunk, hanem világszerte. Azonban a tévécsatornák és a szinkron élnek és virulnak. A legutolsó amerikai bóvli sorozattól kezdve, a dél-amerikai telenovellákon át Törökország és Dél-Korea produkcióig számos dolog eljut Magyarországra a tévécsatornáknak hála, akik leszinkronizáltatják és most kapaszkodj meg: nézettséget is elérnek velük. Vagy éppenséggel az összes amerikai felnőtt animáció is említhető (Family Guy, South Park, Archer, Amerikai fater és társai).

   A másik gyöngyszem pedig ez:
   "Ezek az emberek sosem fejlődik a nyelv érzékük annyira a magyar dolgokra vannak szorulva."
   Helyesen ez így hangozna: Ezeknek az embereknek sosem fejlődik a nyelvérzékük, (mert) annyira a magyar dolgokra vannak (rá)szorulva.
   Imádom, amikor olyan beszél nyelvérzékről és színvonalról, aki még a saját anyanyelvét is meggyalázza. Az "animékel indítót" az "animével indított" helyett már csak hab a tortán. Előbb nézz magadba és vedd ki a fejed a saját hátsódból, akkor talán rájössz, hogy saját magadnak is ellentmondasz, sőt még a világ sem egészen úgy működik, ahogy te elgondolod!

   Törlés
  2. Oh egy helyesírás kritizáló. Mellesleg 12 óra éjszakás munka után elöl fordul az ilyen. Arról nem is beszélve hogy attól hogy a helyesírása valakinek rossz még nyel érzéke simán lehet. Könnyen tanulhat más nyelvet meg. színvonalnak meg megint semmi köze hozzá...

   Jó próbálkozás csak éppen egy épeszű érved nincs az ellen amit írtam.

   Ahelyett hogy próbálsz okosabb lenni inkább gondolkozz végre. Mi értelme valamit időhöz kötve nézni, ha megteheted azt hogy te osztod be magadnak hogy mit mikor nézel. (Mellesleg minőségi eredeti szinkronnal)

   legyezhetsz itt más országok eredményeivel de ettől még ugyan olyan értéktelen a magyar szinkron mint volt. És hogy miért néznek az emberek mégis tv-t... erre egyszerű a válasz... idősebbek vagy éppen az a fajta fiatal aki szereti a tv-ben adott általatok is jelzet szennyműsorokat. Illetőleg ott vannak még a hülyék.

   Értelmes ember vagy lekalózkodja amit nézni akar vagy tisztességes ember módjára megveszi nettes kiadásban vagy akár eredeti Dvd/BD-n.

   Egy minőséget kedvelő embernek semmi szüksége a 10 percenként felbukkanó reklám blokkok. Az emblémákra vagy a műsor közben feldobott reklámokra...

   Ha ez neked bejön gratulálok. bámuld csak a butító dobozt...

   Törlés
  3. Pont a 10 percenként felbukkanó reklámblokkok (és nem „reklám blokkok”) azok, amelyek biztosítják a csatornák bevételét, ezáltal új tartalmat tudnak gyártani a befolyt összegből. A TBS-en és a TV Tokyo-n is vannak reklámok, részben a reklámbevételekből tudnak új animék gyártására költeni. (Nyilván más bevételeik is vannak, de ez is nagy súllyal bír.)

   Ha mindenki lekalózkodná a tartalmakat, egy idő után nem lenne tartalom sem, pont a bevételek kiesése miatt. De nem várhatom el, hogy megérts ilyen bonyolult gondolatmenetet.

   Én is tartom, amit Gábor mondott: ne beszéljen egy olyan ember nyelvérzékről („nyel érzék”?!), akinek fingja sincs még a saját anyanyelvének szabályairól se. Könnyen megtanulsz más nyelvet? Egyelőre próbálkozz a magyarral. Bár ha ez nem ment 10-20 év alatt (nem tudom, hány éves lehetsz), akkor lehet, hogy már nem is fog menni. Mielőtt ismét dobálózni kezdesz a helyesírással: nem csak azzal van baj, hanem a nyelvhelyességeddel is.

   Csillaggal jelöltem a nyelvhelyességi hibáidat. (Ilyen jellegű hibáid egyébként az első hozzászólásodban is voltak.)

   Oh –› Ó,
   helyesírás kritizáló. –› helyesírás-kritizáló!
   éjszakás munka –› éjszakai munka*
   elöl fordul –› előfordul*
   beszélve hogy –› beszélve, hogy
   nyel érzéke –› nyelvérzéke
   próbálkozás csak –› próbálkozás, csak
   ellen amit –› ellen, amit
   Ahelyett hogy –› Ahelyett, hogy
   lenni inkább –› lenni, inkább
   végre. –› végre!
   azt hogy –› azt, hogy
   magadnak hogy –› magadnak, hogy
   nézel. –› nézel?

   Az első 3 bekezdés után meguntam a javítást. Láthatod, hogy miről beszélünk…

   Törlés
  4. Mellesleg tv tokyot szoktam nézni neten keresztül.
   Magyar tv minőségével van gond.Ez miatt nem nézek tv.

   Én ha tehetném megvásárolnám kedvenc műveimet eredetiben. De nyilván ismeretlenű nem vennék meg semmit.

   Továbbra is attól hogy valakinek szar a helyesírása (főleg ha betegség miatt) attól még lehet jóval értelmesebb gondolkozású mint magatok fajták.

   Írhatsz akármilyen helyesen és szépen ha a tartalom baromság.

   De mindegy mert a posztjaitokkal úgy se értek el semmit.

   Álmodozzatok csak.

   Törlés
  5. Gondolom erre már nem kapok választ, de szükségét érzem a hozzászólásnak. A nyelvérzék a beszélt és az írott nyelv átlagnál könnyebb elsajátítását jelenti. Szóval azt állítod, hogy egy idegen nyelvet könnyebben sajátít el valaki, mint az anyanyelvét ezzel a képességgel? Saját magát rúgja seggbe ez az állítás. A nyelvérzék éppenséggel a nyelvtan rendszerének hatékonyabb értelmezését takarja, ami először az egyén saját anyanyelvének használatában nyilvánul meg. Hozzátenném, hogy emellett kialakul egy, általam "nyelvi igénynek" nevezett jelenség is, ami a nyelv legpontosabb és leghelyesebb használatát hordozza magában.

   Törlés
  6. Kedves Rex! Annyit írnék, hogy 5 évesen én se indavideóról néztem a pokemont, a Yu-Gi-Oh-t, és a többit, hanem tv-ben láttam. Ha újra elkezdenék őket vetíteni, talán több animeszerető gyerek lenne a következő generációból. Hiszen egy kisgyerek nem biztos, hogy a netről fogja megismerni őket.

   Törlés
 3. Az RTL Klub által kaszált Pokémon folytatja-e vadonatúj részekkel a KiWi TV-n?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Erről egyelőre nincs információ. Nem tudjuk.

   Törlés
 4. Az, hogy a magyar szinkron nem valami jó, nem minden esetben igaz. Példának ott a Yu Yu Hakusho. Megpróbáltam eredeti hanggal nézni, nem ment. A magyarok sokat dobtak rajta. Vannak jó szinrkonszínészek akik képesek animékhez is adni a hangukat, és vannak jó szinkronrendezők akik nem úgy oldják meg a szöveghosszbeli különbségeket, hogy azt mondják a színészeknek, hogy most mond azt két másodpercig, hogy "Őőő..." mint ami például a Bleach 130. részétől volt körülbelül.
  Az igényes szinkronra mindig lesz néző. Sőt, már csak poénból megnézném, hogy mit alkotnak a magyarok, még ha esetleg olyan animesorozatról is lenne szó amit már láttam, és nem túlságosan kedvelem. És szerintem nem vagyok ezzel egyedül.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyetértek! Én még az Inuyasha magyar szinkronját szerettem nagyon, de nagyon! Nekem más szinkronokkal nem jött be. Kár, hogy tényleg nem adták végig... :\

   Törlés
  2. Nincs olyan Magyar szinkron ami jobb lenne mint az eredeti. Legalább valótlan dolgot ne állítsál.

   Vannak jó magyar szinkronok de egy olyan nincs ami felültudna kerekedni az eredetin... (Animék terén persze.)

   Eredeti yuyuhakushoban ős tehetség szinkronok vannak.

   Törlés
  3. @Eszter: Én nem láttam a Yu Yu Hakusho-t, ezért csak a véleményed második bekezdésével tudok egyetérteni, azzal viszont kifejezetten.

   Törlés
  4. @Rex: "Nincs olyan Magyar szinkron ami jobb lenne mint az eredeti. Legalább valótlan dolgot ne állítsál." -- Te itt egy teljesen szubjektív dologból akarsz valamiféle tényt csinálni. Ízlések és pofonok, hogy kinek mi a jó. Szerintem is vannak olyan animeszinkronok, amik vetekednek vagy egyenesen jobbak, mint az eredeti.

   Törlés
  5. Ez nem szubjektív. Az eredetit nem verheted meg semmivel. Látta már Amerikai rajzfilmet Japánul és ugyan így álltam hozzá. Az eredeti jobb. Egyrészt mivel képtelen a magyar/angol arra hogy megváltoztatás nélkül lefordítson valamit mivel kulturális különbségek vannak. Magyar meg Dobó Döme... komolyan? Nem hallottak sose arról hogy neveket nem fordítunk le? (Pláne ha csak kitalált név) Még a hülye angol névhez se passzol (Duke Devlin) a japánhoz meg föleg nem amit ugye használniuk kéne. (Otogi Ryuuji)

   Szóval jó lehet egy szinkron de jobb nem. Túl sok dolgot veszít el valami egy fordításkor.

   Törlés
 5. Szinkronok terén bármily furcsa nekem a sailor moon német szinkronja tetszett nagyon :) bár az is tény h én hazamentem sulibol leültem a tv elé és az rtlII-n végignéztem a sorozataimat. Dragon ball, sailor moon, pokemon, digimon, monster rancher. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is néztem ezeket az RTL II-n. :) A németek jól szinkronizálnak, szerintem jobban, mint mi. Nemcsak animét, hanem minden mást is.

   Törlés
 6. Megint az itt már annyira megszokott teljesen elrugaszkodott következtetések... Mondjuk ez már meg sem lep. Annyira bírom, hogy olyan dolgokból indultok mindig ki egy cikk megírásánál, aminek az égvilágon semmi köze a valósághoz. Azt, hogy minden héten kiírtok egy azon kesergő facebook bejegyzést, hogy mennyire szar nekünk, azt már megszoktam. Magyar mentalitás, a magyar ember csak panaszkodni tud és közben csak vár a sült galambra. Viszont ezek a valótlanságok a cikkeitekben, ez kissé kezd unalmas lenni.

  Mint az tudvalevő, a tévécsatornák nem egyenként vesznek vetítési jogot egy-egy sorozatra vagy filmben, hanem úgynevezett csomagokat vásárolnak, amibe van mindenféle, olyan is sokszor, amit nem különösebben akartak megvenni, de járt hozzá. A legtöbb esetben így érkeznek meg hozzánk a dolgok. Mint azt egyébként egy, a gyártásban résztvevő illetőtől megtudtam, az Űrzavar pontosan így került az RTL műsorára, valami mással együtt megkapták és gondolták, hogy akkor leadják. Ennyi történt és nem több. Ergo, az akármilyen One Piece meg Shippuuden jogoknak a legkevésbé sincs köze ahhoz, hogy ezt a sorozatot leadták, azokat meg nem. De persze ti rögtön elkezdtetek kombinálni, hogy ja, biztosan benne van, meg mit tudom én.

  Értem én, a remény szép dolog, de a kombinálással egyrészt magatokat csapjátok be, másrészt, ami rosszabb, az embereket, akiknek híreket szolgáltattok. Ez utóbbi pedig eléggé nagy probléma.

  El kéne fogadni végre, amit egyébként annyiszor kimondtatok már, nem is értem, hogy akkor miért mondtok ellent magatoknak állandóan. Azt, hogy nem számíthatunk a jelenlegi tévés médiára, a tévécsatornák vezetőire. Nem éri meg nekik magyar szinkronos animéket venni. Pont. Hiába akarják ezt jó pár ezren, nem érdekli őket, mert egyszerűen nem látják benne azt a potenciált, amit mi látunk. Magától ez nem fog változni. Attól, hogy néha leírjátok egy-egy cikkben, hogy mennyire szar nekünk. Akkor léphetne ez az ügy tovább, ha nyilvánosságot kapna, de eddig senki sem jutott még el, mert nem mert senki se tenni az ügy érdekében.

  Pedig a cikkben is említettétek azokat, akik annak idején megvették komoly összegekért a Dragon Ball Z-t, vagy akik most a WataMotét szinkronizáltatják. Őket kéne inkább támogatni, nyilvánosságot adni a dolognak minél jobban, nem? Mondjuk nem tudom, hogy abból is lesz-e valami, mert eléggé eltűntek, talán pont emiatt, mert valahogy senki se hisz bennük, mondván, hogy illegális meg tévécsatornák stb. De ha a DBZ-t sikerült megvenniük, az nem azt jelenti, hogy képes az animés közösség összefogni és változtatni a sorsán?

  Én tisztelem a munkásságotokat de nagyobb nyilvánosságot adnék ennek az egésznek a helyetekben. Akkor talán lenne valami. De ha csak siránkoztok, és írjátok egy kaptafára a cikkeket, az nagyon kevés.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerinted miből kellene kiindulni? Az a siránkozás, hogy le merjük írni: világszerte számos példát lehet találni arra, hogy ez az egész működik, de minket mesterségesen elzárnak ettől az egésztől és azt hiszik, hogy senki sem tudja az igazat?
   Szar nekünk? Az. Akkor talán tilos róla írni? Ennek semmi köze a mentalitáshoz. Valós tény.
   Egyébként ha már az Űrzavarral jössz: november 21-től negyedszerre is leadják...
   Azt pedig még mindig nem tudtad megcáfolni, hogy a magyar RTL rendelkezik-e a Naruto Shippuden és a Fairy Tail jogaival (One Pieceről szó sem volt, az a németeké).
   NEM FOGOM ELFOGADNI! Tudom, hogy ez sokak szemét szúrja, de nem érdekel. Addig lesz napirenden a téma, amíg változás nem történik.
   A Dragon Ball Z-t miért tudták megvenni? Mert a szinkront megcsináltatta az RTL Klub, csak nem tudta leadni. Ergo készterméket vettek. A WataMote-nak szerinted nagy visszhangja lesz? Ugyan már. Marha szép és jó, hogy Dumetovics János és a DragonHall+ megcsináltatta - amit egyébként támogattunk onnantól fogva, hogy írtak üzenetet ezzel kapcsolatban -, de ők nem legális alternatívák és az életben sem fognak annyi embert elérni, amennyire egy tévécsatorna képes. Szóval presztízsszempontból remek, hogy megcsinálták, elismerésreméltó, de a valós hatása minimális. Pénzkidobás lenne csak az ilyet támogatni. A németek és a franciák sem holmi rajongóknak adják a pénzt, hanem leülnek a tévé elé, megnézik a reklámokkal telenyomott animéket és elkápráztatják a tévécsatornák a nézettségi adatokkal. Ők rajongókként baromi kis halak. Nem fognak megváltoztatni érdemben semmit. Nincs akkora anyagi kapacitásuk és legalitásuk. Ha éppenséggel az InuYasha szinkronját akarnák megvenni, valószínűleg elhajtanák őket a vérbe az RTL-től, ugyanis ennek nem ez a módja.

   A tőlünk telhető nyilvánosságot biztosítjuk a cikkeknek és a tevékenységnek. Ha nagyon érdekel, most inkább a TV2 Csoportban látjuk a potenciált, nem az RTL-ben, de azért őket sem szabad elvetni.

   Törlés
 7. Le meritek írni? Ez olyan nagy szám egy olyan országban, ahol 26 éve szólásszabadság van? Vagy te még az előző rendszerben élsz? Látszik, hogy a felét sem értetted meg annak, amit írtam, mert erre az egy dologra reagáltál csak. Ez igaz a korábbi hozzászólásaidra is, mindig csak arra reagálsz, amit személyes támadásnak veszel, arra már nem, ami logikus tényekkel van alátámasztva.

  Kit érdekel, hogy leadta az RTL akár hanyadszor az Űrzavart? Erről beszéltem? Nem. Arról beszéltem, hogy az Űrzavart hogyan vették meg, egy a gyártásban közvetlenül részt vett munkatárstól tudom, hogy az RTL nem azt a csomagot vette meg, amit te kitaláltál, hogy megvettek és benne van két másik anime. Ezzel nem cáfoltalak meg? Már ne is haragudj, de aki nem képes szembenézni az igazsággal, az mond ilyeneket. Szóval nyomathatod tovább ezt a marhaságot, meg mondhatod, hogy nem fogadod el, de attól még nem fog változni ez a tény.

  Az meg, hogy egy fan szinkrontól mit várunk, az más kérdés, nyilván ebben én sem tudok biztosat állítani. Én csak azt mondtam, hogy nagyon sok éve látszik az, hogy a tévécsatornák leszarnak minket. Ha pedig azt látjuk, hogy ez nem válik be, akkor miért ne lehetne egy alternatív dolognak sikere. Miért zárkóznánk el tőle? Mert illegális? Az mégis kit érdekel? A torrenten élő rajongókat, és ez a magyarokra különösen igaz, szerinted érdekli, hogy legális-e egy ilyen kezdeményezés? Ugyan már. Meg simán lehet legális is belőle, de persze így nem, ha nem is hisztek igazán az ügyükben. Ilyen példát látva mondjuk nem csodálkozom.

  A TV2-re pedig még annyit, hogy ez már a nagyon sokadig alkalom. Amikor jött a hír az AXN Spinről, mindenki abban reménykedett, ami aztán nem is lett. Amikor jött az RTL2 akkor abban. Amikor jött az új M2 gyerekcsatorna, akkor meg abban. Ez is csak egy újabb a sok közül, mindig kapaszkodni próbálunk egy szalmaszálba, csak éppen az a szalmaszál eleve le van törve már. Ami engem illet, én inkább a kézzelfogható dolgokba kapaszkodnék.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Engedd meg, hogy beleszóljak és néhány állításodra reagáljak.

   „Én csak azt mondtam, hogy nagyon sok éve látszik az, hogy a tévécsatornák leszarnak minket.” – A tévécsatornákon van némi anime. Kis túlzással állítható, hogy folyamatos az utánpótlás, persze ez még nagyon kevés.
   Az utóbbi időben (2012-től) a VIASAT6 bemutatta teljes hosszában a Dragon Ball Z-et, folytatta (majd végül félbehagyta) a Yu-Gi-Oh! GX-t.
   Az RTL II bemutatta az Űrzavart.
   Az AMC, az AXN-csatornák és a VIASAT6 egymással párhuzamosan bár, de leadtak animefilmeket.
   A Digi Film egyszer animefilm-hónapot tartott, akkor rengeteget leadtak.
   A Cartoon Network elhozta az Inazuma Eleven 1. évadát (2012), elkezdte a Yo-kai-őrzőket (2016) és emellett egy animeszerű sorozatot is bemutatott, a Hiro, a cseregyereket (2016).
   A Kiwi TV decemberben folytatja A dinoszauruszok királyát, aminek a 2. évada országos premier, hiszen annak idején azt is félbehagyták.

   Látszik hát, hogy az animecsatornák (A+, Animax) után is van élet. Persze hangsúlyozom, hogy lehetne sokkal több „élet” is.

   „A TV2-re pedig még annyit, hogy ez már a nagyon sokadig alkalom.” - A TV2 idén, év elején 4 csatornával volt jelen a piacon. Ezt a számot 2017 végére 17-re tervezik növelni (most 11-nél tartanak). A csatornacsoport egyre több animációt ad, jogosan remélhetjük, hogy a jövőre induló, egyelőre meg nem határozott tematikájú csatornák között is lesz olyan, ami ad animációt, így animére is van némi esély. A Kiwi TV is a TV2-é, ami ugye országos premierként fog animét adni nemsokára.

   Törlés
  2. Képzeld, nagy szám, mert mindig jössz te vagy a hozzád hasonlóak a végtelen nagy pesszimizmusukkal, akik alá akarják támasztani azt, hogy minden úgy szép és jó nálunk, ahogy ma van, ne is merjük szóba hozni, hogy a világ más helyein nem ez van, mert mi kevesek vagyunk, minket mindenki nyugodtan leszarhat. Tudod ebből a negatív és cinikus fröcsögésből van elegünk.
   Mindig arra reagálok, amire kell vagy amire akarok. Jó hogy már nem akarod még ezt is megszabni nekem (szólásszabadság, mi?).
   "Kit érdekel, hogy leadta az RTL akár hanyadszor az Űrzavart?" Engem?
   Akkor sem tudtad érdemben megcáfolni, hogy mit keres az RTL Klub logója a Mediatoon oldalán. Tavaly is megpróbálkoztál okoskodni, de mivel a csatorna nem hajlandó reagálni a feltett kérdésre, így bizonytalanság van. Valahogy jobban hinnék az RTL-nek, mint neked vagy "a gyártásban közvetlenül részt vett munkatársnak". Egyébként meg nem én találtam ki, de ezt tavaly is leírtam, csak úgy látszik elkerülte a figyelmedet. Te is csak arra reagálsz vagy azt veszed észre, amit akarsz.
   "Mert illegális? Az mégis kit érdekel?" Majd ha rájuk száll a NAV vagy egy tetszőleges jogvédő, mert egy kedves emberke feljelenti őket, akkor majd érdekelni fogja őket. Ha már magyar mentalitásról papolsz, a bemószerolás tipikusan ilyen húzás. Nehogy azt gondold, hogy mindenkinek olyan szimpatikus akár a DragonHall+ tevékenysége, akár a csapattagjai. Amikor rájöttem, hogy kiket támogattam én a WataMotes dologban, akkor én is koppantam egy kicsit, de kénytelen voltam félretenni minden ellenszenvemet, mert a céljuk nemesebb, mint az, amit egyébként gondolok róluk. Csak ettől még azt is tudom, hogy ők önmagukban sajnos kevesek.
   A magyar animézés valódi feltámasztása csak legális úton történhet. Ez minden animét vetítő vagy DVD-n megjelentető országban így van. Még a Netflixre is előbb alapoznék, mint a magyar rajongókra, mert jogok nélkül ez az egész sosem lesz törvényes. A torrentre hivatkozni meg eleve öngól, pláne egy tévécsatornás cikk alatt, de lelked rajta.
   Te abba kapaszkodsz, amibe akarsz, nem tilos, de ahogy eddig sem, úgy ezután sem fogod megállítani azt, amit én vagy mi csinálunk akár ezen a blogon, akár máshol. Épp ezért amit megszoktál, ezután is megkapod. Persze nem kötelező se olvasni, se követni.

   Törlés
  3. Nagyon átmentünk személyeskedésbe, de sebaj, ha ez itt megengedett, akkor legyen. Valóban nem követem olyan rendszerességgel az itteni dolgokat, de komolyan ez legjobb érved, amit felhozhatsz ellenem? Így van, mivel nem kötelező ezt olvasgatnom, meg ide írogatnom, nem is teszem, csak nagyon ritkán, és akkor sem azért, mert okoskodni akarok. Amiket leírtam, azok tények, az már nem az én bajom, ha valaki nem hisz ezeknek, mert csak azt látja, ami a szeme előtt lebeg. Nagyon jól tudom hogy egy ilyen kezdeményezés kevés, én se mondom azt hogy ez egymagában változtathat valamit, ezért irtam, hogy csak akkor lehet ebből valami, ha az emberek komolyan veszik. Viszont ezzel a sziszifuszi hozzáállással, hogy jó, de én akkor is várom a sült galambot a mittudomén hanyadik csatornától.. hát érdekes. A pesszimizmusról meg nem is tudom ki beszél, vagyis akkor az az optimizmus, hogy két naponta leírjátok, hogy mennyire szar nekünk, hogy ilyen is volt de most már nincs? Ebben az esetben ha így nézzük, akkor én sem vagyok nálatok pesszimistább.

   Ja és a kedvencem, ez a legális dolog. Vagyis ha a DragonHall megvette volna a jogokat, akkor neked is megfelelő lenne? Ez a legnagyobb gondod? Persze, vegyék meg csak úgy te pedig élvezed az előadást hogy há, végre történik valami mert ezek megvették. Miben is lenne másabb? Kezdve ott, akkor el se készült volna a szinkron, mert a világon nincs annyi pénz. Melyik is a jobb akkor? Ha nem készül egy anime szinkron se, mert ugye átlagember nem tudja megvenni, vagy az ha készül akár több is, mint állítják, és az esetleg felkelti a figyelmét olyanoknak, akik mondjuk rájönnének, hogy hé, ez a cucc egész jó, lehet fektetni kéne bele. De neked az fontos, hogy legális legyen mert sose csináltál meg semmi illegálisat, ráadásul a jó érdekébe. Persze a hatóságokat nem fogja érdekelni kinek az érdekébe történt. De vajon érdekli őket egyáltalán bármi is? Vannak rosszakarók persze de miért is akarna valaki eltaposni valamit ami a jó érdekébe van? Naiv vagyok lehet, de még ha így is van, ezekre a kérdésekre mind ugyanaz a válasz. Mindegy nem lényeg úgyse, mert hát ezek szerint te neked ezek nem számitanak...

   Törlés
  4. "Amiket leírtam, azok tények"
   Ahogy azok is, amiket én leírtam.

   "Nagyon jól tudom hogy egy ilyen kezdeményezés kevés"
   Akkor miről is beszélünk? Kevés és kevés is marad, amíg nem lesz legális és hivatalosan elismert/támogatott. Nem az "embereknek" kell komolyan venniük (persze nekik sem árt), hanem annak az elitnek, aki eldönti, hogy te este Szulejmánt, Cobra 11-et, Bud Spencer egyik filmjét, egy tehetségkutatót vagy bármi mást nézhetsz, ha a tévét választod.
   Ilyet, amire te hivatkozol, egész egyszerűen nem találsz sehol külföldön. Tévécsatornák, online streamszolgáltatók, DVD-kiadók veszik meg a jogokat, forgalmazzák és vetítik az animéket. Így legális, ráadásul óriási tömegeket tud elérni. Olyan nincs, hogy egy csapatnyi rajongó önmagában megpróbál valamit tömegcikké tenni és elterjeszteni. Persze lehet, ha a feliratozásra, a netes feltöltésre gondolsz, amit az adott szubkultúra ismer, de a nagy átlag erről így nem fog hallani és beszélni. Ezen a blogon is nagyrészt tévécsatornás cikkeket találsz. Hol, mikor, milyen újdonság lesz a tévében, nem pedig az, hogy ki, mikor, mit tölt fel az indavideóra/torrentre. Ez egy agyrém, ha belegondolunk, ugyanakkor a 21. század ezt is magával hozta. De ha csak a szinkronra koncentrálunk, akkor tévécsatornák nélkül nem lesz belőle semmi. A legutolsó török sorozatot vagy mexikói telenovellát is előbb behozzák és leszinkronizálják, mint egy animét, ha erről soha, senki nem beszél. Te tarthatod ezt sült galambra várásnak, de valójában ez lenne a normális. Ha leteszünk a tévécsatornák támogatásának igényéről, akkor végképp elismerjük, hogy az anime egy "szubkultúra", egy leprás dolog, amivel nem szabad foglalkozni, mert gáz. Márpedig ez nem igaz. Európában és az USA-ban sem véletlenül vetítenek animéket a tévében (és most ne csak a fejlett államokra gondolj; Albániába például eljutott a Sailor Moon Crystal, sőt a Naruto Shippuden is).

   "ha a DragonHall megvette volna a jogokat, akkor neked is megfelelő lenne?"
   Igen. De azért a WataMote 12 része édeskevés a valódi változáshoz. Presztízsnek szép és jó, de ahhoz képest, amit akár Ausztriában vetítenek a tévében, ez igencsak elmaradott.

   "Ez a legnagyobb gondod?"
   Nem. Hiszed vagy sem, de van ennél nagyobb gondom is. :)

   "rájönnének, hogy hé, ez a cucc egész jó"
   Vagy rájönnének, hogy illegális az egész és jól megb*sznák az oldalt. Magyarországon élsz, ezt ne feledd. Itt a gazdagnak szabad lopni, a kisembert meg a legkisebb kihágásért is elmeszelik.
   Hiába akarsz te jót csinálni, ha az eszközeid nem azok.

   "miért is akarna valaki eltaposni valamit ami a jó érdekébe van?"
   Az ORTT miért akarta eltaposni az animéket? Mert ugyanolyan bigott köcsögök voltak, mint sokan a társadalmunkban, akik magukkal hozták a kádári eszmeiséget és mentalitást. Ha valami nem törvényes, bele lehet kötni. Ennyi erővel mondhatnád, hogy amerikai sorozatokat sem kellene bemutatni a tévében, majd néhány rajongó összedobja a pénzt és leszinkronizálják. Sőt, aki török sorozatokra vár, az se írjon egyik tévécsatornának sem javaslatokat. Majd ő maga leszinkronizálja... Ha nem érzed, hogy ez mennyire irreális elgondolás, akkor nincs mit tenni.

   Törlés