2016. november 5., szombat

Az RTL Klub által félbehagyott animék

A napokban napvilágra került a decemberben induló RTL Spike nevű új tévécsatorna műsora, amiből kiderült, hogy animációs sorozatokat is fognak ott vetíteni. Sajnos azonban animékről továbbra sem beszélhetünk, noha lenne mit az RTL-nek pótolnia. Egyrészt a múlt miatt, másrészt azért, mert a világ számos országában a mai napig is vetítenek a tévében animesorozatokat, sőt Németországban 2016 nyarától kezdve az RTL ismét teret engedett a japán animációs sorozatoknak az RTL II YOU nevű online csatornájukon.


A témáról már többször is írtunk itt a blogon, sok újat éppen ezért nem lehet elmondani. 2016-ban az RTL Magyarország és az anime szó között semmilyen összefüggés és kapcsolat sincs. Ez nem is csoda, hiszen az animáció nem számít központi műsorelemnek ott, ahol az X-Faktor, a Barátok közt, az Éjjel-Nappal Budapest, a Szulejmán, a Dr. Csont és a ValóVilág hozza a nézettséget. Nincsenek különösebben rászorulva se az animékre, se az egyéb animációs sorozatokra. Persze a Jó reggelt, skacok! és a Kölyökklub nevű blokkjuk létezik, ahogy a kábelcsatornáikon is adnak ezt-azt (pl. Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki, KungFu Panda – A rendkívüliség legendája, Újabb bolondos dallamok, stb.), de ezek sem a felkapottságuk, sem a vetítési időpontjuk miatt nem túlzottan jelentős tényezők. Szóval mondhatjuk azt is, hogy az animékre pláne nincs már szükségük. A magyarországi animerajongók egy részének viszont szüksége lenne, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy rengeteg népszerű animével kapcsolatos oldal érhető el a Facebookon (a MONDO oldala jelenleg bő 56 ezer kedvelővel rendelkezik, az Animeövezet meghaladta a 15 ezer kedvelőt). Az indavideóra feltöltött epizódok több ezres nézettséget érnek el. Számos animével foglalkozó magyar nyelvű honlap létezik, ahol az animéket is szorgosan feliratozzák. A YouTube tele van magyar animés vloggerekkel (pl. Animekommentár, Animológia, Animegyetem), készülnek magyar nyelvű animés zenék (pl. az AFHungary jóvoltából), sőt legutóbb már oda is eljutottunk, hogy egy komplett anime, a WataMote nem hivatalos szinkronja is elkészült hivatásos szinkronizáló színészek közreműködésével. Vagyis az animés téma mindenhol jelen van, csak a tévében nem, pláne nem az RTL csatornáin. Velük könnyű példálózni, hiszen az ország legsikeresebb médiavállalkozárásól van szó (akik épp ezért azt csinálnak, amit akarnak), ráadásul volt közük az animékhez is, amíg sajnálatos események nem történtek.

Valószínűleg már mindenkinek a könyökén jön ki az a négy betű, hogy ORTT. A 2010-ig létezett médiahatóság neve volt (Országos Rádió és Televízió Testület), ami vastagon közrejátszott abban, hogy még ma is félbehagyott animékről kell beszélni. Persze nem minden volt az ő saruk. Általánosságban elmondható, hogy azok az animék jártak a legjobban, melyek a 2004. december 4. és 2007. július 2. között létezett A+ csatornára kerültek, hiszen az nem a magyar médiahatóság alá tartozott. Ez a csatorna viszont 1999-ben még nem létezett, így az egyik első áldozat az RTL Klubos Dragon Ball Z lett. Már a 153 részes Dragon Ball című sorozatot sem nézte túl jó szemmel az ORTT, de az végül gond nélkül levetítésre került. Aztán belekezdtek a folytatásába, a 291 részes Dragon Ball Z-be, ám 121 rész után, 1999. április 23-án, pénteken félbehagyták a sorozat vetítését egészen addig, amíg jogerős bírósági határozat nem születik az ügyben. Ez bő öt évvel később, 2004. május 26-án született meg, de csak július elején hozták nyilvánosságra. Milyen meglepő, a csatorna elvesztette a pert. Időközben a sorozat vetítési jogai is lejártak, tehát nem volt valós tétje ennek. Az anime szinkronja viszont teljes egészében elkészült, így egyrészt a 137. részig kiadták videokazettán, másrészt egy gyűjtés következtében lelkes rajongók megvették a szinkront (egyébként részben ugyanazokról van szó, akik a WataMote szinkronjáért felelősek), így az felkerülhetett az internetre. Ez a példátlan eset illegális cselekedet volt, ugyanakkor ez a rajongókat nem érdekelte. A 227–231. részek kivételével először láthatták magyar nyelven a sorozatot. A VIASAT6 2012 szeptemberétől újra képernyőre tűzte és megmentette a becsületét, így az öt „elveszett” rész szinkronja is meglett. A mai napig is vetítik az animét, bár nagy hullámokat nem kavar a nézettség tengerén. Ez tehát megmenekült, bár nem az RTL-nek köszönhetően.

A következő anime a Sailor Moon, vagy magyar keresztségben: Varázslatos álmok. A sorozatot Japánban eredetileg 1992. március 7. és 1997. február 8. között vetítették. Összesen öt évadból és 200 részből áll, ebből viszont a magyar nézők csak négy évadot (ami 166 részt jelent) láthattak. Az utolsó szezon bemutatására azért nem került sor, mert – a Dragon Ballhoz hasonlóan – a franciáktól vette meg a csatorna a sorozatot, akik akkor még nem licenszelték a Sailor Moon Sailor Stars néven futó, 34 részes évadot. Erre csak 2015 őszén került sor, amikor kiadták DVD-n is ezeket az epizódokat Franciaországban, de addigra a magyar animés hajó már rég elúszott. Mit elúszott? Elsüllyedt. Ráadásul 2014. július 5-én Japánban bemutatták a Sailor Moon Crystal című sorozatot, ami az eredeti sorozat felújítása, annyi különbséggel, hogy sokkal hűebb adaptációja a mangának. 2016. június 27-ig összesen 39 rész készült el belőle. Magyar bemutatóról jelenleg nem nagyon álmodozhatunk (előbb illendő lenne az eredetit befejezni), noha Németországban az Animax 2016. január 31-én bemutatta az első évadát, a második évad pedig július óta érhető el a ma már VoD-ként funkcionáló volt csatorna honlapján.

Az előbb említett két sorozat magyar szinkronját, pontosabban a fordítását számos kritika érte, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy francia szövegkönyvből dolgoztak, akik sajnos jelentős mértékben lebutították és megmásították a japán eredetit. Szerencsére az animéink többsége vagy Japánból, vagy az Egyesült Államokból jutott el hozzánk, így azok esetén ez a probléma jóval kevésbé merült fel (bár az amerikai 4Kids Entertainment cenzúrája és amerikanizálási cselekedetei legendásak lettek).


Ezt követően megemlíthetjük a Pokémont. Ennek hazai történetéről született egy külön cikk, érdemes elolvasni azt. A nálunk 2000. augusztus 12-én bemutatott sorozat az ORTT számos gáncsoló tevékenysége és ma már nevetségesen szánalmasnak ható kötözködése (pl. emiatt maradt angolul a főcímdal a negyedik évad kezdetével) miatt a 7. évad 3. részéig lett levetítve az RTL Klubon, ami kb. 315 epizódot jelent. A 10. évadtól kezdve – részben új szinkronhangokkal – a Jetix, majd az utódja, a Disney Channel vetítette, ahol a 12. évad végéig jutottak. Az idén nyáron nagy népszerűséget elért Pokémon GO miatt újra aktuálissá vált az anime Magyarországon is. A TV2 több műsorában is foglalkozott vele (főleg a Mokkában), így felmerült a gondolat, hogy talán magát az animét is vetíteni fogják a szeptemberben elindult új kábelcsatornájukon, a Kiwi TV-n, de egyelőre ez nem történt meg (csak A dinoszauruszok királya látható anime címszó alatt). A Pokémon egyébként a mai napig is új részekkel jelentkezik Japánban. Egészen hihetetlen, de idestova egy 942 részes sorozatról beszélünk! Számos európai országban máig is képernyőn van (a németeknél több csatornán is).


2003. december 21. is nagy nap volt az RTL Klub életében (na jó, valójában csak az animések életében), hiszen ekkor mutatták be a Yu-Gi-Oh! Duel Monsters című animét. Ez egy öt évadból (224 részből) álló sorozat. Japánban eredetileg 2000. április 18. és 2004. szeptember 29. között vetítették, vagyis itt sem siették el a magyar premierjét. Hozzánk az amerikai változata jutott el, de abban sem volt köszönet. Az ORTT korhatár-besorolási problémákat vélt felfedezni, így több epizód megvizsgálása után arra jutottak, hogy meg kell büntetni a csatornát. 2004 nyarán gyakorlatilag már el is dőlt az anime hazai sorsa. Az első évad ugyan 49 részből áll, de nálunk csak 48 részt adtak le. Ez azt eredményezte, hogy a nézők sosem tudhatták meg, hogy mi lett a Yugi és Dobó Döme között zajlott kockapárbaj végeredménye. A 2004 végén indult A+ csatornán idővel szintén felbukkant a Yu-Gi-Oh!, de ott is csak 48 részt adtak le, holott arról volt szó, hogy lesznek új részek. Feltételezhetően el is készült a folytatás szinkronja, de hát… 176 epizódnak se híre, se hamva. Ez egyébként szintén egy olyan anime, ami Európa több országában mostanáig is látható volt a tévében, természetesen teljes egészében.

Nem tartozik szorosan az RTL Klubhoz, hiszen az A+ mutatta be, de a Yu-Gi-Oh! GX esete is egészen sajátos. Egy 180 részes animéről van szó. Az A+ az első évadát tűzte képernyőre, ami 52 részből áll. Utána félbehagyták. Egészen 2014. április 21-ig kellett várni arra, hogy láthassuk a második szezont is a VIASAT6-nak köszönhetően. Ez újabb 52 részt jelentett, tehát már a 104. résznél tartottunk. A csatorna az egységesítés miatt újraszinkronizáltatta, nagyrészt az eredeti magyar hangokkal, ám a sorozat nem hozta az elvárt nézettséget. Tulajdonképpen megbukott. Valószínűleg ez is közrejátszhatott a VIASAT azon döntésében, hogy nem vesznek új animéket, inkább saját gyártású műsorokra és amerikai sorozatokra költik a pénzt. Az animét egyébként az ág is húzza, mert az amerikaiak sem fejezték be. A 180-ból csak 155 részt licenszeltek, tehát a harmadik évad utolsó része és a teljes negyedik évad a mai napig is kimaradt. Jelenleg ez nehezíti meg a németek helyzetét is, ahol mostanában adják ki a részeket DVD-n, de egyszerűen nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy nincs amerikanizált negyedik évad. Így ha nálunk a VIASAT6 folytatta is volna a vetítését, ugyanezzel a problémával szembesültek volna.

Megemlíthető még a Vadmacska kommandó című anime is, amiből ugyancsak az amerikai verziót vette meg az RTL Klub. A sorozat 52 részből áll, de mivel az USA-ban csak az első évadát (26 részt) licenszeltek, így ez is félbemaradt. Ha nem a médiahatóság lépett fel, akkor az amerikaiak köptek abba a bizonyos levesbe.

Többé-kevésbé idetartozhat a Csajkommandó című anime is, ám annak a helyzete rendhagyó. Az eredetileg 2002. október 8. és 2003. március 18. között vetített, 24 részes sorozatot az RTL Klub vette meg, de csak az A+ csatornán adták le (jobb is így). Készült azonban az animéhez egy kvázi folytatás is (Kiddy Girl-and címen). Ennek bemutatójára csak 2009-ben került sor, vagyis akkor, amikor már se A+ nem volt, se RTL Klubos animés támogatás, tehát ez az újabb 24 rész már nem jutott el Magyarországra. A rossz nyelvek szerint ez nem is baj, ugyanis a kritikai visszhangja finoman szólva sem lett jó.


Az InuYasha című anime történetéről is született több cikk. A 167 részből álló alapsorozat Japánban 2000. október 16. és 2004. szeptember 13. között volt látható. Magyarországon az RTL Klub 2004. július 25-én mutatta be, de – semmit sem tanulva a Dragon Ball Z körüli botrányból – továbbra is egy sima rajzfilmként (vagy ami az animések körében szitokszó: meseként) kezelték és nem vették figyelembe azt, hogy egy korhatáros sorozatról van szó. A vasárnap délelőtti vetítés az ORTT szemét jogosan szúrta, így a csatornát gyorsan arra késztette, hogy csak vágott, összekaszabolt formában vetítsék. Heti egy résszel haladva egy örökkévalóságig vetítették, kész csoda, hogy egyáltalán a 113. részig eljutottak vele, mielőtt 2008. szeptember 21-én befejezték volna. DVD-n 104 rész jelent meg, az A+ csatornán is ennyit vetítettek le, az Animax pedig csak az 53–104. részek jogával rendelkezett, így folyamatosan csak azt ismételték, egészen 2011. szeptember 4-ig. Az RTL Klubot számos alkalommal elsötétítették az anime miatt, így bár a szinkron nagyon valószínű, hogy a 167. részig elkészült, de a csatorna archívumában porosodik. A bajt csak tetézi, hogy 2009. október 3-án Japánban elkezdték vetíteni a 26 részből álló utolsó évadot (The Final Act), ami a sorozatot összesen 193 részessé tette. Vagyis 80 epizódot Magyarországon hivatalosan sosem láthattunk. Hiába kérték a rajongók az RTL-t, hiába könyörögtek nekik, hogy csináljanak valamit, ők a fülük botját sem mozdították a rossz múltbeli emlékek miatt. Érdekesség, hogy Németországban csak a 104. részig jutottak vele, így kilenc résszel megelőztük a németeket, de ez senkit sem vigasztal. Főleg akkor nem, ha hozzátesszük, hogy Olaszországban mind a 193 részt levetítették…

2004. október 4-én a Coolon mutatták be a Slayers, a kis boszorkány című animét. Később az A+ és az RTL Klub is vetítette. Jelentős késéssel jutott el Magyarországra, hiszen eredetileg 1995. április 7-én volt a japán premierje. Akkoriban három évadból (78 részből) állt. Ezek mindegyikét megvette az RTL Klub. 2008. július 2-án azonban – 11 évvel a harmadik évad vége után – bemutatták a sorozat negyedik évadát is Japánban, amit egy ötödik követett 2009-ben. Ezek az időpontok már az ORTT „terrorja” után voltak, vagyis akkor, amikor az RTL Klub kedve végképp elment az animézéstől. Épp ezért az akkor még javában létező Animax csatorna mutatta be nálunk a Revolution és Evolution-R alcímű évadokat, így a sorozat mind a 104 részét levetítették Magyarországon is. Technikailag tehát ez sem egy félbehagyott anime.

2005. április 3-án volt a szintén az RTL Klub által megvett, de az A+ által levetített Yu Yu Hakusho – A szellemfiú című anime magyar premierje. Ez is egy megkésett bemutató lett, hiszen Japánban 1992. október 10. és 1994. december 17. között vetítették. A sorozat 112 részből áll. Ezt teljes egészében láthatták a magyar nézők is, ám készült két film is (Yu Yu Hakusho: The Movie, Yu Yu Hakusho the Movie: Poltergeist Report) hozzá, valamint néhány OVA. Ezeket sajnos nálunk nem mutatták be.


Szintén az RTL Klubhoz köthető a Full Metal Panic! című anime. Ezt szintén az A+ csatornán vetítették le, de nem teljes egészében. Az első, 24 részből álló sorozat (Full Metal Panic!) Japánban 2002. január 8. és június 18. között volt látható. Ezt követte 2003 őszén a 12 részes Full Metal Panic? Fumoffu. Ezek eljutottak Magyarországra is, viszont a 2005. július 13. és október 19. között vetített, 13 epizódos Full Metal Panic! The Second Raid már nem. 2017 őszén érkezik a negyedik évad is, ami elég nagy szenzáció, hiszen ismét egy olyan animéről van szó, amit nagyon sok éves kihagyás után folytatnak Japánban. Ezzel az RTL lemaradása még nagyobb lesz, hacsak addig nem történik valami csoda és nem térnek jobb belátásra.

Megemlíthető még a Beyblade is, amivel szintén elég mostohán bánt az RTL Klub, hiszen nem mindent vetített le belőle, valamint az A+ csatornáról is ismert MegaMan NT Warrior, ami öt évadból áll, de idehaza csak az első szezon 52 részét láthattuk. Ez ismét az idő múlására vezethető vissza, hiszen a Rockman EXE Beast+ alcímű ötödik évadot eleve 2006. április 8. és szeptember 30. között vetítették, ami az RTL-nek már „késő” volt, ráadásul a harmadik évadtól kezdve angol nyelvű adaptáció sincs, így valószínűleg meg sem tudták volna venni (ettől még a második évad persze jöhetett volna).

Az RTL Klub ezek mellett számos animét vett még, feltehetőleg forgalmazói csomagban, de azok nagy része csak az A+ csatornán volt látható (pl. Blue Gender, Cowboy Bebop, Trigun). Ezeket sorozatként éppen ezért nem fenyegette a félbemaradás veszélye, hiszen eleve rövidke, 26 részes darabokról volt szó.

Összességében elmondható, hogy általában a hosszú, minimum 100-200 részes animék maradtak félbe vagy a médiahatóság, vagy az amerikaiak/franciák, vagy a túlságosan későn történő japán bemutató miatt. 2015. szeptember 14-ig az RTL Magyarországot nem nagyon tudtuk már közös nevezőre hozni az animékkel. Akkor viszont egészen váratlanul bemutatták az RTL II-n a francia-japán koprodukciós animációt, az Űrzavart. Jóindulattal ezt félanimének tekinthetjük, de óriási bukás lett. 13 rész után eltakarították a hétköznap délutáni sávból és szombat reggelre pakolták. A 40 részes sorozatra jóformán a kutya sem volt kíváncsi. Olyannyira, hogy még az indavideós feltöltését is félbehagyták 25 rész után. Ez nem csoda, hiszen az emberek az InuYasha, a Pokémon és a Yu-Gi-Oh! folytatását szerették volna, nem egy ismeretlen sorozatot. Ez a One Piece, a Tokyo Ghoul, az Attack on Titan vagy a Dragon Ball Super korszakában édeskevés volt. Arra viszont mégis jó volt, hogy valamire rájöjjünk. Az Űrzavart a Mediatoon Distribution nevű forgalmazótól vették, ahol a Naruto Shippuden és a Fairy Tail című animék esetén is feltüntetik az RTL Klub logóját. Ezt tavaly meg is írtuk, ám a csatornánál történő többszöri kérdezősködés ellenére sem kaptunk se pozitív, se negatív választ. Ergo nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy ennek a két animének a vetítési jogával rendelkeznek. Pedig ha rendelkeznek és ezeket mutatták volna be az Űrzavar helyett, akkor ma egészen máshol tartanánk. Persze adódik a kérdés, hogy minek kezdjenek bele egy bő 480 és egy 277 részes animébe, ha még a 193 részes InuYashát sem képesek befejezni. Patthelyzet.


Most úgy tűnik, hogy nem az RTL Magyarország fogja fellendíteni a vegetáló magyar animés piacot. Pedig megtehetnék, ha a német mintát követnék. Ott a már említett RTL II YOU nevű csatornán látható a Dragon Ball, a One Piece, a Sailor Moon, a Digimon Fusion és a DanMachi. Mindez 2016-ban…